GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
10 Mart 2016 Perşembe 09:06

‘Turizm cenneti’ni vuran yangın yağmur söndürdü!

Muğla’nın Marmaris İlçesi'nde dün akşam başlayarak rüzgarla etkili olan orman ve makilik alandaki yangın, sabaha karşı başlayan şiddetli yağmur sayesinde söndürülebildi. Yangının 50 hektarlık alanda etkili olduğu öğrenildi.

Gökova Körfezi'nin en güzel bölgelerinden Hisarönü Bördübet Mevkii'ndeki orman ve makilik alanda, dün saat 17.30 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarın sert estiği bölgeden yükselen dumanları görenler yangını, orman ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine başta Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri olmak üzere bölgeye çevre il Aydın'da olmak üzere Muğla kent merkezi ve ilçeleri Yatağan ve Köyceğiz'den de çok sayıda ekip sevk edildi. Yangın bölgesinin deniz tarafının sarp kayalık olması yüzünden müdahaleler bu yönden yapılamadı. Ayrıca havanın kararmaya başlamasıyla da helikopter ve uçaklar söndürme çalışmalarına katılamadı.

Bölgeye ulaşan 25'i aşkın arazöz, 15'ten fazla su tankeri, 20 müdahale aracı ve 3 dozer ile orman işçileri, yangına karadan müdaheye başladı. Güçlükle yürütülen çalışmalar, saat 03.00'ta başlayan sağanak yağmurun da etkisiyle söndürülebildi. 50 hektarlık alanda etkili olan yangının deniz kıyısı tarafından başladığı, yapılacak inceleme sonucu çıkış nedenin belirleneceği belirtildi. 

1 ARICININ İFADESİ ALINIYOR
Orman ve makilik alanda çıkan yangınla ilgili H.D. adlı bir arıcı, şüpheli sıfatıyla ifadesi alınmak üzere İl Jandarma Karakol Komutanlığı'na götürüldü. H.D.'nin, arıları kovanlardan uzak tutmak için kullanılan körük sisteminin ateşini söndürmeyerek yol kenarına bırakması sonucu yangının çıktığı öne sürüldü.

60 HEKTARA YAKIN ALANDA ETKİLİ OLDU
Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, yangınla ilgili bilgi verdi. Rüzgarla birlikte alevlerin hızla yayıldığını belirten Zeybek, "Rüzgarın hızının yavaşlaması, peşinden gelen yağmur yangının sönmesine neden oldu. Tahminlerimize göre 60 hektar civarında bir alan zarar gördü. Bunun 20 hektar civarı 1996 yılında yanan orman alanına dikilen genç kızılçamlar. Geriye kalan 40 hektarı ise deniz kenarından başlayıp karaya doğru yayılan alanda kızılçam ormanıyla, püren ağaçları" dedi.

YAĞMUR ZAİYATI DÜŞÜRDÜ
Çalışmalar hakkında bilgi veren Zeybek, "45 arazöz ve su tankeri, 4 dozer olmak üzere toplamda 76 araç ile 150 orman işçisi müdahale etti. Söndürme çalışmalarına 70 civarında arıcı ile bölge yaşayanları da katıldı. Yağmurun yağmaması ve rüzgarın kesilmemesi durumunda kaybımız çok fazla olurdu. Çünkü arazi çok sarp ve yollar yetersiz. Yangına ulaşmakta çok zorluk yaşadık. Yangının deniz kenarına yakın bir yerden çıktığı anlaşılıyor. Bölgede ne enerji nakil hattı var, ne de yerleşim merkezi. Jandarma çalışmalarını sürdürüyor" dedi. (dha)