GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Ocak 2022 Çarşamba 12:33

TBMM'de 'İzmir' atışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu ile Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında 'İzmir' gerilimi yaşandı. MHP'li Osmanağaoğlu İzmir'deki yönetimi eleştirirken, CHP'li Özel ise Osmanağaoğlu'na sandığı işaret etti.

EGEDESONSÖZ - Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Cumhuriyet Halk Partili İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik eleştiriler yöneltmesi sonrası Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel ile karşı karşıya geldi.

OSMANAĞAOĞLU: FERYAT EDEN AİLELER HERKESİN GÖZÜNÜN ÖNÜNDE BELİRMEKTEDİR
İzmir'in önemini belirterek sözlerine başlayan MHP'li Osmanağaoğlu, kentin hak ettiği yerde olmadığını vurgularken, "İzmir, sahip olduğu tarihî, kültürel, turistik ve ekonomik değerleriyle ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir. Milletvekili olarak hizmet etmekten şeref duyduğum İzmir şehri bu memleketin mücevheri ve bu milletin kıymetlisidir. Victor Hugo'nun hayalindeki prenses, Atilla İlhan'ın kalemindeki içli çocuk, Dario Moreno'nun notalarındaki güzel sevgilidir, Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle ülkemizin Akdeniz'e karşı ışığıdır. İzmir bu saygıyı, övgülerin, şiirlerin, iltifatların hepsinin toplamı, İzmirli ise toplamının daha fazlasıdır. Onlar büyük Atatürk'ün fahri hemşehrisi olmanın sorumluluğuyla hareket eden, nezaket timsali kişilerdir fakat İzmir maalesef hak ettiği yerde değildir.

Güzel İzmir, çamur yığını bir kasabaya dönüşmüştür. Altyapı problemlerinden vahşi depolama çöplüklerine kadar, keşmekeş ulaşım ağından imar skandallarına kadar İzmir perişan edilmektedir. Mesela artık İzmir’e yağmur yağınca aklımıza Attilâ İlhan’ın “İzmir şehri yağmurlu bir şehirdir/Yağmur çilerken çocuk gibi içlenir.” dizeleri gelmemektedir çünkü İzmir’e ne zaman yağmur damlaları düşmeye başlasa sel basan sokaklar, feryat eden aileler herkesin gözünün önünde belirmektedir. Hakikat ortadadır; şüphesiz ki felaketlerin ani baskınları vardır ama unutulmamalıdır ki bu felaketlerin başa gelme nedenlerinin hâlen mevcudiyetini koruduğu göz önünde bulundurulursa hiç kimse için sürpriz olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

KİRLİ ZİHNİYETLERİN EKMEK KAPISI HALİNE GETİRİLMEYECEKTİR
Yerel yönetimlere üstü kapalı bir şekilde 'liyakatsizlik' üzerinden eleştirilerini sürdüren Osmanağaoğlu, "Liyakatsiz kadroların ehliyetsizliği yücelttiği bir anlayışın pençesinde yıllardır kıvranan İzmir’in günden güne büyüyen sorunlarının bugün hâlâ çözüm beklemesinin sebebi de işte tam budur. Nedenler çoğaltılabilir olsa da nedenlerin kaynağının geçerliliğini kaybetmiş bir zihniyet olduğu gayet açıktır. Bu zihniyet, İzmir’in sadece yaşayan neslini değil gelecek nesillerini de büyük bir borç yükünün altına sokan, bunu yaparken de mızrak için çuval arayan bir zihniyettir. Diğer yandan, İzmir tartışmasız bir Türk şehridir. İzmir ruhunun yaşatılması, İzmir’in değerlerine sahip çıkılması, çağın şartlarına uygun şekilde, değişmeden gelişen bir şehir olması adına çaba sarf edilmesi bu topraklara tırnaklarımızla kazıdığımız Türk mührünün kıyamete kadar silinmemesi için büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki Türk milliyetçileri olarak demokrasiye olan inancımız, demokratik kurum ve kuruluşların kapısını demokrasiye kılıç çekenlere açan zihniyetle de mücadeleyi kapsamaktadır. Mücadelemiz hakikati devrimbazlık ve ilerici safsatalarıyla boğarak hem manevi hem sosyal hem de siyasi bir anarşi yaratmak isteyenlerle mücadeleyi de içine almaktadır. Bu sebeple ne şairlerin maziden atiye miras bıraktığı şiirlerine konu olan İzmir’imiz ne de asırlar öncesinde asırlar sonrasına emanet edilen hiçbir şehrimiz kirli zihniyetlerin ekmek kapısı hâline getirilmeyecektir" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZ KAZANMASI ÖNEMLİDİR
30 Ekim 2020'de yaşanan deprem felaketini de hatırlatan Osmanağaoğlu, "Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; tüm bunlara rağmen İzmir’imizin başına gelen her felaketin ardından büyük Türk milletinin yüreğinin “İzmir” diyerek atması, devletimizin demokratik kural ve kurumlarını tam bir koordinasyon içinde işleterek hızlı ve etkin bir biçimde İzmirlilerin yanında olması, bundan sonra da İzmirlinin refahını artırmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınılmayacağını gösteriyor olması yüreğimize su serpmektedir. Önümüzdeki süreçte deprem gerçeğiyle de yüzleşen İzmir’imizde kentsel dönüşümün hız kazanması büyük önem arz ve ifade etmektedir" diye konuştu.

ÖZEL:  DAHA İYİ YÖNETEBİLECEĞİNE İNANIYORSA…
MHP'li Osmanağaoğlu'nun konuşması üzerine söz alan ve yöneltilen eleştirilere yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Osmanağaoğlu'nu sandığa davet ederek şu ifadeleri kullandı:

"Biz eleştiriyi hak gören bir muhalefet partisi olarak yerel yönetimlerimizin de eleştirilmesini hak görürüz ancak İzmir’deki yönetimi olur olmaz sözlerle eleştirenlere hep İzmir’in karşısına çıkıp da aldıkları oyları hatırlatırız. Sayın milletvekilimiz daha iyi yöneteceğini iddia ediyorsa –şahsına son derece de saygılıyım- aday olur, İzmirli seçmenler gelecek seçimde karar verir."