GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Ağustos 2024 Pazartesi 14:16

Tasarruf geldi, servis gitti!

Tasarruf genelgesi ile birlikte servislerinin kaldırılmasına tepki gösteren Devlet Su İşleri çalışanları servislerin israf değil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Servislerin kaldırılmasının toplu iş sözleşmesine de aykırı olduğunu kaydeden işçiler Cumhurbaşkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na çağrıda bulunarak, “İşçiler, sizden servislerin geri verilmesini talep ediyor. Kazanılmış hak dünyanın hiçbir yerinde geri alınamaz, bu hukuksuzluktur. Bu tasarruf değil işçiye en büyük zulümdür” açıklamasında bulundu.

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi ile birlikte kamudaki pek çok ihale ve çalışma iptal edildi.

Tasarruf tedbirleri işçi servislerini de vurdu. İzmir’de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında çalışan binden fazla işçinin de servisi iptal edildi. İşçiler servislerinin iptal edilmesini üyesi olduğu TES-İŞ İzmir 1 Nolu Şube ile birlikte protesto etti.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen işçiler israf değil ihtiyaç olduğunu vurguladı. Servislerinin kaldırılmasını TİS’e de aykırı olduğunu kaydeden işçiler servislerinin geri verilmesini istedi.



Şube Başkanı Muharrem Ekim tarafından okunan basın metni şu şekilde:

KONU: İşçi servislerinin kaldırılması kazanılmış hakkı yok edilmesi,

20. dönem Toplu İş Sözleşmesinin;

MADDE 109- TOPLU  TAŞIMA

b)4. İşveren işçilerin, toplu olarak ikamet ettikleri mahalden toplu olarak işyerine getirip, götürmeyi sağlar.

d)  Servis araçlarının güzergah tespiti yapılırken ilgili Şubenin de görüşü alınır.

  1. İzmir Büyükşehir Belediyesi servis araçları yönergesine göre,
  2. Kamu kurum servis yönetmeliğine göre İzmir den 100 km herhangi bir yere servis taşınır diyor.

27.02.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, TASARRUF İÇİN personel servislerinin 30 kilometreye çekiliyor.

Genelgede yazan;

“Servis hat uzunluğu 30 kilometreyi (kuş uçuşu mesafe alınmaksızın) geçmemesi personel servisi maliyetinin çok yüksek düzeyde olmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede personel servisi hat uzunluklarının zorunluluk arz eden haller dışında 30 kilometreyi geçmeyecek şekilde uygulamasının gerektiğini değerlendirilmektedir.”

2020 de uygulandıktan sonra

  1. DSİ –Urla arası 50 km,
  2. DSİ- Torbalı arası 47 km,
  3. DSİ- Turgutlu 47 km, OLMASINA RAĞMEN

30 km’ ye çekildi ve üyelerimiz mağdur oldular.

Ekonomi daha da kötü duruma düşmüş yokluk, yoksulluk artmış.

Demek ki işçinin servisinin kalkmasıyla (İŞÇİ SERVİSİ İLE İLGİLİ DEĞİLDİR) alakalı değildir. İŞÇİ SERVİSLERİ İSRAF DEĞİL, İHTİYAÇTIR. DOLAYISIYLA TASARRUF EDİLEMEZ.

Ülke ekonomimiz de bir düzelme ve iyileşme olmuş mu olmamış!

2. Cumhurbaşkanlığı konu: TASARRUF TEDBİRLERİ

17 Mayıs 2024 Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri genelgesi adı altında servisler 16 Ağustos 2024’ te sona erecektir.

GENELGE NE DİYOR;

“savunma ve güvenlik hizmetleri hariç kamu kurum ve kuruluşlarınca toplu taşıma olan yerlerde personel hizmetleri sonlandırılacaktır.” Diyor.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğünde çalışan ve servisler kaldırılırsa, servisten yararlanamayan ve işçi-memur toplam 1018 çalışanımızdan, 4 arkadaşımızın neler yaşayacaklarını sizlerle paylaşacağım; 

Doğuş DARICI

  • Sabah saat 07:00’ da babasının refakati eşliğinde, evine 700 m uzaktaki duraktan belediye otobüsüne binecek.
  • Otobüs ile MENEMEN KENT-2 İZBAN istasyon durağına giderek, İZBAN’ a binecek,
  • 40 dk. yolculuk yaparak, Halkapınar istasyonunda inerek, İzmir Metro’ya binecek,
  • İzmir metro’dan Sanayi İstasyonunda inecek, 1.1 km ‘yi 15 dk. yürüyerek  Devlet Su İşlerine gelecek. Yolda geçen süre 1,5 saat.
  • Akşam iş çıkışı yine babasının refakati eşliğinde DSİ’den 1.1 km’yi 15 dk. yürüyerek, İzmir metro Sanayi istasyonuna gelecek ve metroya binecek.
  • Metrodan Halkapınar İstasyonunda inerek, İZBAN ‘a binecek.
  • 40 dk. yolculuk yaparak, MENEMEN KENT-2 İZBAN istasyonunda inip, tekrar belediye otobüsüne binerek evine 700 m, uzaktaki durakta inecek. Yolda geçen süre 1,5 saat .

