GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Kasım 2020 Cuma 11:58

TMMOB'dan 'görev' isyanı! 'Meslek erbablarını yok saymak kabul edilemez'

Hasar tespit çalışmalarına katılma taleplerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından reddedildiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "Meslektaşlarımız oda adına geldiklerini söyledikleri anda, odalar sahada görev almayacak diye sürecin dışına itilmişlerdir. İzmir’i seven, İzmir’deki herkesi hemşehri olarak gören, İzmir’de ikamet eden ve işinin ehli olduğunu her türlü ortamda kanıtlayabilecek meslek erbaplarını yok saymak kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği'ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit ve saha çalışmalarına katılma taleplerinin reddedilmesi sonrası basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından sürecin dışında tutulmalarını sert bir dille eleştiren odalar, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan mimar ve mühendisleri İzmir'de konuk edebileceklerini ancak İzmir'i en iyi bilenlerin kendileri olduğunu açıkladı.

ODALAR TÜM GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARTMAK İÇİN SAHADADIR
Konuşmayı katılan odalar adına İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar  okudu.

Anlaşılamayan bir biçimde sürecin dışında tutulduklarını belirten Ayatar; "İzmir’de yaşanan ve Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre 6.9 büyüklüğündeki depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 12 bina yıkık durumdadır.  Şu ana kadar tespit edilen ağır hasarlı 192 bina vardır. Felakette 114 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş, 1035 hemşehrimiz yaralanmıştır. Hayatını kaybeden pek çok hemşehrimiz vardır. Acımız büyüktür. Yaralarımızı sarmaya çalıştığımız bu günlerde evine girip giremeyeceğini bile  bilemeyen pek çok hemşehrimiz vardır. Sürecin en başından beri Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir’li dostlarımızın yaralarını sarmak, bilgi kirliliğini ortadan kaldırıp bilimsel verilerle sorunu tüm gerçekliği ile ortaya çıkarmak için sahadadır. İzmir’i bilen, işinin ehli mimar ve mühendisler İzmir için canla başla mücadele ederken ve sahada olmak için ilgili mercilere çok defa başvuru yapmışken ne yazık ki anlaşılamayan bir şekilde sürecin dışında tutulmuşlardır. Böyle büyük acılar, acıyı yaşayanları birleştirdiği halde ne yazık ki bu örnekte acı etrafında birleşme gerçekleşememiştir" dedi.

MESLEK ERBABLARINI YOK SAYMAK KABUL EDİLEMEZ
İzmirli inşaat mühendislerinin ve mimarlarının yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini belirten Ayatar, odaların bu süreç içinde yer almak istediklerini yineledi. Ayatar;  "81 ilden mimar ve mühendisler davet edilip otellerde konaklatılırken İzmir’i bilen, İzmir’de yaşayan, işinin ehli mimar ve mühendisler ilgili eğitimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olmasına rağmen sahada yetkilendirilmemiştir. Bu yetkilendirmemenin tek nedeni, mimar ve mühendislerin İzmir’deki odalar adına süreçte yer almak istemeleridir. Meslektaşlarımız oda adına geldiklerini söyledikleri anda, odalar sahada görev almayacak diye sürecin dışına itilmişlerdir. İzmir’i seven, İzmir’deki herkesi hemşehri olarak gören, İzmir’de ikamet eden ve işinin ehli olduğunu her türlü ortamda kanıtlayabilecek meslek erbaplarını yok saymak kabul edilemez. Kamuya karşı sorumluluklarımızı her baskıya rağmen yerine getireceğimizi buradan duyurmaktayız. İşimizi yapmanın hiçbir kurum ve kuruluş tarafından engellenemeyeceğini, bu denli acılar yaşanmışken bile ötekileştirme yapılmaya devam edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. 31 Ekim Saat 09:30 da TMMOB üyesi odalardan uzman meslektaşlarımızın katılımı ile bölgesel yapı tespitleri gerçekleştirilmiş, oluşturulan haritalar kamuoyuna sunulmuştur. İzmir Mimarlık Merkezinde kurulan koordinasyon biriminde enteraktif olarak bilgi girişi yapılabilen bu sisteme girilen verilerin tekiki sağlanarak hasarlı yapıların veri girişlerinin yapılmasına devam edilmektedir" ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL BİLGİLER TÜM İZMİRLİLER İLE PAYLAŞACAKTIR
Odalar olarak halkın yanında olduklarını belirten Ayatar, hazırlanan bilimsel verilerin İzmirliler ile paylaşılacağını söyledi. Ayatar; "Deprem hayatımızın bir gerçekliğidir. 2020 yılında Dünya üzerinde gerçekleşen 6.5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremlerde hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin ülkemizde yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinde hayatlarını kaybetmiş olduğu da utancını taşıyacağımız bir gerçekliktir, yok sayamazsın! Hayatını kaybedenlerin hayatları, hayalleri umutları ve geride kalanların acıları gerçektir, yok sayamazsın. Tüm yaşanan bu sürecin akademik bilgiden bağımsız yanlış uygulamaların olduğu gerçeğini yok sayamazsın. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, uzman odaları sürecin dışında tutmak istese de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu hazırlamış olduğu haritalama sistemini halkımızın kullanımına sunulmuştur. Tüm hemşehrilerimizi www.izmirdepremi.com adresinden yapılarındaki hasarları bildirmesini istiyoruz. Her zaman olduğu gibi TMMOB ye bağlı odalar halkın yanındadır ve halka karşı sorumluğunun bilincinde olarak elinde tuttuğu bilimsel bilgiyi tüm İzmirliler ile paylaşacaktır" diye konuştu.

