GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Temmuz 2017 Pazartesi 20:57

Tireli incir üreticisi hasattan umutlu

Tire'de yaş ve kuru incirdeki hasat döneminden oldukça umutlu olan üreticiler, bu yıl hastalık ve zararlı konusunda bir sorun yaşamadıklarını söyleyerek yüksek verim ve fiyat beklediklerini ifade etti.

Tire ilçesinde yaş ve kuru incirdeki hasat döneminden oldukça umutlu olan üreticiler, bu yıl hastalık ve zararlı konusunda bir sorun yaşamadıklarını söyleyerek yüksek verim ve fiyat beklediklerini ifade etti. 

Tire'nin dağlarında ve ovalarında yetişen incirlerin hasadı başladı. Sorunsuz bir dönemi geride bırakacak olan üretici, mahsulden yüksek kalite ve verim bekliyor. İncir tarımının yoğun şekilde yapıldığı kırsal mahallelerin başında gelen Başköy Mahallesi'nin Muhtarı Salih Gülmez, yaş incirin yaklaşık 1 hafta kadar önce toplanmaya başladığını anlattı. Başköy'deki üreticilerin büyük çoğunlukla kuru incir üretimi yaptığını, bunun hasadının da 1 aya kadar başlayacağını söyleyen Gülmez, Tire genelinde 20 bin ton civarında ortalama yıllık incir üretimi yapıldığını ifade etti. Başköy'ün Tire'deki 61 köy içerisinde üretim noktasında birinci sırada olduğunu belirten Gülmez, "Başköy'de yıllık yaklaşık 1600 ton incir üretiliyor. Köyümüzde tek başına 40 ton mahsul alan üreticilerimiz var. Bu sene incirlerimizde ‘güneş yakması', ‘kırmızı örümcek', ‘kanlıbasra' gibi hastalık ve zararlı olumsuzluklar hemen hemen hiç yaşanmadı. Bu da verimin ve kalitenin yüksek olacağı anlamına gelir. En iyi incir olan bizim ‘süzme' dediğimiz incirin kilosu 20 TL, ‘birinci mal' dediğimiz incirin 11-12 TL, ‘ikinci mal' yada ‘naturel' dediğimiz incirin 5-6 TL, en düşük kalite incirin ise 1.2 TL civarında olması gerekiyor. İşin açıkçası bizim beklentimiz bu fiyatların biraz daha üstü" diye konuştu.

KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA ‘GÜÇ BİRLİĞİ'
İncir denildiğinde ilk olarak Aydın'ın akla geldiğini, fakat Tire'nin incir kalitesi noktasında en iyi seviyede olduğunu iddia eden muhtar Salih Gülmez, Başköy ve çevre köylerdeki üreticiler olarak bir kooperatif kurma kararı aldıklarını söyledi. Dünyanın en önemli incir üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden biri olarak Türkiye'nin bu yılki incir ihracatının 55-60 bin ton civarında olmasını beklediklerini, bu rakamın içinde Tire'nin hatırı sayılır bir noktada olduğunu söyleyen Gülmez, incir üreticilerinin destek almadığını öne sürerek, "Dünyanın en muhteşem meyvelerinden biri olan incirin ve dolayısıyla incir üreticisinin değerini daha iyi bilmeli ve elimizdeki incir ağaçlarını ve bahçelerini korumalıyız. Bu noktada devletimizi de her an yanımızda görmek istiyoruz" dedi.(DHA)