GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
28 Mart 2022 Pazartesi 13:25

Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Umutlarımız yeşerdi ama...

27 Mart Pazar günü 13 bin 849 vakanın tespit edilmesi, 64 kişinin vefatını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Evet; rakamların 110 bin vakadan 13 binlere, 300 vefattan 60’lara düşmesi çok güzel, sevindirici. Salgının biteceği umudumuz yeşerdi ama şu gerçeği unutmayalım; pandemi bitmedi, devam ediyor. Son rakamlar da az değil” ifadelerini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İki yılı geride bıraktığımız koronavirüs salgınıyla mücadelede gelinen noktayı, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı değerlendirdi. Yüz bindelik haritada İzmir’de vaka oranı, 12-18 Mart tarihleri arasında 247,16 olarak görülürken, 27 Mart Pazar günü itibariyle 13 bin 849 pozitif vakanın tespit edilmiş olması ve 64 kişinin yaşamını yitirmesiyle rakamların ciddi biçimde aşağıya çekildiğini görmekten memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Çamlı, “Evet; önemli gelişmeler oluyor. Bu düşüş eğilimi, gerçekten umut vericidir. Ancak şu gerçeği unutmayalım; pandemi devam ediyor ve bugünkü vaka ve ölüm sayıları da hala yüksek” dedi.

SON RAKAMLARIN YARATTIĞI ALGIYA KAPILMAYALIM
Günlük 110 bin vaka, ortalama 300 vefatların görüldüğü günleri hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Bu rakamlara bakarak her şey bitti demek mümkün değil. Yine bu rakamların yarattığı algıya kapılarak, tamamen kontrolsüz bir normalleşmeye geçmek, tedbirleri tamamen ortadan kaldırmak doğru değil. Maske takmamak, sosyal mesafe gerçeğini yok saymak, tüm sosyal faaliyetleri kapalı alanlarda devam ettirmek için vakit çok erken” diye konuştu. Günde 13-14 bin pozitif vaka tespit edildiğini, günde 60-70 insanımızın önlenebilir bir hastalıktan dolayı hayatını yitirdiğini hatırlatan Başkan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

BUGÜNKÜ RAKAMLAR, DÜŞÜŞE RAĞMEN ÇOK YÜKSEK
“Sevindirici bir tabloyla karşı karşıyayız. 110 bin vaka sayısından 300’ü aşan günlük vefat sayısından bu sayılara inmiş olmak, çok umut verici. Şunu unutmamak gerekiyor: Pandemi devam ediyor ve günde 13 bin, 14 bin pozitif vaka tespit ediliyor, günde 60-70 insanımız, önlenebilir bir hastalıktan hayatını yitiriyor.  Bu sayılar, omicron varyantı  sırasında 110 bin vakaları, 300’ü geçen ölümleri gördükten sonra, umutlarımızı yeşertti; pandeminin biteceğine olan inancımızı artırdı. Ama pandeminin bitmediğini, devam ettiğini, rakamların hala yüksek seyrettiğini asla unutmamak lazım. Geçen sene vaka sayıları 4-5 bin civarındayken, ilk ciddi tedbirlerin uygulandığını hatırlatmak isterim.”

OMİCRONUN, SON VARYANT OLDUĞUNA DAİR BİR KANIT YOK
Rehavete kapılmadan, gerçekleri unutmadan ve umutlarımızı da kırmadan, tamamen kontrolsüz bir normalleşmeye geçmeden yaşama devam etmemiz gerektiğine vurgu yapan Başkan Dr. Lütfi Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Omicronun, son varyant olduğuna dair bir kanıt yok elimizde. Yeni bir varyantın ortaya çıkabilmesi, yeni piklerin yaşanması ihtimali var. Sürü bağışıklığına ulaşılmış değil. Bu hastalığı geçirenlerin, tekrar aynı hastalığa yakalandıklarını defalarca gördük. Dış ortamlarda bulaş riski her ne kadar az olsa da maskeden, sosyal mesafe kuralından asla vazgeçmemeliyiz. Sayıların düşmesi umut verici, bu düşüş bizi motive etmeli ama rehavete kaptırmamalı. Ben bir hekim olarak, İzmir Tabip Odası Başkanı olarak, hala içeride dışarıda maskemi takıyorum. Mümkün olduğunca sosyal mesafe kuralına riayet ediyorum. Açık havada da maskemi takıyorum. Vatandaşlarımıza, kurallara uymaya devam etmelerini öneriyorum.”