GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Ağustos 2023 Salı 10:25

Tüketicilere ‘iklim krizi’ engeli… Şaraplık üzüm yok!

EBSO 3. Grup Bitkisel Ürünler ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcı Murat Güner bu yıl üzüm bağlarında ortaya çıkan mildiyö hastalığının şarap üreticisini olumsuz etkilediğini belirterek, “Hastalıktan dolayı şaraplık üzüm kalmadı. Bu hastalık, üzüm henüz koruk halindeyken bağları kuruttu. Kötü hava koşulları rekolteyi düşürdü. Burada esas problem iklim krizi” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Bu yıl Ege Bölgesi’nde düzensiz ve beklenmeyen kuvvetli yağışlardan ötürü zirai mücadele yapılamayınca bağlarda mildiyö hastalığı baş gösterdi. Mantar kaynaklı bir hastalık olduğu bilinen mildiyö, rüzgarla yayılınca bölgede geniş bir alanda etkili oldu. Uzmanların “epidemi” olarak tanımladığı mildiyönün bölgede verim kaybına yol açtığı belirtildi. Öte yandan bağlarda şaraplık üzüm de neredeyse kalmadı.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan EBSO 3. Grup Bitkisel Ürünler ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcı Murat Güner, şaraplık üzümün yeteri kadar olmamasının sebebini iklim krizi olarak ifade etti.

ÜZÜM FİYATLARI YUKARI ÇIKACAK
Güner, açıklamasında “Bu yıl Ege Bölgesi’ndeki bağlarda bağ mildiyösünden dolayı sorunlar yaşanıyor.  Hastalıktan dolayı şaraplık üzüm kalmadı. Bu hastalık, üzüm henüz koruk halindeyken bağları kuruttu. Kötü hava koşulları rekolteyi düşürdü. Burada esas problem iklim krizi. Şaraplık üretim zaten yüzde 2-3 civarındaydı. Mildiyö hastalığı Denizli Bölgesi’nde etkili oldu. Kendi bağlarımızda da büyük zararımız var. Sağlam kalan üzümler de azaldı. Arz- talep dengesizliğinden dolayı fiyatlar yükselecek. Hastalık, üzüm fiyatlarını yukarıya çıkaracak. Fiyatlar yükselirse fabrikalar üzümleri almaz”  dedi.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI
Artan maliyetlerin üreticiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Güner, “Genel olarak girdi maliyetlerinin artmasından dolayı bağ üreticisi üretimden kaçıyor. Öte yandan sektörde de ağır vergi yükümlülükleri var. Şarapta ihracat da istenilen seviyede değil. Ülkede turizm kötü gidiyor. Bu sebeple gastronomi turizmi de gerçekleştirilemiyor. Pandeminin ardından turistler eskisi gibi şarap tüketmiyor.  Elimizde geçtiğimiz yıldan kalan şaraplar var. Stoklarımızın elinde kalması biraz daha durumu dengeledi” ifadelerine yer verdi.