GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Şubat 2022 Perşembe 10:37

Torbalı trafiğini rahatlatacak hamle… O araçlar ilçe merkezine girmeyecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı Organize Sanayi Bölgesi'nin kullanan ağır tonajlı araçların ilçe merkezine girmesinden kaynaklı yarattığı trafik yoğunluğunu çözmek amacıyla Nazım İmar Planı Değişikliği yapma kararı aldı. Buna göre Aydın-İzmir Otoyolu'nda Torbalı OSB'ye açılacak yeni bir kavşak ile sanayi bölgesini kullanacak araçlar ilçe merkezine girmeden OSB'ye ulaşması sağlanacak.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaşımın kolaylaştırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda düğmeye basmıştı.

Mevcut Pancarlı 1/5000 ölçekli  Nazım İmar Planında "Sanayi Alanı- Yeşil Alan- Yol" olarak planlanmış alan için ulaşımın rahat gerçekleştirmek amacıyla kavşak düzenlemesi yapılması planlanırken, kavşağın yapımı planlanan parsel ise 2014 yılındaki planlarda "Belediye hizmet alanı" olarak belirlenmişti.

Çalışmaların başlaması için plan değişikliği gerekirken, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi ise süreci tamamladı.

Pancar ve Tekeli OSB alanlarına gelen ağır tonajlı araçların Torbalı ilçe merkezini kullanması gerekmesinden kaynaklı olarak trafik yoğunluğunun oluştuğunun tespit edildiği alanda İzmir-Aydın Otoyolu'ndan yapılacak kavşak ile OSB'lere kolay ulaşım sağlanması amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Pancar OSB İzmir-Aydın Otoyoluna Bağlantı sağlayacak Kavşak Projesi için plan değişikliği gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen plan değişiklikleri ile ilgili ise istenen kurum görüşlerine gelen yanıtlar şu şekilde;

Karayolları Genel Müdürlüğü 2.Bölge Müdürlüğü;
Belediyenizce (Protokol No:2020-2-064) protokolü doğrultusunda hazırlatılan ve ilgi(a) yazınız ile kontrol ve onay için gönderilen, Pancar OSB İzmir-Aydın Otoyoluna Bağlantı sağlayacak Kavşağa ait projeler, Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgi(b) yazısı ile "Proje paftalarında çift yönlü yanyollar üzerinde düzeltilmiş olan şerit genişlikleri dikkate alınması, Yanyol ve kavşak kollarında; tasarım hızları dikkate alınarak uygulanacak dever yön ve değerleri düzeltilmesi, Modern dönel kavşaklar içerisinde apron uygulaması yapılması, Yol-1 ve Yol-4 yollarının imar alanı iç yolu kapsamında olması nedeniyle trafik güvenliği önlemlerinin ilgili kurum tarafından alınması ve tüm detay projelerin(drenaj, otokorkuluk, aydınlatma, peyzaj, duvar detay, trafik vb.) hazırlanarak onaya sunulması" şartı ile onaylanmıştır.

Yazı gönderilen onaylı projeler ve (Protokol No:2020-2-064) protokolü doğrultusunda, gerekli olan imar tadilatlarının yapılması, BOTAŞ vb. kurumlardan alınacak olan izinlerin alınması, kamulaştırma planları ve tüm detay projelerin (drenaj, otokorkuluk, aydınlatma, payzaj, duvar, detay, trafik vb.) ivedilikle hazırlanarak Müdürlüğümüze gönderilmesi.....) şeklinde belirtilmiştir."

BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.ş. İzmir Şube Müdürlüğü;
"....yapılan inceleme sonucunda söz konusu proje kapsamındaki bağlantı yolunun, Kurumumuza ait St 12" İTOP-Pancar OSB Yüksek Basınçlı Doğal Gaz İletim Hattını yaklaşık Kp:6+020 kmn.sinde kesiştiği tespit edilmiştir. (Ek-1 Harita). Adi geçen hattımızın güzergah kamulaştırma genişliği ise 12 m. (4+8)dir.

Konu ile ilgili olarak, 04.07.2014 tarih ve 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan BOTAŞ Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği'nin 7. Ve 8. Maddeleri doğrultusunda, doğal gaz iletim boru hatlarımız ve tesislerimize 200 metreden daha yakında yapılacak her türlü yapılaşmalar, imar planları ve altyapı geçişlerinden(yol geçişi, trafo, hafriyat alanı, enerji nakil hattı, su/kanalizasyon hattı, telekomünikasyon hattı, sondaj çalışması vb.) önce Kuruluşumuzdan görüş alınarak çalışmaların Yönetmeliğimizde belirtilen teknik emniyet ve yapı yaklaşım mesafelerine uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir. Kuruluşumuz görüşü ve izni alınmadan sahada yapılan çalışmalar sırasında ve boru hattı üzerinde oluşan yüklerden dolayı doğal gaz iletim boru hattı ve tesislerimizde oluşan tüm zararlar (havaya atılan gazın bedeli, tüm bakım-onarım giderleri, gaz akışı durmasından dolayı oluşabilecek giderler vb.) ile çevreye verilecek can/mal kaybının tüm sorumluluğu, Kurumunuza ait olacaktır.

BOTAS Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliğine göre kamulaştırma/irtifak alanı içerisinde herhangi bir alt ve üst yapıya izin verilmemekte olup, boru hatlarının üzerine gelen yüklerden olumsuz etkilenmemesi sebebi ile ve araçların boru hattina zarar vermesini önlemek için boru hattımızı dikey kestiği noktada yol genişliği kadar, boru güzergahı boyunca boru hattını koruma amaçlı beton plaka uygulaması yapılması koşulu ile yol geçişlerine izin verilmektedir. Beton plaka detay resmi yazımız ekinde (Ek-2 Detay Resim) olup, malzeme + işçilik + nakliye ücretleri çalışmayı yapacak Kurum tarafından karşılanacaktır.

Boru hatlarımızın derinliği, zaman içerisinde zemin kotunda oluşan değişimler ve güzergahin özelliklerine göre önemli düzeyde değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, ihtiyaç duyulan bölgelerdeki projelendirmenize esas boru hattımızın derinlik ve koordinatlarının, BOTAŞ İzmir Şube Müdürlüğümüz ile (Tel: 0232 887 17 20) irtibata geçilerek, teknik personelimiz tarafından özel detektörler ile sahada yapılacak çalışmalar eşliğinde tespit edilmesi gerekmektedir. Ayrıca boru hatlarımıza 10 metreden daha yakında kazı yapılmaması, 30 metreden daha yakında yapılacak kazıların ise BOTAŞ İzmir Şube Müdürlüğümüz ile irtibata geçilerek görevlendirilecek teknik personelimiz nezaretinde yapılması gerekmektedir.

BOTAŞ'ın bilgisi, izin ve onayı ve gözlemcisi olmadan yapılacak çalışmalar sırasında BOTAŞ ve 3. Şahis tesislerine verilecek her türlü hasar/zarar-ziyandan Kurumumuz sorumlu olmayacaktır." şeklinde belirtilmiştir."

MOBİLYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DE YAPILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü geçtiğimiz aylarda ayrıca, Torbalı ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Torbalı OSB'nin yanında yer alan Yeniköy Mahallesi ile Ahmetli Mahallesi arasında bulunan 69 hektarlık alan için yapılan Torbalı Mobilya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması için kararını vermişti.