GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Aralık 2023 Pazartesi 12:53

Suriyeli gencin intiharının perde arkası… 'Patates hat' mağduriyeti!

Önceki gün İzmir’de yaşamına son veren Suriyeli mülteci Ahmet İbrahim’in intiharının ardından pek çok Suriyeliye mağduriyet yaşatan ‘patates hatlar’ olduğu öğrenildi. Haberi olmadan adına açılan hattan ceza alan İbrahim işten çıkarıldı. İbrahim’in suçsuz olduğu ortaya çıksa da ekonomik ve psikolojik bunalım onu intihara sevk etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’de yaşayan Suriyeli mülteci Ahmet İbrahim’in intiharının perde arkasında bir dolandırıcılık mağduriyeti ortaya çıktı.

25 yaşındaki İbrahim, AB tarafından finanse edilen SIHHAT Projesi kapsamında İzmir’deki hastanelerde tercümen olarak çalışırken işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarılan İbrahim içine girdiği ekonomik sorunlara psikolojik bunalım da eklenince intihar etmişti. 2 çocuk babası İbrahim’in cenazesi dün defnedildi.

GERİDE BİR NOT BIRAKTI!

İbrahim’in intiharının ardında ise yakın zamanda yaşadığı mağduriyet olduğu öğrenildi. Ailesinin ve yakın arkadaşlarının verdiği bilgilere göre İbrahim’den habersiz bir şekilde adına açılan başka bir hat üzerinden yapılan dolandırıcılık sonucunda İbrahim yargılanmış ve 10 yıl ceza almış.

Ceza aldığı için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Suriyeli mülteci İbrahim’in kimlik işlemlerini iptal etmiş ve kimliği de iptal edildiği için bu süreçte işten çıkarılmıştı.

SUÇSUZLUĞUNU İSPAT ETTİ AMA…
Ancak İbrahim yerel mahkemenin kararını istinafa taşıyarak, suçsuzluğunu kanıtlamış ve verilen cezayı bozdurmuş. İbrahim kimliğini geri almak için başvursa da içinde bulunduğu bunalımdan çıkamayarak intihar etti.

PATATES HAT
Terör, uyuşturucu, kaçakçılık, dolandırıcılık gibi ağır ceza gerektiren suçlara karışanlar, cep telefonu hattı alırken 'patates hat' olarak isimlendirilen açık hattı tercih ediyor. Daha önce Türkiye  vatandaşların kimlik bilgileri alınan bu 'patates hatlar' bir süredir Suriyeli mültecilere verilen geçici kimlik kartları üzerinden açtırılıyor. Suriyeli mültecilerin telefon hattı açtırırken verdiği geçici kimlik kartlarının bilgileriyle açılan hatlarla suçlular polis takibinden kaçmayı hedefliyor. Bu durum, suçu olmayan Suriyeli mültecilerin savcılık soruşturmaları ve mahkemelerle karşı karşıya kalmalarına neden olabiliyor.