GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
16 Kasım 2023 Perşembe 13:57

TARİŞ Birliği'nden rekolte değerlendirmesi: Zeytinyağı sıkıntımız yok!

İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, 2023- 2024 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmada, “, “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor” dedi
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde 2023- 2024 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreni gerçekleştirildi. Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesisleri’nde gerçekleştirilen programa, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman katıldı. Bergama’daki zeytin bahçesinde sezonun ilk zeytin hasadı gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından zeytinyağı tadımı yapıldı.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıldan da hemen hemen aynı oranda devreden bir stokumuz var. Yaklaşık 40 bin ton Suriye’den olmak üzere 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” diye konuştu. 

ZEYTİNYAĞI SIKINTISI YOK!
Geçen yıl zeytinyağında elde 421 tonluk rekoltenin gelmiş geçmiş en büyük üretim rakamı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Şarman, “Bu rakamları yeni sezonla kıyasladığımızda ciddi bir üretim düşüşü var gibi gözüküyor. Ancak bu üretim düşüşü yeni çıkan tespitlere göre ülkeyi zeytinyağı yönünden sıkıntıya sokmayacak. Rakamlarla değerlendirmek gerekirse bu yıl 180 bin ton zeytinyağı rekoltesi. Bir o kadar da geçmiş dönemden stokumuz bulunuyor. Yaklaşık 40 bin tonu Suriye’den olmak üzere, 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Yüksek bir devir stokuyla geliyor olmamız sebebiyle zeytinyağında elimiz güçlü. Bu bilgiler ve rakamlarda bize durumun kötü olmadığını gösteriyor. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de yurt dışına ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” ifadelerini kullandı.       

İHRACAT FIRSATINI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Ticaret Bakanlığı’nın dökme ve varilli zeytinyağı ihracatını kısıtlama kararıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şarman, “Bakanlık ihracat yasağını süresiz uzatmış gibi görünse bile ülkedeki üretim durumu belli olduğunda konuyu tekrar değerlendirmek konusundaki görüşünü çok net belirtiyor. Sektör temsilcileri olarak ihracatın serbestçe yapılabilmesini arzu ederiz. Özellikle bu sene İspanya ve İtalya’da düşük bir zeytinyağı üretiminden söz ediliyor. Geçen sene olduğu gibi bu senede ihracat için tam bir fırsat var. Elimizde yeterli miktarda ürünümüzün olması ve yurtdışı fiyatların yüksek seviyede oluşması lehimize bir durumdur. Böyle bir durumda fırsatı iyi değerlendirip ihracat miktar ve gelirini yukarılara çekmemiz gerekiyor” dedi