GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Kasım 2017 Çarşamba 11:41

TÜGİAD Ege’den Endüstri 4.0 seferberliği

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi’nin davetlisi olarak dernek üyelerine Endüstri 4.0 sunumu yapan Yönetim Danışmanı Belkıs Teksöz, Türkiye olarak Endüstri 4.0’a geçebilmek için toplumsal dönüşümün şart olduğunu vurguladı.

TÜGİAD Ege Şubesi’nde yapılan ve dernek üyelerinin katıldığı toplantıda Endüstri 4.0’ın tarihsel olarak gelişim sürecini anlatan yönetim danışmanı Belkıs Teksöz, 2011 yılında ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dillendirdiği “Endüstri 4.0” ifadesinin Türkiye’de çok hızlı şekilde yankı bulmasının önemli olduğunu söyledi. Teksöz, “Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bulunan Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı konuşuyor olması, hükümetin yıl sonu Endüstri 4.0 için bir yol haritası açıklayacak olması, bu sürece duyarsız kalınmadığını gösteriyor. Bu da ilk adım olarak çok önemli” dedi.

Büyük bir dönüşüm ve özellikle bizim gibi ülkeler için sıçrama demek olan Endüstri 4.0’a geçişin sorumluluğunun sanayicilerin sırtına bırakılamayacak kadar büyük olduğunu belirten Teksöz, “Hükümet eliyle hazırlanacak yol haritası ve bu yöndeki teşvikler sanayicilerin bu sürece girmesinin önünü açacaktır. Aynı zamanda bu sürecin tamamlanması için toplumsal olarak da dönüşüm geçirmemiz, yeni üretim tekniklerine ve yeni iş kollarına yönelik eğitim sistemimizi dönüştürmemiz, Endüstri 4.0’ın ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da dünden yarına hemen olacak bir şey değil. Bu anlamda toplumsal olarak Endüstri 4.0’a evrilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelere göre görece ucuz iş gücü ile dünya piyasalarında önemli bir rekabet gücümüz olduğunu belirten Teksöz, Endüstri 4.0’a geçen Almanya gibi ülkelerin elde edeceği yüzde 20’lik verimlilik artışının,ucuz iş gücü avantajımızı elemine edebileceğini ve rekabet gücümüzü elimizden alabileceğini söyleyerek, “Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde ülke olarak yapmamız gereken ve hala bizlere büyük avantaj sağlayacak önemli hamleler var. Bunlardan biri gelişmiş ülkelerde yüzde 10 olan ancak bizde yüzde 30’ları bulan verimlilik kayıpları. Bu yüzde 20’lik fazla kaybı aşağıya çekebildiğimizde Endüstri 4.0’a geçmiş ülkelerle ucuz iş gücü avantajımız sayesinde hala rekabet gücümüzü koruyabiliriz. Bu süreçte de toplumsal dönüşümümüzü sağlar, Endüstri 4.0’a ülke olarak geçiş hamlelerini sancısız şekilde başlatabiliriz” dedi.

TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK
TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş ise Endüstri 4.0’a geçişin bir tercih değil zorunluluk olduğunu ülke olarak idrak etmiş olmalarının değerli olduğunu vurgulayarak, “Hükümet, iş dünyası, toplumun tüm katmanları ile bu dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Bu anlamda sanayicilerimiz Endüstri 4.0’ın kendilerine sağlayacağı avantajları görüyor. Ancak bu dönüşüm tek başına sanayicilerin inisiyatifine bırakılacak kadar basit bir üretim dönüşümü değil. Toplumsal bir sıçrama gerektiriyor. Toplumun tüm katmanlarıyla, eğitim dünyamızla, bilim dünyamızla, sanayicilerimiz, beyaz yakalarımız, mavi yakalarımız, işçilerimizle yapmamız gereken bir atılım bu. O sebeple Endüstri 4.0’ı iyi kavramamız, getireceği yenilikler ve dönüşümleri doğru analiz etmemiz, açılacak yeni iş kollarına uygun, nitelikli, efektif iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da ancak ülke olarak, toplumsal bir konsensüsle bu süreci yürütmemizle sağlanabilir” diye konuştu.