GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
27 Haziran 2022 Pazartesi 10:34

Taksiciler önünü göremiyor… Zam mı geliyor?

Türkiye’de son dönemlerde aşırı artan akaryakıt fiyatları sonrası ulaşım araçlarına üst üste zam gelirken İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, taksi fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği konusunda net konuştu: “Şu anda yeni bir zam yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü akaryakıt fiyatlarının nereye kadar gideceğini öngöremiyoruz. Bunca yıldır taksicilik yapıyorum, ilk kez önümü göremiyorum. Eskiden 1 kilometrelik yol bedeliyle 1 litre mazot alıyorduk, bugün ancak 0,25 litre, yani litrenin çeyreğini alabiliyoruz.”

EGEDESONSÖZ - İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Esnaf Odası Başkanı Celil Anık SONSÖZ TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan, gündeme dair açıklamalar yapan Anık, akaryakıt zamları ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Taksilerde ilaçlamayı durdurduklarını dile getiren Anık, “Pandemi bitti diye bir rahatlama geldi. Bizim esnafa da yansıyor bu durum doğal olarak. Toplu taşımada maskenin kalkması ile şoför arkadaşlar da maske takmaz oldu. Araçları pandemi sürecinde sürekli dezenfekte ettik. İlaçlamayı 1,5 ay önce bıraktık ancak gerekli görüldüğünde yeniden ilaçlama çalışmasına başlayabiliriz” dedi.

“İHTİYACIMIZ YOK” DİYE ŞERH KOYDUK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda çıktığı taksi plakası ihalesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anık, bu konuda alınan karara İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak şerh düştüklerini açıkladı:

“Biz bir rapor yaptırdık. Çok detaylı bir rapor oldu. Bu rapora göre 25-30 gibi bir araç ihtiyacımız gözüküyordu. İzmir’de 1991’den beri hiç plaka ihalesi yapılmadı. Bu süreçte sadece taksi dolmuşlar aramıza katıldı, o kadar. Ben bu sene arkadaşlarıma plaka ihalesi yok, dedim. Doğrudur. Arkadaşlar da bana, siz yok dediniz ancak yapıldı diyor. Biz 2021 için 25-30 araca ihtiyacımız var dedik. Ancak sonraki gelişme sonucu, metropol dışı 19 ilçeye de 111 plaka verildi. Bu sene de ihtiyacımız vardı. Ben kendim gittim belediyeye arkadaşların serzenişinden kaynaklı. Biz de yıl sonu vereceğinize şimdi verin, arkadaşlarla bütünlük sağlansın, dedik. 2021 ile 2022 birleşti 89-90 plaka ihale edildi. Biz böyle konuştuk ancak bu kadara yine şerh koyduk, plaka ihtiyacımız yok diye.”

ZAM KARARI VEREBİLMEK İÇİN BİRAZ DAHA BEKLEYECEĞİZ
Artan akaryakıt fiyatları sonrası taksilere yeni bir zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya da yanıt veren Anık, şunları söyledi:

“24 Mart’ta yaptığımız taksi ücretlerindeki düzenlemenin olduğu tarihte mazot, 22,34 liraydı. Bugün 30,12 lira. 7,8 liralık bir fark oldu. Bu durumda doğal olarak esnafımızın zam talebi oldu. Ancak zam yapmaya karşı olan da var. Çünkü bugün itibariyle araçlarımızın önemli bir kısmı duraklarda boş boş yolcu bekliyor. Biz genel duruma bakıyoruz. Özellikle diğer illere de bakıyoruz. Ankara ve İstanbul’da bir hareket yok. Mazot daha ne kadar yükselecek bilmiyoruz. Sadece mazot değil, yedek parçalarda da korkunç bir zam var. Yıllardır bu mesleği yapıyorum ancak ilk defa önümü göremiyorum. Zam yapa yapa nereye kadar gideceğiz? Biz biraz daha bekleyeceğiz. Geçen sene biz 1 kilometre yol ücreti ile 1 litre benzin alıyorduk. Şimdi 0,25 litre mazot alabiliyoruz. Yani dörtte üçlük kaybımız söz konusu. Bir taksinin deposu 1700 TL’ye doluyor. Esnaf sıkıntıda ancak vatandaşın hali de iyi değil. Bu durumda zam yapmak için biraz daha beklememiz daha doğru olacak.”

BU SEKTÖRDE SADECE BİZ YOKUZ
“Zam için mazotun kaç lira olmasını bekliyorsunuz?” sorusuna, “Mazot daha ne kadar yükselecek, bilmiyoruz. Ben 35 liraya kadar çıkacağını düşünüyorum ama 40 lira olacağını öngören arkadaşlar var. Zararı yok, gerekirse 15 gün eksik çalışırız ancak zamanı geldiğinde zam yaparız” yanıtını verdi. “Kontak kapatma eylemi yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Anık’tan şu yanıt geldi:

“Geçtiğimiz günlerde bazı taksicilerin kontak kapattı. İzmir’de geniş kapsamlı bir eylem olur mu, bilemem. 20-25 arkadaş bunu yapmış. Ben böyle şeylere karşıyım. Bu sektörde sadece biz yokuz. Biz taksiciler kamu görevi yapıyoruz. Belediye otobüsünün yaptığı işi yapıyoruz bireysel anlamda. Türkiye’de üst kuruluşlarımız var, onların bunu demesi lazım. Bugün ben bunu yaparsam, esnafım bunun ileride zararını görebilir. Henüz böyle bir eylem için bunun zamanı değil. Ülkenin içinde olduğu koşulla belli. Ülke ateşler içinde yanarken, biz de bir kova benzinle ateşe gitmeyelim.”

