GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
1 Eylül 2023 Cuma 08:51

Spil Dağı'na komşu taş ocağı!

Antalya’da 2 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasının yaşandığı madenin sahibi İzmir Kemalpaşa’da SİT alanına 30 metre, Spil Dağı’na ise 2 kilometre ötede patlatmalı maden ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi. Şirket, sahibi söz konusu iş kazasından dolayı hapis cezası almıştı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Kemalpaşa ilçesi kırsalında açılmak istenen yeni kalker ocağı ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyurdu. 

Bakanlığın yayınladığı proje tanıtım dosyasına göre Ankara merkezli Dağıstan Maden Agrega İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, ilçenin Sütçüler Mahallesi sınırları içerisinde “Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” açmak için izin istedi. 

Şirket, 22,80 hektarlık ÇED alanında yılda 2 milyon ton hammadde çıkarmayı planlıyor. Projenin ömrünün ise 74 yıl olması dikkat çekti. Şirket bu proje için yaklaşık 25 milyon TL bütçe ayırırken ayrıca proje alanında 3 günde bir dinamit patlatma yönteminin kullanılacağı da tanıtım dosyasında yer aldı. 

ORMANLIK ALANDA
Proje alanı İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda yer alıyor. Proje alanı en yakın konuta ve tarım arazisine 270 metre uzaklıkta kalacak.  

SPİL TABİAT PARKINA KOMŞU
Proje alanına 30 metre mesafede birinci derece doğal SİT statüsündeki İzmir 31.Grup Doğal SİT alanı yer alıyor. Spil Dağı yolunun yanı başında yer alması planlanan ocak alanı hayata geçerse Spil Dağı Milli Parkı’na ise 2,1 kilometre uzaklıkta yer alacak. Ayrıca proje kapsamında birinci derece doğal SİT alanına nakliye yolu açılması da amaçlanıyor.

İŞ KAZASINA SAHNE OLMUŞTU
Proje başvurusu yapan şirket ise 2 işçinin öldüğü bir iş kazası ile anılıyor. Antalya Döşemealtı’nda Dağıstan Maden Şirketi’ne ait kum ve çakıl ocağında 12 Şubat 2009 tarihinde çalışan operatörler 28 yaşındaki Sami Demirtaş ve 27 yaşındaki Mehmet Çevik iş makineleriyle tonlarca ağırlıktaki göçüğün altında kalmıştı. Demirtaş'ın cesedine 15 Şubat'ta ulaşılırken, Çevik'in cesedi ise 12 gün sonra kayaların altından çıkarılmıştı.

Açılan dava sonucu Antalya 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi taş ocağı sahibi Hasan Dağıstan ile maden mühendisi Mehmet Kovan'ı ‘tedbirsizlikve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırmıştı.