GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2024 Pazartesi 20:05

Tugay 'Geçmişle ilgili hesap sormanızdan rahatsızım' dedi ve ekledi: Orada 400 burada 6 bin memur var!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay meclis toplantısında yaşanan memurlara sosyal denge tazminatı ödenmesi konusunda kendisine Karşıyaka'nın hatırlatılmasına tepki gösterdi. Tugay, "Sürekli aynı şeyi her yerde ifade ediyorum. Karşıyaka Belediyesi'nde 400 memur vardı burada ise 6 bin memur var. Geçmişle ilgili hesap sormanızdan rahatsızım" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan 6 binin üzerindeki memuru ilgilendiren sosyal denge tazminatları nedeniyle yaşanan tartışma meclis gündemine geldi. Temmuz ayı olağan meclis toplantısında; maaşlara ek olarak sendikal sözleşmeyle birlikte verilen denge tazminatlarının yasal sınırın üstünde olması nedeniyle "belediye meclis kararı alınması" maddesi tartışmalara neden oldu. 

AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri bunun için meclis kararı alınmasına gerek olmadığını, geçmişte Belediye Başkanı Cemil Tugay'a bunun için yetki verildiğini ve belediye başkanının tek başına sözleşme imzalamaya yetkili olduğunu belirtti.  Görüşülmek üzere ihtisas komisyonlarına gönderilen gündem maddesinde yer alan "zimmet çıkması halinde memurların parayı geri ödemesine yönelik imzayla garanti vermesi" ifadeleri de ayrıca itiraza konu oldu. Cumhur ittifakı süresi belli olmayan bu tanımlamanın çalışan memurların üzerinde sürekli baskıya neden olacağını söyledi. Başkan Tugay ise, meclis kararı alınarak bu konuda sorumluluğun herkes tarafından paylaşılmasını istedi. Sosyal denge tazminatlarını yasal sınırın üstüne çıkartan ikramiye, bayram yardımı ve yemek gibi maddelerin de ayrıca tartışmaya açık olduğunu belirten Tugay itiraz eden meclis üyelerine, "yok öyle sorumluluğu tek başına belediye başkanına yıkmak" ifadelerini kullandı. 

ÖNERGE İLE KİM NE DEDİ?

BOZTEPE: ANLAMIŞ DEĞİLİM
İlk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Burada bir yetki verilmiş size. Bu konuyla ilgili bugüne kadar elinizi tutan mı vardı? Çalışanlar gerekli tepkilerini koydu. Bunun tekrar meclise gelmesini anlamış değilim" dedi.



ATMACA: YASAL DAYANAKLAR ÇERÇEVESİNDE...
AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca ise farklı bir öneride bulunurken, "Bu uzun zamandır kamuoyunda sizleri de meşgule den bir konu. Sorunun bu şekilde çözülebileceği kanaatinde değilim. Meclisten yetki istiyorsunuz yasal sınır üzerindeki kısmı için. Kanunla gelen yetkinin meclis kararı ile aşılabileceği kanaatinde değilim. Bunal ilgi hazırladığımız önerge vardı. İl Başkanımızın sizi ziyareti sonraSI bu önergenin verilmemesi yönünde bir kanat oluşmuş. Ortak akıldan bahsediyoruz ancak bu konunun daha farklı istişare etmesi lazım.SDS’nin yasal sınırdan size yetki verildi. İkramiyeler ile ilgili bir yetki isteyecektik. Yasal dayanaklar çerçevesinde SDS ve ikramiyeleri değerlendirebilirsek ne size, ne meclise ne çalışanlarımıza bir sıkıntı oluşturmacaktı" diye konuştu.

TUGAY: DAHA ÖNCE VERİLEN YETKİ YETERLİ DEĞİLDİ
Söz alan Başkan Tugay, "Bunların bilincindeyiz ancak memur arkadaşlardan talep var. Bunun  yasal dayanağı olması gerektiğini söyledim Yasa bir sınır koyuyor. Yasaların üstünde ödeme yapılması konuşulduğunda Sancaktepe’te yasal sınırın üstüne çıkıldı diye bir konuşma yapıldı. Ben şimdi konuyu anlamakta zorlanıyorum. Birilerinin bana bu konuda yetki vermesi lazım. Meclisimizin görüşüne başvuruyorum. Daha önce verilen yetki yeterli değildi yasal sınırın üstüne çıkmak için. Şu anda bir çalışma yapacaksak meclis onayı ile yapmak istiyoruz. Hukuk ve Plan Bütçe komisyonunda tartışılır" dedi.
YILDIZ: TALEPLER HAKLI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİR
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız komisyonu işaret ederken, "Biz o gün de söyledik bugün de söylüyoruz. Arkadaşlarınız ifade ettiği yetkiyi zaten sizlere verdik. Nasıl geçtiğimiz dönemde Karşıyaka'da aldığınız yetkiye istinaden TİS yaptıysanız şimdi de yapabilirsiniz. Biz bu süreci memur kardeşlerimizin lehine sonuçlanmasını istiyoruz. Yasal sınırlar ile vermenin dışında yarın memur kardeşlerimizin herhangi bir iadeye konu olmayacak şekilde talep ettikleri miktarların verilmesi. Üst sınıra çıkma ile ilgili önergede çok net var. İlgili maddede diyoruz ki dönüşü olmayacak şekilde çözümlerin var olduğunu ve komisyon umarım bütünlükle değerlendirilir, bu şekilde memur arkadaşların talepleri haklı şekilde gerçekleştirilir" ifadelerini kullandı.