1 günde yolda geçen toplam süre : 3 saat

 Ali BAZ

  • Sabah saat 06:20’ de 70 yaşındaki annesinin refakati eşliğinde evine 500 m uzaktaki otobüs durağından 342 numaralı belediye otobüsüne binecek.
  • Çiğli’de otobüsten inip, 600 m yürüyerek Çiğli istasyonundan İZBAN’ a binecek.
  • 40 dk yolculuktan sonra Halkapınar istasyonundan inerek, İzmir Metro’ya binecek.
  • İzmir Metro’dan Sanayi İstasyonundan inerek, 1.1 km’ yi 15 dk. Yürüyerek Devlet Su İşlerine gelecek. Yolda geçen süre 1saat 45 dk.
  • Akşam iş çıkışı yine 70 yaşındaki annesinin refakati eşliğinde, 1.1 km’yi 15 dk.  yürüyerek Sanayi istasyonundan İzmir Metro’ya binecek.
  • Halkapınar İstasyonunda inip, İZBAN’a binecek.
  • 40 dk. yolculuktan sonra İZBAN Çiğli İstasyonunda inerek, 600m yürüyüp, 342 numaralı belediye otobüsüne binecek.
  • Evine 500 m uzaktaki otobüs durağında inip evine gidecek.

Yolda geçen süre 1 saat 45 dk.

1 günde yolda geçen toplam süre: 3,5 saat

Serhat TUTAY

  • DSİ’de Kaporta ustası olarak  çalışmakta, Manisa ili Saruhanlı ilçesinde bulunan evi ile DSİ arasında yaklaşık 54 km, işyerine ulaşması için sabah en erken saati 06:30 olan Saruhanlı ilçesi ile Manisa otogar arasında çalışan (81 numaralı hat) belediye otobüsü ile yaklaşık 30 dk. da Manisa otogarına gelecek, daha sonra saat 07:15’de Manisa Seyahate binerek, yaklaşık 1 saat sürece İzmir Otogarına ulaşabilecek. Ancak DSİ’ye ulaşabilmesi için 3 kez toplu taşıma değiştirerek yaklaşık 30 dakikalık süre içerisinde dolmuş ya da otobüsle gelmesi gerekiyor. 07:30 da işbaşı.
  • Bu sürelerin içerisine araçların arıza durumu, hareket saatindeki aksamalar, olumsuz hava koşulları, mevsim şartları (yaz ve kış), toplu taşımalardaki yaz ve kış saati uygulamasındaki aksaklıklar olup her gün işe geç kalacaktır.
  • İşe gelip çalışıp akşam tekrar eve dönecek aynı zorlukları yaşayacaktır. 2 saat geliş, 2 saat gidiş, 9 saat çalışma, günlük 13 saat çalışmış sayılacak.

Müslüm DİKAYAK

  • DSİ’de kaporta ustası olarak çalışmakta. Balçova’da bulunan evi ile DSİ arası yaklaşık 20 km işyerine ulaşması için, Sabah en erken otobüs ve dolmuş saati olan 06:00’da Balçova Sakarya caddesindeki evinden çıkarak, otobüs ya da dolmuşla 20-25 dakikada Fahrettin Altay metro durağına gelecek. Daha sonra Fahrettin Altay metro durağından 30 dakikada Stadyum metro ya da Bölge Metro durağına geldikten sonra DSİ’ye (işyerine) ulaşabilmesi için 3. Kez toplu taşıma değiştirerek yaklaşık 20 dakikalık süre içerisinde dolmuşla gelmesi gerekiyor.
  • Bu sürelerin içersine, ortopedik engeli olan ustamızın dolmuş ve otobüse binip ineceği süreler (bekleme olacaktır.) metro istasyonlarındaki asansör ve yürüyen merdivenler ile ulaşma süreleri olumsuz hava koşulları, toplu taşımalardaki yaz ve kış saati uygulamaları, hareket saatlerindeki aksaklıklar ve araç, metroların arıza durumları olacaktır.
  • Sabah işe gelip çalışıp, akşam işe dönerken tekrar 3 araca binecektir.

Mağduriyeti arkadaşların anlattıklarını duydunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine göre, kamu kurum servis yönetmeliğine göre İzmir den 100 km herhangi bir yere servis taşınır diyor.

BU YÖNETMELİKLER VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VARKEN HEPSİNİ YOK SAYARAK CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİYLE SERVİSLERİ KALDIRDINIZ. BU DOĞRU DEĞİLDİR, YANLIŞ OLMUŞTUR. BUNUN ACİLEN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR.

Sayın Maliye Bakanım, burası İngiltere değil, burası Türkiye.

İngiltere de kişi başı milli gelir, neredeyse 50.000 (elli bin) sterlin, dolar karşılığı 65.000 (altmış beş bin) dolardır. Bizim kişi başı milli gelir 13.000 (on üç bin) dolar.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Sayın Çalışma Bakanım ,

İşçiler, sizden servislerin geri verilmesini talep ediyor. Kazanılmış hak dünyanın hiçbir yerinde geri alınamaz, bu hukuksuzluktur. Bu tasarruf değil işçiye en büyük zulumdur.