GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ocak 2017 Salı 11:56

Tayfun Maro’dan 'Hepimizin Cumhuriyeti' konferansı

Göztepe Rotary Kulübü’nün olağan toplantısının konuğu yazar Tayfun Maro idi. Maro, kulüp üyelerine “Hepimizin Cumhuriyeti” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Göztepe Rotary Kulübü tarafından düzenlenen panelde "Hepimizin Cumhuriyeti" başlıklı bir sunum gerçekleştiren yazar Tayfun Maro, "Bu topraklar üstünde bir arada yaşamak istiyorsak, barışın, kardeşliğin, dayanışmanın dilini oluşturmak için fazla zamanımız kalmadı. Bu artık bir zarurettir." dedi.

Maro, konuşmasında şunları söyledi:   

“Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi, laik devletin, ulus devletin ve sosyal devletin inşasına dayalıdır. Aydınlanma düşüncesi ve modernitenin getirdikleriyle oluşan Türkiye Cumhuriyet’i fikri, ancak monarşinin ve hilafetin ortadan kalkmasıyla hayat alanı buldu. Cumhuriyet’in tebaa olmaktan kurtardığı yurttaş, soru soran, düşünce özgürlüğüne ve kendini ifade etme hakkına ihtiyaç duyan kişidir; verilmiş cevapların peşinden gitmez. Bu nedenle, kuruluş koşulları itibarıyla, İmparatorluk bakiyesi cemaatlerden halk yaratmak olarak da anlaşılabilecek Cumhuriyet’in, laiklik ilkesini, özgürlükleri, insan haklarını savunması zarurettir”

'YENİ BİR DİL KURMAK LAZIM'

“Böyle bir mücadelenin yine de ideolojik bir tutum almayı gerektireceğini söyleyenler olacaktır. Şurası muhakkak ki, “Nasıl bir cumhuriyet?” sorusunu sorarken, sorunsalı bizi ideolojik bir tartışmanın içine çekecektir. Çözüm, Cumhuriyet’i yönetim biçimi olarak demokrasiyle buluşturacak kanalları açık tutacak düşünce ve eylem birliğini sağlamaktan geçiyor. Durmadan tartışmanın, “biz haklıydık” demenin, yıkarak eleştirmenin, ideolojik dayatmaların bu meseleye katacağı bir şey yok. Her ne söylenecekse, basitçe düşünerek ve basit bir dil kullanarak, hiç akıl karıştırmadan söylenmeli. Her fırsatta dile getirdim; Yeni bir dil kurmak, belki de her şeyi yeniden söylemek lazım.
Bu topraklar üstünde bir arada yaşamak istiyorsak, barışın, kardeşliğin, dayanışmanın dilini oluşturmak için fazla zamanımız kalmadı. Bu artık bir zarurettir. Zaman hızla daralıyor. Gerisini, Cumhuriyet’in herkesi bir araya getirdiği toplumsal mutabakat koşulları sağlandığında uzun uzun konuşuruz. Şimdi, bizi yeniden bir araya getirecek “Hepimizin Cumhuriyeti” için ayağa kalkmanın zamanıdır”

OTORİTER YÖNETİM BİÇİMİ İTİBAR KAZANIYOR

“Tek kutuplu dünya düzeninin sonuna geldik. Lakin yoksulların başı göğe ermeyecek. Kapitalistler kendi aralarında güç ve iktidar kavgasına girdiler. Dünya bir kere daha cehenneme döndü dönecek. Küresel kapitalizmin yaptığı büyük tahribat, milliyetçi ve popülist tepkilerin yükselmesine yol açtı. Devletler ve sınırlar değişmek bir tarafa, aksine, yeniden insanlığın sığınağı oldu. Otoriter yönetim biçimleri, toplumsal alanda itibar kazanıyor”