YILDIR: ÖNERİ OLARAK KOMİSYONDA DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Hükümetin sınırı arttırması çağrısında bulunan CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, "Arkadaşlarımızın duyarlılığını takdiren karşılıyorum. Konunun temel çözümü hükümette yatıyor. Üst sınır yükseltilirse yasalara uygun memur arkadaşların istekleri yerine gelmiş olur. Bu da öneri olarak komisyonlarda değerlendirilebilir" dedi.



ALTINKESER: BUCA'DA 26 BİN VERİLİRKEN, BÜYÜKŞEHİR'DE 8 BİN ALINMASI HAK DEĞİL
MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser ise ilçe belediyelerini örnek gösterirken, "Sizin görmediğiniz oturumda dışarıda olaylar vardı ancak siz Cumhur İttifakını fırsatçılıkla suçladığını. Biz sadece sorunun çözülmesini talep ettik. Şimdi siz gündeme getirdiniz. Yasal sınır var mı evet var ancak ilçe belediyelerinde de var. Buca Belediyesi’nde 26 bin TL alınırken Büyükşehir'de 8 bin TL alınması hak değildir.

TUGAY: YASAL SINIRI GETİREN MAKAM BELLİ
Yeniden söz alan Başkan Tugay, “Ben sizin açıklamalarınızı bir yere götüremiyorum. Bir şey söylüyorsunuz ancak ne söylediğiniz anlaşılmıyor. Ortada bir yasal sınırı var ve bu aşılamaz diyorsunuz. Sonra ikramiye gibi diğer ödemeler vaat ediyorsunuz ancak bunların neye dayandığı belli değil. Böyle bir şey yok. Yasal sınır yasal sınırdır. Yasal sınırda ikramiye, başka ödeme yok. 17 Mayıs’ta verdiğiniz yetkilere uygun TİS imzalayamadık. ‘Arkadaşlara böyle bir yasal sınır var üstüne çıkamayız’ dedik. Onlar bunu kabul etmediler, daha önce verilmiş bir durum var. Onunla ilgili Sayıştay'ın soruşturma tespiti de var. Bende diyorum ki mecliste; bu arkadaşlar bizim çalışanlarımız. Sizler de benim gibi meclisin siyasi sorumluluğunu taşıyorsunuz. Gelin birlikte bu kararı verelim. Komisyonlarda ilgili arkadaşlar tartışsın, konu ilgi duyan herkes gidip katılsın. Ben meclisin bize referans olacağına inanıyorum. Bunlar hukuk yoluna gider ve gittiğinde en azından 'Cumhur İttifakı da bu sınırın üstüne çıkılması ile ilgi görüş bildirdi, bunu hak görmelisiniz' diyebilelim. Biz vermek istiyoruz da bize vermeyin diyen yasal sınırı getiren makam belli. Komisyonda görüşün” dedi.



YILDIZ: DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK
Samimi bir duruş ortaya koyduklarını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Samimiyetle duruş ortaya koyuyoruz ama söylemlerinizi biraz üzülerek izliyorum. Net bir şey ifade ettik. Son kez diyeyim; Karşıyaka Belediye Başkanı olarak 2023’te aynı yetkiyle yasal süreci verdiniz. Oradaki tercihinizi burada kullanmazdınız. Biz bu meselenin çözülme noktasında ilk günden bugüne de geçmiş uygulamaların farklı büyükşehir belediyesinde de sizin ilçedeki uygulamanın da devam etmesi gerektiğini söyledik” diye konuştu.