SÜRECE DAHİL OLUNMASI ŞART
Yeni yapılan binalarda mühendislik hizmetinin alınması durumunda binalara güvenilebileceğini belirten Ayatar, "2017 yılına kadar ulusal eylem planlama stratejisine göre kamu binalara okular, hastaneler başta olmak üzere bütün bina envartellerinin çıkartılması gerekiyordu. Maalesef bu noktada değiliz.Ancak mühendislik hizmetinde teknik elemanların söz sahibi olabildiği bir hizmet yürütülebilirse yapılan binalara güvenebilirsiniz. Ancak mühendislik hizmetinin alınması, mühendislerin orada söz sahibi olması şart" dedi.

AYDEMİR: HASAR KONTROLU BAŞLAMIŞTIR
Hasar tespit çalışmalarına odalar olarak bugünden itibaren başladıklarını belirten TMMOB  İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Aydemir ise "TMMOB anayasal sorumluluğu olan kamusal görevini yerine getiriyor. Bugün bütün meslek odalarımızdan arkadaşlarımız ile birlikte halkımızın talep ettiği bina hasar kontrolüne başlamıştır. Şu ana kadar gelmiş olan bütün talepler bugünde itibaren karşılanacaktır" ifadelerini kullandı. Aydemir, "TMMOB ve meslek odaları bütün hükümetler ve iktidarlar tarafından yok sayılmıştır. Nedeni de şudur. Aklı ve bilimi yok sayarsanız depremler yıkıcıdır. Her türlü zeminde bina inşa edebilecek bir mühendis kadrosu vardır bu ülkede. Yeter ki bütün iktidarlar TMMOB'a güvensinler. Elimizde zeminlere dahil milyonlarca sayfa raporlar var. Bir inşaatın nasıl yapılacağı, neler yapılacağı gibi sayfalar var. Bunlar Meclisin bir arka sokağında duruyor. İstedikleri zaman bu bilgileri onlara iletebiliriz" diye konuştu.

KAHRAMAN:  İZMİR'İ BİZLER KADAR BİLEMEZLER
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ise en büyük hatanın kendilerini dışarıda bırakmak olduğunu söyledi. Kahraman, "Biz İzmirli meslek erbaplarıyız. Bundan ötürü İzmir'i, mesleği ve sahayı çok iyi biliyoruz. 81 ilden gelen meslektaşlarımızda elbette bilgilidir ancak İzmir'i bizler kadar bilemezler. Onları burada konaklatıp onlara burayı anlatma yerine, burada yaşayan arkadaşları dahil etmemeleri buradaki asıl sorundur. Burada sahada olmak için can atan, İzmir'i seven mimar mühendisleri sürecin dışında tutmak afet sürecinde yapılan en büyük hatadır" ifadelerini kullandı.