GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Mayıs 2022 Pazar 08:09

Tatil yapmak hayaldi... İmkansız oldu!

Turizm İşbirliği Derneği Başkanı Cengiz Terzi, geçen yıl 500 lira olan kişi başı oda kahvaltı fiyatının bu yıl 1200-1500 liraya, “Her şey dahil” grubunda ise 1500 liradan 2 bin 700 liraya çıktığını hatırlatarak, “Erken rezervasyonlar beklentilerin altında kaldı. Vatandaş tatil yapma ihtiyacını, öncelikli ihtiyaç olmaktan çıkarıyor. Yabancılar da euro bazında verilen fiyatları fazla buluyor. Bu şartlarda otellerin çoğu sezonu boş geçirecek gibi görünüyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ağırlaşan hayat şartları, insanları, tatil yapma ihtiyacını öteletiyor. Son aylarda başta akaryakıt, doğalgaz ve kiralara yapılan anormal zamlar nedeniyle gelirinin bu giderlerden kalan bölümünü sadece gıda ve sağlığa harcamak zorunda kalan vatandaşlar, 2022 yazında ne kadar tatil yapabilecek? Turizmci, bugünkü ekonomik şartlarda ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın da etkisiyle beklentilerine ulaşabilecek mi? Turizm İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, bu konuyu Ege'de Son Söz için değerlendirdi ve “Bu rakamlarla tatil yapmak çok zor. Görünen o ki pek çok insanımız tatil yapamayacak, otellerin çoğu sezonu boş geçirecek” açıklamasında bulundu.

ODA KAHVALTI 500 LİRADAN 1200 LİRAYA ÇIKTI, BAZILARI DAHA ÇOK ZAM YAPTI
Geçen yıl günlüğü 500 liraya kişi başı oda kahvaltı veren otel, bu yıl fiyatı 1200, hatta 1500 liraya çıkardığını belirten Başkan Terzi, “Bu fiyat, Haziran ayı fiyatı. Temmuz ve Ağustos aylarında bu rakamlarla oda bulmak mümkün olmayacak. O zaman bu rakam 2 bin liraya çıkar” dedi.

Ulaşım maliyetinin de akaryakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle çok arttığına dikkat çeken Başkan Terzi, şu anda çok büyük bir kesimin tatile gitmeyi düşünmediğini, otel rezervasyonlarının da beklentilerin çok altında kaldığını dile getirdi. Terzi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen yaz turizmde, kısa ama çok kazançlı bir sezon yaşadık. O dönemki fiyatlar, bu sezon yüzde 45-50 oranında arttı. Bazıları bu oranın da üstüne çıktı. İç pazarda büyük bir sıkıntı var. Vatandaşlarımız artık tatili ikinci, üçüncü ihtiyaç kalemi olarak görmeye başladı. Ukrayna-Rusya savaşı da turizm için can sıkıcı bir durum. Ülkemize en çok bu iki ülkeden turist geldiğini varsayarsak, savaşın da olumsuz etkilerinin olacağını öngörmek zor olmayacaktır. Otellerin euro bazında verdiği fiyatlar, ülkemize turist olarak gelmek isteyen yabancılar tarafından yüksek bulunuyor. Uçak fiyatları da çok arttı. Haliyle yabancılar, Türkiye’ye gelmek istemiyor. Oteller, belli bir müşteri kapasitesini doldurmadıkları takdirde zarar ederler. Görünen o ki, otellerimizin çoğu bu sezon boş kalacak, kapasitesini dolduramayacağı için de büyük bir ihtimalle zarar edecek.”

OTELLER ERKEN REZERVASYONA MAKUL FİYAT VERMELİ, KAMPANYA YAPMALI
Böyle bir riske karşılık otelcilerin birtakım tedbirleri şimdiden almaları gerektiğine vurgu yapan Turizmde İşbirliği Derneği Başkanı Cengiz Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otelciler, fiyatları kesinlikle geri çekmezler. Fakat riskten en az etkilenmeleri için otel işletmecilerine tavsiyem, erken rezervasyonlarda rakamları makul seviyeye çekmeleri olacak. Ayrıca, kampanya başlatabilirler; beş gece kal, dört gece öde gibi. Eğer bunlar da yapılmazsa, bu yaz turizmcinin işi çok zor. Bu yaz ülkemize 25 milyon yabancı turistin geleceği öngörülüyordu. Bana göre bu sezon ülkemize gelecek yabancı turist sayısı 7 milyonu geçmez.”