KEŞKE ZAM OLMASA DA…
Akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi yapılması konusuna da değinen Başkan Celil Anık, “Biz gerekli yazışmalarımı yapmıştık. Vatandaşın söylediği gibi değil. Bizim şu an aldığımız mazot ve benzinde çok fazla ÖTV yok. Çünkü devlet bunu sübvanse etti. Şu an yapılacak olan tek şey KDV’dir. KDV indirilirse biraz rahatlarız. KDV indirimiyle mazot 25 liraya düşürülürse, ben niye zam yapmayı düşüneyim ki” dedi ve şunları söyledi:

“Taksilerden toplu taşımaya kaçışların olduğunu söyleyebilirim. Belediye otobüsüne de minibüslere de zam yapılıyor. Temmuz ayındaki maaşların ve asgari ücretin ne olacağını merak ediyoruz. Vatandaşın cebine para girecek ki biz de iş yapalım. İnsanların cebinde para olmazsa taksiye nasıl binsin? Keşke akaryakıta yedek parçaya zam olmasa da biz de zam yapmak zorunda kalmasak! Bu seneki artışlar sadece petrol artışı değil. Yedek parçalar ve lastik fiyatları da aynı şekilde arttı.”

HERKES BULUNDUĞU BÖLGEDE ÇALIŞACAK
Korsan taksicilik ve ilçe dışı taksicilik ile ilgili gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Anık, “Buna önlem olarak İzmir İl Trafik Müdürlüğü bize destek veriyor. İnternet üzerinden taksicilik yapan kişiler de var, onlarla ilgileniyoruz. Son dönemlerde çevre ilçelerden arkadaşlar gelip burada çalışmaya çalışıyor. Bunların sayısı 15 civarında. Taksilerin duraklarda sabitlenmesi demek, herkes bulunduğu bölgede çalışacak, demektir. Akşam saatlerinde eğlence mekanlarının önüne gelip belli gruplarla çalışma yapıyorlar. Bunun tedbirini aldık ve gereğini yapacağız. Ancak uyarıyorum, iki esnaf karşı karşıya gelmesin” diye konuştu.

KEŞKE HAFTADA İKİ GÜN FUAR OLSA
Kruvaziyer turizmi ve fuar turizminin önemine dikkat çeken Anık, “İzmir’e şimdiye kadar dört gemi geldi, sadece birinden randıman aldık taksiciler olarak. Diğerlerindeki yolcu potansiyeli düşüktü. Asıl şimdi gelecek gemilerden fayda göreceğiz. Çünkü gemilerin üçü çok az yolcu getirdi. Biri 1500 yolcu getirdi, o zaman para kazandık. Geçmişte biz 150-200 araca iş veriyorduk. Biz burada plakalarımızı ilk sıradan başlayıp ne kadar lazımsa o kadar taksiyi limana gönderiyoruz. Herkes bir şans elde etmiş oluyor. 4-5 bin kişinin limana gelmesi ve oradan 200 iş çıkması İzmir için güzel bir şey. Bunun yanında Fuar da çok önemli. Fuarlar İzmir’deki potansiyelini yüzde 25 artırıyor. Fuarların olduğu günlerde bizim işlerimiz yüzde 25 artıyor. Keşke her hafta fuar olsa, haftada gün fuar gerçekleşse” ifadelerini kullandı.

EĞER MÜHÜRLETMEZLERSE…
Taksimetre sisteminin bakanlığın onay vermesi halinde uzaktan yapabileceklerini dile getiren Anık, “Taksici arkadaşlara sesleniyorum; sizin kendi sisteminize sahip çıkmanız lazım. EN Taksi gibi herkesin gıpta ettiği bir sistem var elimizde. Telefon üzerinden de taksi çağırma sistemleri var. Biz kendi sistemimizi kurduk, beğenen de var beğenmeyen de . Herkesi mutlu etmek çok zor. Türkiye’de hiç olmayan bir sistem var, kaç araçta kaç taşıma yapıldı, tek tuşla öğrenebiliyoruz. Uzaktan kumandalı ayarlar olmuyor deniliyordu. Bakanlık izin verirse bundan sonra uzaktan kumanda ile taksimetre ayarı yapacağız. Bu bir tek İzmir’de var. Diğer iller bunu yapamaz. Onlardan ne kadar ilerde olduğumuzu görsünler. Yeter ki bakanlık izin versin. Burada arkadaşlara da iş düşüyor. Uzaktan kumanda ile ayarı yaparız ancak bunu mühürletmezlerse, en hafif cezanın 2 bin 100 TL olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.