GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Mart 2022 Çarşamba 09:13

Tarihi fabrika tescillendi!

Bornova Hacılar Kırı’nda yer alan tarihi Kavala Yağ Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli yapı ilan edilerek koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir’deki tescilli yapılara yenilerini ekledi.

Bornova’nın Naldöken Mahallesi’nde yer alan ve tapu kadastro kayıtlarında 22694 ada 4 ve 5 numaralı parsellerde bulunan taşınmazlarda yer alan eski zeytinyağı fabrikası için yapılan tescil talebini inceleyen kurul kararını açıkladı.

Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda kurulu söz konusu fabrikayı ‘1. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak ilan etti.

Resmi Gazete’de yer alan kararda “İzmir İli, Bornova İlçesi, Naldöken Mahallesinde, tapunun 22694 ada, 4 ve 5 parsel numaralarında özel ve kamu mülkiyetine kayıtlı bulunan taşınmazlarda yer alan eski zeytinyağı fabrikasının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6.maddesinin ve Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'in 4.maddesine bendine göre korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşımasından dolayı tescilinin uygun olduğuna, koruma grubunun 1.grup olarak belirlenmesine, tapu kütüklerinin beyanlar hanesine "1.grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır." şerhlerinin işlenmesine ve taşınmazların kendi parsel sınırlarının koruma alanı olarak belirlenmesine karar verildi.” dedi.

FABRİKA 80’LERDE KAPANDI
Edinilen bilgilere göre tescilli yapı ilan edilen binalar, Kavala Zeytinyağı Fabrikalarına aitti. Sebahattin Kavala tarafından kurulan fabrika uzun süre faaliyet gösterdi ancak bölgedeki zeytinliklerin zamanla yapılaşmaya açılmasından dolayı çalışamaz hale geldi. Fabrika 1980’li yılların ortasında ise kapanmak zorunda kaldı.