GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Haziran 2022 Cumartesi 09:17

Stokçuluğun cezası 3 yıla çıkıyor!

Stokçuluk yapanlara verilen cezaların artırılması, gayrimenkul satışının noterden yapılması, hâkim ve savcı yardımcılığının getirilmesi gibi düzenlemeleri içeren 6. Yargı Paketi, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan düzenlemeler özetle şöyle: 

Hâkim ve savcı yardımcılığı getirilecek, yardımcılık süresi üç yıl olacak. Bu üç yıllık süre, temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim dönemi olmak üzere üç döneme ayrılacak. Temel eğitim ve son eğitim Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilecek; görev eğitimi ise “fiilen, görev yaparak” tamamlanacak. Hâkim ve savcı yardımcıları, temel eğitimlerinin ardından yazılı sınava alınacak ve puanlarına göre Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ilk derece yargı yerleri arasından seçtikleri il ve ilçelere görev dönemini geçirmek üzere atanacak. Görev döneminin ardından gelen son eğitim dönemini de bitiren hâkim ve savcı yardımcıları, yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü sınava girebilmek için son sınav puanı ile yazılı sınavlar ve nihai puan ayrı ayrı en az 70 olmak zorunda olacak. 70 puanı yakalayamayan hâkim ve savcı yardımcıları, 15 gün içinde yeni sınava alınacak. Yeni sınavda da 70 puana ulaşamamış hakim ve savcı yardımcılarının görevlerine son verilecek.  

Düzenleme ile tapu müdürlüklerinin yanında noterlerin de taşınmaz satışı yapabilmesi öngörüldü.  

Teklif ile “Fiyatları etkileme suçuyla etkin mücadele edilmesi” ve “Stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi” amacıyla TCK’da değişikliğe gidildi. “Fiyatları etkileme suçu” bölümündeki “İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuru” suçundaki 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. “Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olma” suçundaki 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası da 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. (MİLLİYET)