GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Ocak 2021 Cuma 22:31

Toplu taşıma yasağı yargıda

İzmirli Avukat Samed Tekin, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların, sokağa çıkma izinlerinin olduğu saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanamamasını, Anayasa'ya, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs ile mücadele kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların, izinli oldukları saatlerde toplu taşıma araçlarına biniş yapmalarının yasak oluşu, yargıya intikal etti. İzmirli avukat Samed Tekin, bu uygulamanın Anayasa'ya, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

O KISITLAMANIN KALDIRILMASINI İSTEMİŞLERDİ
İzinli oldukları saat diliminde otobüse, metroya, tramvaya, gemiye binmeleri, İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yasaklanan söz konusu grubun isyanı, hukukçularda yankı buldu. İzinli oldukları saatlerde bile otobüse binip doktora gidemediklerini, bulundukları bölge dışında hiçbir yerde dolaşmalarının mümkün olmadığını öne süren 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar, bu kısıtlamanın kaldırılmasını istemişlerdi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLMEDİĞİNE GÖRE...
Avukat Tekin, dava dilekçesindee, koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararın, temel hak ve hürriyetin sınırlandırılması niteliğinde olduğuna vurgu yaparak, "Anayasamız, tehlikeli salgın hastalıklarla mücadele edilmesi için gerekli tüm hukuki imkanları Cumhurbaşkanına vermiştir. Cumhurbaşkanı, Anayasamızın 119. maddesinden aldığı yetkiyle, tehlikeli salgın hastalık sebebiyle olağanüstü hal ilan edilebilir veya arkasından olağanüstü hal kararı alabilirdi. O zaman hukuka uygun olurdu" ifadesine yer verdi. Avukat Tekin, ancak Cumhurbaşkanı'nın olağanüstü hal ilan etmediğini, bu durumda 20 yaş altı ve 65 yaş üstü insanlarımızın, toplu taşıma araçlarını kullanma hakkına sahip olduğuna vurgu yaptı.

ÖNCE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI, SONRA İPTALİ İSTENDİ
Uygulamadaki kısıtlamanın kanuni bir dayanağı olmadığına dikkat çeken Avukat Samed Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"65 yaş üstü vatandaşların belirlenen saatlerde şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarının kısıtlanması, Anayasamızın 23. maddesinde düzenlenmiş olan seyahat hürriyetinin ihlali sonucunu doğurur.  İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun 001/12/2020 tarihli, 2020/140 sayılı kararının 3. maddesi uyarınca almış olduğu 65 yaş üstü kişilerin belirlenen saatlerde şehir içi toplu ulaşım hizmetini kullanmalarının kısıtlanması kararıyla ilgili olarak öncelikle Yürütmenin durdurulmasına, yargılama sonucunda ise iptal edilmesine karar verilmesini talep ediyoruz."

Avukat Samed Tekin, Emekli Sen İzmir Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, Emekli Sen Merkez Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Yılmaz ve Emekli Sen İzmir yöneticileriyle birlikte dava dilekçesini Bayraklı Adliyesinde ilgili makamlara verdi. Dava, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nce görülecek.