GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Mart 2016 Cuma 11:46

Taş ocağı mücadelesinde Akalan Köyü’ne 2.müjde!

Kemalpaşa’nın Akalan Köyü’nde kurulmak istenen taş ocağına karşı vatandaşların mücadelesi ikinci zaferini kazandı. Yürütmeyi durdurma kararının ardından bu kez de İzmir 2.İdare Mahkemesi ruhsatın iptaline karar verdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir- İstanbul arasında yapımı halen devam eden otoyol inşaatında dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa İlçesi'nin Akalan Köyü'nün hemen bitişiğinde taş ocağı açılmasına karar verdi. Kendilerinden habersiz alınan bu karara tepki gösteren köylüler, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlattı. Bunun yanı sıra yine köylüler, taş ocağı için şantiye kurulup iş makinelerinin gelmesine isyan etti.

Direnişlerini sürdüren Akalan Köylüleri, şantiyenin karşısında çadırlar kurup 24 saat nöbet tutmaya başladı. Köylülere, siyasi partiler ile çevrecilerden de çok sayıda destek geldi.

MAHKEME ÖNCE DURDURDU
Taş ocağı tartışmaları sürdüğü sırada Avukat Şehrazat Mercan, 40 köylü adına İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Gerek yaşanan gerilimi, gerekse de direnişin sürmesini göz önünde bulunduran mahkemenin öne aldığı duruşmada, köylüleri sevindiren karar çıktı. İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED gerekli değildir' kararı için, bakanlıktan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurdu.


Köylüler bu kararın ardından büyük sevinç yaşarken sürece nokta koyan karar ise İzmir 1.İdare Mahkemesi’nden çıktı.

Mahkeme işyeri açma ve çalışma ruhsatının dayanağı ÇED kapsam dışı işlemi yargı kararıyla hukuka aykırı bulunup iptal edildiğinden bu işleme dayanarak ruhsat işleminin de hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.

İŞTE O KARAR