GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Eylül 2024 Pazartesi 12:22

Tartışmalı inşaatın haberlerine erişim engeli!

Buca’da tartışmalara neden olan Özel Tınaztepe Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Bektur’a ait araziye 6 kat yerine 15 katlık ruhsat izni verilmesine dair haberlere erişim engeli getirildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’ndeki 6 bin 667 metrekare büyüklüğündeki 624 ada 8 numaralı parsel, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihale ile özelleştirilmişti.

Parseli, Özel Tınaztepe Hastanesi’nin sahibi Mehmet Bektur’a ait TAPDİ Oksijen Şirketi 165 milyon TL’ye satın almıştı. ÖİB’in 6 kat imar izniyle sattığı belirtilen arsada TABDİ Oksijen ile kat karşılığı sözleşme imzalayan taşeron Altun Yapı şirketinin talebi üzerine Buca Belediyesi’nden 15 kat çıkmasına imkan veren yapı ruhsatı verildi.

442 daire ve 81 işyeri yapılması planlanan inşaatla ilgili şikayetler üzerine konuya Büyükşehir Belediyesi tarafından el konuldu. Buca Belediyesi’ne Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım imzasıyla gönderilen yazıda mevcut imar planına göre 15 katlık yapı ruhsatının mevzuata uygun olmadığı ve bununla ilgili inceleme yapılıp gerekenin yerine getirilmesi istendi. İlçe belediyesi bunu yapmayınca Büyükşehir, İdare Mahkemesi’nde ruhsat iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı. TMMOB da emsal artışının yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle ruhsatın iptalini istemişti.

TAŞERON ŞİRKET’TEN HAMLE
İnşaatı sürdüren Altun Yapı şirketinin sahibi Serkan Altun, mahkemeye başvurarak çıkan haberlere erişim engeli getirilmesini istedi. Talebi inceleyen İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hâkimliği aralarında Egedesonsöz’ün de 3 haberinin bulunduğu 7 haberin yayından kaldırılmasına karar verdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI VE FİRMA YETKİLİLERİ NE DEMİŞTİ?
Söz konusu projeyle ilgili ruhsatı veren Buca’nın geçmiş dönem Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, usulsüz bir işlemin olmadığını belirterek, “Söz konusu arazinin imar planları İller Bankası aracılığıyla Özelleştirme İdaresi tarafından yapılmıştır. Satışı da bu kurumlar vasıtasıyla açık artırma yöntemiyle yapılan yerin 2,4 oranında emsali bulunmaktadır. Buca ilçesinde her ilçede olduğu gibi plan notları var. Bu plan notlarına göre bir yerin imarı ticaret-konut lejantında kalıyorsa ve 600 metrekareden büyükse yükseklik serbesttir. Yan taraflara büyümemek, alanı büyütmemek ve verilen yoğunluk hakkının üzerine çıkmamak şartıyla yüksek kat hakkı alabilir. Bu yer için de aynı durum uygulanmıştır. Kimseye ayrıcalık tanınmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Altun Yapı şirketinin aldığı ruhsat sonrası başlanan projede 442 daire ve 81 işyeri yapılması planlanıyordu. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman da mahkeme kararı olmadan ruhsatı iptal etmelerinin söz konusu olmadığını bildirmişti. Altun Yapı yetkilileri de arsanın emsalinin 2.40 olduğunu hatırlatarak, “Burası 6 kattı, 15 kata çıkarıldı, diye bir şey yok. Böyle bir şeye hiç kimse müsaade etmez. Özelleştirme İdaresi burasını 2.40 emsalle sattı. Buca Belediyesi’nin plan notlarına göre 15 kata çıkma hakkı var” açıklamasında bulunmuşlardı.

Yasak getirilen haberlerin listesi:
1. https://mobil.egedesonsoz.com/haber/Is-insani-Bektur-un-insaati-mahkemelik/1192310
2. https://mobil.egedesonsoz.com/haber/AK-Partili-Balyemez-den-tartismali-insaat-icin-aciklama-Buca-Belediyesi-top-ceviriyor/1192711
3. https://www.evrensel.net/haber/522618/meslek-odalarindan-buca-belediyesinin-imara-aykiri-15-kat-ruhsatina-tepki
4. https://mobil.egedesonsoz.com/haber/Tartismali-insaatta-kritik-isim-konustu-Sahibi-degil-hissedariyiz/1193399
5. https://m.egepostasi.com/default.asp?page=haber&news_name=Buca-Belediyesi-ruhsat-verdi-Buyuksehir-dava-acti&news_id=336995
6. https://www.oncusehir.com/ayni-is-insani-ayni-iddia-buca-ve-bayrakli-da-rant-vurgunu/107311/
7. http://m.egeligazete.com/default.asp?page=haber&news_name=buca-da-kamu-arazisine-once-ayricalikla-imar-ve-ruhsat-sonra-ozellestirme-sehir-plancilari-ve-mimarlar-odalari-dava-aciyor&news_id=184755