GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
3 Ekim 2023 Salı 14:45

Spil'in başı dertte!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir kısmı Spil Dağı Milli Parkı sınırlarında kalan rüzgar enerji santrali için ÇED süreci başlattığını duyurdu. Bakanlık yakın zamanda Spil Dağı’nda 3 taş ocağı için daha ÇED süreci başlattığını açıklamıştı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir-Manisa sınırında açılmak istenen rüzgar enerji santrali ile çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin başvuru tanıtım dosyasına göre şirket İzmir’in Kemalpaşa ilçesi ile Manisa’nın Yunusemre ilçelerinde kalan alana 8 adet türbin ve depolama tesisi kurmayı planlıyor.

48 MWm gücünde santral için şirketin 1 milyar 860 milyon 768 bin TL’lik yatırım yapacak. bütçe ayırdı. Türbin alanları İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alana ve tarım arazisinde kalıyor.



Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre türbinlerin iki tanesi Spil Dağı Tabiat Parkı sınırlarında kalıyor.

Mitoloji, flora ve tarih bakımından zengin olan Spil Dağı Milli Parkı aynı zamanda yılkı atlarının da yaşam alanı.

3 TAŞ OCAĞINA ÖN İZİN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Spil Dağı sınırlarındaki Kemalpaşa’nın Damlacık, Beşpınar ve Sütçüler köylerinde 3 kalker ocağı açılması ile ilgili ÇED süreci başlatmıştı