GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Ocak 2024 Çarşamba 11:26

Stajyer ölümlerinin perde arkası: Çocukları inşaattan ayıklıyoruz!

İş Güvenliği Uzmanı Bahar Göçer,  son dönemde artan stajyer ölümleri dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çıraklık eğitiminde çocukların haftada bir gün okula gidip dört gün uygulamalı eğitim görmesi gerekiyor. Orada da eğitim verecek birinin olması gerekiyor. O kişinin de eğitim almış olması şart. Normalde süreç böyle işlemeli ancak çocukları fiili çalıştırıp işin ortasına atıyorlar. Sadece makinelerin başında değil, inşaatlarda da aynı şekilde çalışıyor. Biz iş güvenliği uzmanı olarak 15-16 yaşındaki çocukları inşaatlardan ayıklıyoruz. Çıraklara iş yaptırılmaz ” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Mesleki eğitim adı altında 2 milyona yakın çocuk haftanın bir günü okulda, dört günü işyerlerinde stajda çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2021-2022 döneminden itibaren başlattığı “Mesleki Eğitim Merkezi” (MESEM) uygulamasıyla daha fazla çocuğun staj adı altında işgücü olarak görülmesinin önü açılmıştı.

İSİG verilerine göre, 2013'ten günümüze kadar İzmir’de 13 çocuk işçi yaşamını yitirdi. İstanbul Büyükçekmece’de 14 yaşındaki Arda Tonbul MESEM kapsamında staj gördüğü Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi AŞ işyerinde 9 Ocak günü başının sac büküm makinesine sıkışması sonucu yaşamını yitirdi. Çocuk ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede bir hafta süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Bu olayla birlikte stajyer ölümleri yeniden gündeme geldi. Son olarak da Kütahya’da bir mobilya atölyesinde staj yapan Mesleki Eğitim Merkezi İç Mekan Mobilya Teknolojisi Dalı 9. sınıf öğrencisi Erol Can Yavuz, üzerine sunta bloklarının devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Yavuz müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Egedesonsöz’e konuşan İş Güvenliği Uzmanı Bahar Göçer, 15-16 yaşındaki çocukların meslek öğretmek için değil iş gücü olarak kullanmak için işe alındığını ifade etti. Göçer, çocukların tehlikeli ortamlara maruz kalıp hayatını kaybettiğini belirtti.

‘15 YAŞINDA ÇOCUKLARI İNŞAATTAN AYIKLIYORUZ’
İş Güvenliği Uzmanı Göçer, çıraklara iş yaptırılmaması değil mesleğin öğretilmesi gerektiğini vurgulayarak “Çıraklık eğitimi ülkede çok yaygın. Neredeyse bütün okullarda var. Üniversite okumayan çocukları aileleri genel olarak çıraklık eğitimine gönderiyor. Bir gün okula gidip dört gün uygulamalı eğitim görmesi gerekiyor. Orada da eğitim verecek birinin olması gerekiyor. O kişinin de eğitim almış olması şart. Normalde süreç böyle işlemeli ancak çocukları fiili çalıştırıp işin ortasına atıyorlar. Sadece makinelerin başında değil, inşaatlarda da aynı şekilde çalışıyor. Biz iş güvenliği uzmanı olarak 15-16 yaşındaki çocukları inşaatlardan ayıklıyoruz. 15-16 yaşındakiler çocuklar çıraklık yapmaya başlıyor. 17 yaşındakiler genç işçi diye nitelendiriliyor. Çıraklıkta, çocuğa iş yaptırılmaz. Tehlikeli duruma sokulup, üzerinden para kazanılmaz. Kendisine ancak iş öğretebilirsiniz. Sistem bir şekilde bunu dayatıyor. Çocukları kullandırıyor ve herkes buna razı. Tehlikeli durumlara sokulup sonra da medyada görünce ah vah ediliyor. Görmezden geliniyor” diye konuştu.

'MEVZUATLAR UYGULANMIYOR'
Çocuk ve genç işçilerin yönetmeliklerinde net olarak 18 yaşından küçüklerin tehlikeli ve çok tehlikeli  işlerde çalışmasının yasak olduğunu hatırlatan Göçer, “Çocuk işçiler için sayfalarca yazılmış yönetmelik var.Mesele yasal mevzuatlarda değil mesele bu mevzuatların uygulanmasında bizim yasalarımız kötü değil ancak uygulanmıyor” dedi.