GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
14 Haziran 2017 Çarşamba 15:26

Stad düğümü çözülüyor: İzmir'e 3 müjde birden!

Karşıyaka İlçe Stadı'nın Yalı'daki arazisine inşa edilecek 15 bin kişilik yeni stat ihalesi yarın yapılacak. 20 bin 35 seyirci kapasiteli Göztepe Stadı'nın ihalesi ise bugün yapıldı. Alsancak Stadı'nın yerine inşa edilecek 15 bin kişilik yeni stat için ilk kazma temmuz ayında vuruluyor.

İzmir'de Gürsel Aksel Tesisleri'nin yerine inşa edilecek 20 bin 35 seyirci kapasiteli Göztepe Stadı'nın ihalesi bugün Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Ankara'daki merkezinde yapıldı.

TOKİ'nin maliyetini üstleneceği, Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi adını alacak UEFA standartlarındaki stadın ihalesine 25 firma katıldı. İhaleyi 218 milyon 900 bin TL'lik teklif veren Rönesans Holding'e bağlı REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ'nin kazandığı öğrenildi. İhaleye itiraz gelmemesi halinde firmayla sözleşme imzalanıp ardından 10 gün içinde yer teslimi yapılacak. İhale şartnamesine göre stat 700 gün içinde tamamlanmış olacak. Rönesans Holding, Gaziemir'deki Optimum AVM'nin inşaatını da üstlenmişti. 

SIRA KARŞIYAKA'DA

Ankara'da Toplu Konut İdaresi'nde saat 14.00'te başlayacak ihaleye 30 Mart'taki ön yeterlilik ihalesini geçen 20 firma davet edildi. İhaleyi kazanacak firma ilk etapta güvenlik soruşturmasına tabi tutulacak. İtiraz süresi sonrası sözleşme imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde firmaya yer teslimi yapılacak. Yer tesliminin ardından tesisin 700 gün içinde tamamlanması planlanıyor.

Aynı stat için 3.5 yıl önce, 28 Ocak 2014'te yapılan ilk ihale, arazideki mülkiyet sorunu çözülmediği gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonrası iptal edilmişti. Söz konusu arazideki eski stat, Karşıyaka'nın kulüp binası, salon ve kortların yıkımları geçen yıl tamamlanırken, zemin güçlendirme ve kazıklama çalışmaları bitmişti. Projeye daha önce belediyelerden ruhsat alamayan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yeni ihale öncesi ruhsat için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla temasa geçtiği öğrenildi.

ALSANCAK STADI'NDA İLK KAZMA VURULUYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 28 Nisan'da yapılan yenileme ihalesini 54 milyon 880 bin TL bedelle kazanan Metro İnşaat'la sözleşme imzaladı. İhaleye itiraz süreci bu hafta bitecek. 15 gün içinde yer teslimi yapılacak firmanın stat arazisinde ruhsata tabi olmayan inşaat çalışmalarına temmuz ayında başlaması bekleniyor. İhale şartnamesine göre yer tesliminden itibaren en geç 60 gün içinde inşaata başlanması gerekiyor.  İnşaat süresi 18 ay (550 gün) olarak belirlenen stadın cadde bölümünde yine idari bina yer alacak. 

Yeni statta açık ve kapalı tribünün yanı sıra, Güney yönünde misafir seyirci için kale arkası tribünü yer alacak, ayrıca üç tribünün de üstü kapatılacak. Aydınlatma direklerinin sökülerek yerine yeni aydınlatma sisteminin kuralacağı emektar tesisin çim zemini de tamamen yenilenecek.

Tarihi stat 2018-19 sezonunda kapılarını futbolseverlere açacak.

Stat için İzmir Büyükşehir Belediyesi, arazideki 4239 metrekarelik payını Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bedelsiz devretmiş, arazi Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediye meclislerince uygulama imar planında stadyum alanı olarak tescil edilmişti. Projesine Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay çıkan stadyumla ilgili inşaat ruhsatı alma konusunda sorun yaşanması beklenmiyor. (DHA)