GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Eylül 2024 Pazartesi 12:34

Taşınan yok... Nakliyeciler krizde!

Eylül ayı ile birlikte öğrenci hareketliliğinin başladığı İzmir’de ev bulma ve taşınma telaşı başladı. Nakliye fiyatlarının 30 bin TL olduğunu belirten İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnafı Odası Başkanı Yıldırım Kaya, “Normalde hareketli olması gereken bir dönem ama eskisine göre daha az bir hareketlilik var. İnsanlar ev almıyor olabilir, mevcut durumunu korumaya çalışıyor. Ekonomik nedenlerden dolayı insanların taşınma lüksü de kalmadı” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Son günlerde üniversite öğrencilerinin ve kurumlararası tayin yaşayanların taşınma gündemi söz konusu. Ev kiralarının da arttığı süreçte ev taşıma maliyetleri de cep yakıyor. Ekonomik nedenlerden dolayı evinden taşınmak istemeyen vatandaşlar, mevcut durumunu korumaya çalışıyor.

EN DÜŞÜK 10 BİN TL, ŞEHİRLERARASI 40 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
İzmir’de ise en düşük nakliye fiyatı 10 bin TL'den başlarken, bu rakamlar; 1 artı 1, 2 artı 1, 3 artı 1 ve eşyaların fazlalığına göre değişebiliyor. Fiyatlar, şehir içinde 30 bin TL'ye kadar çıkıyor. İzmir'den; Bursa, Ankara ve İstanbul gibi kentlere nakliye fiyatları 40 bin TL'den başlayarak 50 bin TL'ye kadar artabiliyor.

İNSANLARIN TAŞINMA LÜKSÜ DE KALMADI
Egedesonsöz’e konuşan İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnafı Odası Başkanı Yıldırım Kaya, İzmir’de nakliye sektöründe işlerin kesat gittiğini söyledi. Kaya, ekonomik nedenlerden dolayı taşınmaların azaldığını belirterek “Normalde hareketli olması gereken bir dönem ama eskisine göre daha az bir hareketlilik var. İnsanlar ev almıyor olabilir, mevcut durumunu korumaya çalışıyor. Ekonomik nedenlerden dolayı insanların taşınma lüksü de kalmadı. Ev sahipleriyle tartışan kiracıların taşınma durumu çok olmuyor. Mahkeme boyutuna taşınıyor, 2 yıl sürüyor. Onlar da çok etken değil. Mahkemeden çıkan kararlara göre belki olabilir. Şu an üniversite öğrencilerinin ve tayin için taşınanların dönemi. O da her yıl olağan bir durum. Vatandaşın ‘daha iyi bir eve taşınayım’, ‘başka bir ev alayım’ süreci yok şu an” dedi.

Nakliye fiyatlarının değişkenliğine değinen Kaya, “Fiyatlar 3 artı 1’de daha fazla olurken 1 artı 1’de daha az olabiliyor. Eşya sayısı, taşıyacak adam sayısı, katlarına göre, asansöre göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Hepsi ekonomik etken oluyor. 35 bin TL’ye de, 10 bin TL’ye de eşya taşınabiliyor. 1 artı 1’den ve zemin kattan yine 1 artı 1’e taşınacaktır. Fiyat ona göre daha uygun olabilir. Biri 11’inci kattan 15’inci kata taşınıyordur, fiyatı daha yüksek olur. 3 adamla yapılacak iş var, 6 adamla yapılacak iş var. Her biri yevmiye ile çalışıyor. Sadece taşıma işi yapılmıyor. Ambalajlama, işçilik, asansör de işin içine ekleniyor” ifadelerini kullandı.