GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Mayıs 2022 Pazartesi 13:31

TMMOB'tan yönetmelik tepkisi: Ormanlar ranta açılıyor!

Ormanlarda mevcut olan ve tesis edilecek orman parkları 20 yıllığına kiraya verilebilmesinin önünü açan yönetmeliği değerlendiren TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, yeni rant alanların yaratıldığını ifade etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) yayınladığı Orman Parkları Yönetmeliği geçtiğimiz hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve Mesire Yerleri Yönetmeliği de yürürlükten kaldırılmış oldu.

Yeni yönetmelikle birlikte, ‘A, B, C ve D tipi mesire yeri’ tanımları kaldırılırken yerine ‘‘konaklamalı orman parkı’ ve ‘konaklamasız orman parkı’ tanımları getirildi. Tesis edilecek orman parklarının ayrılmasına, planlanmasına, planlarının uygulanmasına, yönetilmesine, iptaline ilişkin usul ve esasları belirlemek için OGM yetkili kılınırken orman parkları kapalı teklif usulüyle 20 yıla kadar kiralanabilecek.

Alınan bu kararla turizm bölgesi dışında olsa bile “Rekreasyonel kaynak değerlerine sahip orman alanlarında” OGM'nin uygun bulması halinde turizm için teklif edilen orman alanı, orman parkı olarak ayrılabilecek. Orman parklarında, ihtiyaç olması halinde sözleşmeler; çadır, lüks çadır ve karavan alanlarının yapılabileceği şekilde tekrar düzenlenebilecek. Orman parklarına ve ekoturizm rotalarına gelen ziyaretçilerden giriş ücretlerinin alınıp alınmaması konusunda OGM yetkili olacak.

‘RANT ALANLARI YARATILIYOR’
Yönetmeliği Ege’de Son Söz’e değerlendiren TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir son yönetmelikle birlikte ormanlar üzerinden yeni rant alanlarının yaratıldığını belirterek, “Bu yönetmelikle ayrıca hem günübirlik hem konaklama alanları oluşturulmaktadır. Ülke çapında gerekli görülen orman parçaları belirlenen işletmecilere kazanç sağlayacak şekilde açılacaktır. Burada iktidarın asıl amacının doğal varlıkları bir şekilde sermayenin hizmetine sunmaktır. Gelinen aşamada uzun yıllardan beri maalesef ormanlarımız bütüncül bir koruma anlayışından uzak, para kazanmayı ön planda tutan bir anlayışla yönetildiği ve işletildiği apaçık ortadır. Aslında bu tür hizmetler için yıllardan beri mesire yerleri yönetmeliği ile sürdürülmekte idi. Bu yönetmelik demek ki kolay işletme için yetersiz kaldı ki yenisini hazırladılar. Bilindiği gibi bu mesire yerlerine 2003 yılında kent ormanlarını eklediler. Bir şekilde doğal güzellikleri olan tabiat varlıkları rekreatif amaçlı işletmecilere kiraya verilmekte idi” dedi.

'UYGULAMANIN SINIRI OLMALI'
Orman Parkları Yönetmeliği ile ormanlık alanların pazar haline getirildiğini dile getiren Akdemir, “Bu alanlarda kafe, restaurant, düğün salonu vb. tesisler yapıldı. Ayrıca bu alanlarda hem gecelemeyi, konaklamayı artırmak için ormanların bir kısmını bu şekilde orman parkı gibi kurup orada çadır, karavan gibi tesisler kurarak, kullanım çeşitliliği artırılarak işletmecilere biraz daha para kazandırmayı amaçlandığı anlaşılmaktadır. Ormanların ekosistem olgusunu geri plana atılan bu uygulamanın bir sınırı olması şarttır. Orman doğal bir ekosistem, park ise insanlar tarafında oraya yapay çeşitli tesisler yapılan yerlerdir. Orman – park bilimsel olarak yan yana konulacak kavramlar değildir. Evet ormanlar belli oranlarda rekreasyona açılabilir, ancak; bu işlem uluslararası standartlar ve literatüre göre planlanarak yapılması gerekir” diye konuştu.