TUGAY: ORADA 400 MEMUR VARDI BURDA 6 BİN
Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kıyaslanmasına tepki gösteren Başkan Tugay “Orada Karşıyaka Belediye Başkanıydık burada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyız. Orada 400 küsur memur vardı, burada 6 bin 150 memur var. Benim orada yaşadıklarımı anlatayım size de onları konuşmak istemiyorum. Şu anda sorumuz var ve onu çözmek istiyorum. Bana geçmişle ilgili tuhaf hesap sormanızdan rahatsızım. Bunu defalarca açıkladım. Bir daha açıklayayım, önemli değil. Bana Karşıyaka demek dışında bir şey diyebiliyor musunuz?” diye konuştu.

YILDIZ: ISKALANMADAN GEÇMESİNİ İSTİYORUZ
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Karşıyaka demeye nereden geldiğimizi açıklayayım. Zaatinizin bir sayıştay raporundan bahsettiniz ve mevzuatların elinizi kolunuzu bağladığınızı söylediğiniz için bu örneği verdik. Siz başlattınız… Siz dediniz ki yasal engellerim var yapamıyorum. Sayıştay raporlarım var yapamıyorum dediniz. Biz de aynı eylemler aynı problemler Karşıyaka başkanıyken de vardı. O iradeyi burada da gösteriniz. Meseleyi nasıl çözebiliriz, bahsedilen yasal sınırın dışında nelerle bu iyileştirmeye yapabiliriz… Geçmiş yıllarda yapılan uygulamaları düşünerek bir bütçeleme yaptıkları için zora düşmüş durumdalar. Bu süreci nasıl yapabiliriz anlamında tüm grubumuzla ki ikramiye de bu iyi niyetin göstergesidir. Gerek MHP gerek biz her ne her ne kadar hukuki olarak yetki verdiğimiz bir alan olsa da, her ne kadar sorumluluğu meclise getirmek isteniz de ancak bir gerçeğin altını çizmek gerekir. Elinizdeki yetkiyi kullanabilirsiniz. Biz memur kardeşlerimize yarın doğabilecek bir problem oluşmadan ikramiye yönetmeleriyle gibi yöntemlerini çalışıyoruz. Önerge ne kadar SDS’yi bir takım teminatlara bağlanarak geçmesi olsa da bu önergeni diğer yöntemleriyle çalışılarak memur kardeşlerimize yarın doğacak geri ödeme çıkmayacak yönteminin de ıskalanmadan geçmesini istiyoruz. Bu niyet ortaya koyuyoruz. Bu niyetini böyle algılanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TUGAY: TEK BAŞINA BELEDİYE BAŞKANINA YIKARAK OLMUYOR
Son olarak yeniden konuşan Tugay, “Ben bu yetkinin altında sizin de imzanın olmasını istiyoruz. Siz de paylaşacaksınız bu sorumluluğu. Tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler” dedi.

Önerge şu şekilde:

 “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eshot Genel Müdürlüğü ve İzsu Genel Müdürlüğü ile çalışanlarımızı temsile yetkili olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasında 23/01/2024 tarihinde imzalanan 01/01/2024-31/03/2024 dönemine ait Toplu İş Sözleşmesi 31/03/2024 tarihinde sona ermiş ve Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarımız Eshot Genel Müdürlüğü ile İzsu Genel Müdürlüğünde işçi statüsü dışında görev yapmakta bulunan kamu görevlilerine ( memur ve sözleşmeli personel) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 32. maddesi gereği 01/04/2024-31/12/2024 tarihleri arasında Sosyal Denge Tazminatının ödenmesi Belediye Meclisimizin 17/05/2024 tarihli ve 04.486 sayılı Meclis Kararı ile yürürlüğe girmiş olup; bu süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eshot Genel Müdürlüğü ve İzsu Genel Müdürlüğünde çalışanlarımızı temsile yetkili olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile 12/06/2024 tarihinde Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yapılmış ancak, herhangi bir uzlaşma sağlanamadığından, Meclisimiz tarafından; mevcut ekonomik koşullar altında ve Sosyal Devlet İlkesi gereği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlükteki Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin 4. Bölümünün Sosyal Denge Tazminatı başlıklı 1. maddesinde belirtilen aylık tavan tutarı aşılarak Sosyal Denge Tazminatı ve ikramiye ödenmesi (önerge ekinde yer alan taahhütname gereği, sosyal denge tazminatı ödemesi yapan kişilere, tazmin ve kişi borcu çıkarılması durumunda; ödeme yapılan kişiler emeklilik, nakil ve diğer nedenlerden dolayı Kurumundan ayrılmış olsa dahi almış olduğu tüm ödemeleri hiçbir hukuki ihtilafa yer vermeksizin yasal faizi ile beraber ödemeleri karşılığında) ile Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Cemil TUGAY'a yetki verilmesi hususunun görüşülmesi.”