GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
14 Nisan 2022 Perşembe 09:42

Sürü halinde geziyorlar... Ölümcül tehlike!

Nisan – Mayıs aylarının gelmesiyle kızılçam ağaçlarında yaşamını sürdüren çam kese tırtılları, ölümcül korku saçıyor. Tırtılla temas sonrası tedavi edilemeyen köpekler ya dillerini yada hayatlarını kaybediyor. İnsanlarda ise alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ – Özellikle Nisan – Mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese tırtılı, ormanlık alanlardaki kızılçam ağaçlarının dallarına yaptıkları pamuksu yuvalarda yetişiyor ve kızılçam ağacının yeşil yapraklarıyla besleniyor. Arka arkaya uzun sıralar oluşturarak hareket eden bu tırtılların, bu aşamada vücudunda bulunan yüzlerce tüy, etrafa saçılıyor. Tüylerin ya da tırtılın temas ettiği insanların hassas ve alerjik bir yapıda olanlar üzerinde alerjik reaksiyonlar görülürken en çok da köpeklerin sağlığı tehlike altına giriyor.

Can dostların bu tırtıl türüyle yakınlaşması sonucu ölüme kadar gidebilecek rahatsızlıklar ortaya çıktığı için vatandaşların gördüğü an müdahale ederek en yakın veterinere götürmesi tavsiye ediliyor. Buca’da bulunan kliniğinde hizmet veren Veteriner Hekimi Samet Ali Erbekte, bu aylarda tırtıl nedeniyle vakaların görülmeye başlandığını belirterek temas sürecinde gelişen olayları anlattı. Çam kese tırtıllarının yaşadığı kızılçam ağaçlarını Mart ayı gibi ilaçlanarak bu vakaların önüne geçilebileceğini aktaran Erbekte, hastalığın özellikle köpekler üzerindeki ölümcül olmasına dikkat çekti.

DİLİNİN YARISI KOPANLAR OLUYOR!
Her yıl Nisan – Mayıs aylarında çam kese tırtılı ile temas eden birçok klinik vakanın kendilerine bildirildiğini belirten Erbekte, özellikle köpeklerin bu temastan ciddi bir şekilde etkilendiğini belirterek, “Çam kese tırtılının dokunduğu yer insanlarda bile alerji tarzında dermatik yapar... Köpeklerde ise daha sıkıntılı bir sürece sebep olur. Bunun yaşanmasının sebebi ise o tırtılları yemeye çalışmaları... Bu olunca dillerinde ve ağız mukozalarında ciddi aftlar gerçekleşiyor. Özellikle diliyle temas ettiyse dil dökülmesi yaşanıyor. Hatta dilinin yarısı dökülen köpeklere denk geliyoruz. Tedavi edilmezse ölümcül oluyor” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ NELER?
Eğer köpeğiniz bu zararlı canlıyla temas ederse oluşabilecek bazı bulgular şu şekilde:

-Solunum sıkıntısı

-Taşipne (Hızlı ve sığ nefes alma)

-Hipotermi (Vücudun ısı kaybetmesi)

-Siyanoz (Kandaki oksijenin azalması sonucu deri ve mukozanın koyu mavimsi renk alması)

-Dil ödemi

-Libiyal anjioödem (Deri ve iç organlarda oluşan ödem)

-Pityalizm (Tükürüğün fazla salgılanması)

-Konjonktivit (Göz akını çevreleyen şeffaf doku ve göz kapaklarının iltihaplanması)

-Dilde ciddi nekroz

Temasın gerçekleşmesinden sonra tedavi süreci hakkında bilgi veren Erbekte; genelde kortizon, anti alerji ilaçları ve antibiyotik ilaçlarla kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirtti.

O AĞAÇLAR İLAÇLANMALI YA DA...
Çam kese tırtılının döngü evrelerinden biri olan kızılçam ağaçlarındaki keselerinden düştüğü noktalarda bu olayların yaşandığını aktaran Erbekte, Nisan – Mayıs aylarından önce bu ağaçların ilaçlatılması gerektiğini söyleyerek şu tavsiyelerde bulundu:

“Bu aylarda keseler ağaçtan aşağı düşmeye başlar... Düştüğü noktalarda meraklı hayvanlarımız bulunursa temas kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle bu dönem gelmeden önce ağaçların ilaçlatılması gerekiyor. Ya da insanlar denk geldiği zaman o tırtılları uzaklaştırabilir, köpeklerini tasma kontrolünde gezdirebilirler.”