GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Ocak 2024 Cuma 08:32

Taş ocağının hedefindeydi…Bakanlık'tan koruma kalkanı!

Foça’nın Kocamehmet Köyü’nün yakınlarında açılmak istenen taş ocağının ruhsat sahasında antik taş ocağı ve antik su yolu çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi arkeolojik SİT ilan ederek koruma altına alırken şimdi gözler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taş ocağı ile ilgili vereceği kararda.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararları ile kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi.

Foça’nın Kocamehmetler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda uzmanlar tarafından yapılan incelemede 500101 ada 1 parselde antik dönem taş ocakları ve antik su kaynağı ve su yolu tespit edildi.

Antik taş ocaklarının çıktığı bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilirken antik su kaynağı ve su yolu kalıntıları ise birinci grup korunması gereken taşınmaz olarak ilan edildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlanırken tapuya şerh olarak düşüldü.



Öte yandan bu bölgede taş ocağı açılması planlanan taş ocağı ile ilgii Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurmuştu.

İş insanı Refik Akgül’ün arkeolojik SİT alanlarını da içine alan 24 hektarlık alanda dekoratif amaçlı taş ocağı açmak istiyor.

Taş ocağının geleceği ile ilgili son kararı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verecek.

ALİAĞA-BERGAMA’DA ROMA İZLERİ
Öte yandan Aliağa ve Bergama sınırındaki bir bölgede arkeolojik SİT kalıntılarının bulunması üzerine İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu alanı ‘Kuruhavuzçeşmesi Mevkii Roma-Geç Roma Dönemi kırsal yerleşim sahası’ adı ile üçüncü derece arkeolojik SİT ilan etti.