GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ağustos 2020 Çarşamba 18:01

Taşa değer katanlar kongrede buluşacak

Üreticisinden jeoloji mühendislerine mimarından, montajcısına, makine ve sarf malzemecisine, ithalat ve ihracatçısına kadar sektörün tüm bileşenlerini buluşturan 6. Uluslararası Taş Kongresi; doğal taşın katma değerini artırmaya devam ediyor. 27. Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenecek olan Uluslararası Taş Kongresi, yoğun bir programla 23-26 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Dünya mermer doğal taş rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan ve doğal taş ihracatından her yıl 2 milyar dolar döviz geliri elde eden Türkiye bu zenginliğini Marble İzmir Fuarı ile tüm dünyaya tanıtıyor. Doğal taş çeşitliliği ile dünyanın en zengin ülkesi olan Türkiye’nin en büyük, alanında dünyanın sayılı fuarlarından biri olan Marble İzmir Fuarı, iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Taş Kongresi ile değer kazanıyor. 24-27 Mart 2021 tarihlerinde 27’nci kez düzenlenmesi planlanan Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile birlikte 23-26 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenecek kongrede; coğrafi, jeolojik, sektörel ve mekânsal olarak, farklı boyutlarıyla önem taşıyan doğal taşın bu çeşitliliği içinde faklı bakış açıları ile ele alınması, tartışılması ve sunulmasını amaçlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (TİM Maden Sektör Kurulu) ve İZFAŞ ortaklığında düzenlenen 6. Uluslararası Taş Kongresi, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) ve Denizli İhracatçılar Birliği  (DENİB) tarafından destekleniyor.

Tema: “Taş Değer Katar-Taşa Değer Katanlar”
6. Uluslararası Taş Kongresi, “Taş Değer Katar-Taşa Değer Katanlar” temasıyla, yapılara değer katan taşlarımızla, taşımıza değer katan farklı disiplinlerden ve alanlardan taş ile ilişkilenen aktörlere ve onların ilişkilenme biçimlerine odaklanıyor. Bu ilişki içinde taşın hem zamansal hem de mekansal yolculuklarında şekillenen değerine vurguyu hedefliyor. Kongrede taşın ocaklardaki elde edilme ve işlenme süreçlerinden pazara taşınması, mekân tasarımında estetik bir değer olarak sunulmasından çeşitli şekillerdeki uygulamaları ve kullanıcılarına sunduğu tecrübelere dek süren yolculuğu boyunca insanları ve coğrafyaları birbirine bağlıyor.

Kongrede organize edilen teknik, kültürel ve ticari gezilerle, yerli ve yabancı katılımcıların Anadolu doğaltaş zenginlikleri ve Göbekli tepeden günümüz yapılarına kadar süre gelen bir serüvenle coğrafi ve jeolojik ortamında, ocak ve fabrikalarında ayrıca sanal ortamda tanışmaları sağlanıyor.

6. Uluslararası Taş Kongresi, “İlişkilendiği aktörler bağlamında farklı alanlar ile güçlü bağı olan bir malzeme olarak taş, gündelik hayatımızda karşımıza çıkan hâlini alıncaya kadar hangi yollardan geçiyor? Taşın yolculuğu üzerinden nasıl ilişkiler kurulup nasıl diyaloglar geliştiriliyor? Taş, ortaya çıkışı itibariyle coğrafyalar ile yoğun ilişki içindeyken, coğrafyaları birbirine nasıl bağlıyor?” gibi konular ve sorular etrafında şekillenen programıyla farklı alanlar üzerinden taş ile çeşitli biçimlerde ilişkilenen izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.