GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Kasım 2023 Salı 11:39

TÜRK-İŞ’ten çağrı: Asgari ücret sadece o sektörde olmalı!

TÜRK-İŞ Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Aralık ayında belirlenecek asgari ücret tartışmaları için konuştu. Çakmak açıklamasında “Sanayide asgari ücret olmamalı. Hizmet sektöründekiler için olmalı. Asgari ücretle çalışan sayısı yüzde 65’e vardı. Bu ülkenin ve çalışma hayatının altına dinamit konuluyor.” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammı bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyor. Yapılan toplantıların ardından aralık ayının son haftasına doğru güncel asgari ücret tutarının belirlenmesi bekleniyor.

Enflasyon rakamlarına göre asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılması halinde asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak. Kesin oran Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınacak kararla netleşecek.

TÜRK-İŞ Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Egedesonsöz’e 2024 yılı için asgari ücret değerlendirmesi yaptı. Çakmak, açıklamasında sanayi iş kollarında asgari ücret politikasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizerek hizmet sektöründe çalışanlar için asgari ücretin değerlendirilebileceğini aktardı.

SANAYİDE ASGARİ ÜCRET OLMAMALI, HİZMET SEKTÖRÜNDEKİLER OLMALI
Çakmak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Asgari ücret, her zamanki gibi erken konuşulmaya başlandı. Daha 70 gün varken bugünden konuşuluyor. 70 gün sonra cebe girecek parayı konuşmak bu ülkeye yazıktır. Asgari ücrete zam yapılması sanki Türkiye’deki çalışanların ekonomik ve refah seviyesi artırılacakmış gibi algılanması beni şahsen rahatsız ediyor. Asgari ücret taban ücrettir. Bunu tartışmak ayıptır. Asgari ücretle insanları yoksulluğa sevk ediyorlar. Asgari ücretle çalışan sayısı yüzde 65’e vardı. Bu ülkenin ve çalışma hayatının altına dinamit konuluyor. Türk İş Genel Başkanımız Ergün Atalay bu sene asgari ücretliyi masaya oturtuyoruz dedi. Amacımız şu; terzideki, manavdaki çalışanın asgari ücretini konuşalım ve iyileştirelim. Asgari ücret sadece hizmet sektöründe olmalı. Üretim sahasında asgari ücret olmamalı, çalışanlar sendikalı olmalı. Toplu sözleşme ve sosyal hakkı olmalı. Asgari ücretle vatandaş sadece zar zor karnını doyurmaya çalışıyor. Evdeki çamaşır makinesini, televizyonunu değiştiremiyor. Bugün sosyal hakkı olan bir işçi bir şeyler değiştirebilir anca.  Sanayide asgari ücret olmamalı. Hizmet sektöründekiler için olmalı. Hükümete sesleniyorum; enflasyonu aşağıya çekin. Yakıt giderlerini aşağı çekin. Ülkeyi rahatlatın. Asgari ücreti konuşmayın”