GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Haziran 2024 Pazartesi 14:13

Soyer istedi, Tugay veto etti!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki başkanı Tunç Soyer’in projeleri arasında yer alan Kemalpaşa’daki atık geri kazanım tesisi projesi yeni Başkan Cemil Tugay tarafından veto edildi. İZDOĞA’nın projesi için Büyükşehir’den olumsuz görüş verilmesi nedeniyle ÇED süreci iptal edildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki başkanı Tunç Soyer döneminde hayata geçirilmek istenen bir proje daha yeni Başkan Cemil Tugay ve ekibi tarafından veto edildi.

Büyükşehirin şirketlerinden İZDOĞA, yerel seçim sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak Kemalpaşa sınırlarında projelendirilen atık bertaraf-geri kazanım- depolama tesisi için izin istemişti.

Ancak Bakanlık tarafından başlatılan ÇED süreci iptal edildi. İptalin ana gerekçesi ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilen kurum görüşü oldu. Karar, ÇED Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin 2’inci paragrafının ‘a’ bendi doğrultusunda alındı. Bu bentte mevzuata aykırı olan projelerin ÇED sürecine bakılmaksızın iptal edileceği hükmü yer alıyor.

Bakanlığın duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

İlimiz, Kemalpaşa İlçesi, Ulucak İstiklal Mahallesi, 9144 Sokak, No:11/A Ve No:11/B, ( L18-B-03-D-2 Pafta, 1042 Ada, 161 Parsel) adresinde İzdoğa İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması İyileştirilmesi Müşavirlik ve Proje Hizmetleri Tic. ve San A.Ş.  tarafından yapılması planlanan “Tehlikesiz Atıkların (arıtma çamuru) Solar Kurutma Yöntemiyle Geri Kazanımı (17.520 ton/yıl kapasiteli) Ve Tehlikesiz Atıkların (bitki dokusu atıkları, ormancılık atıkları, tüketime ve işlemeye uygun olmayan atıklar, yıkama - temizleme - ayırma atıkları, ağaç kabuğu atıkları, biyolojik olarak bozunabilir atıklar ve pazar atıkları) Kompost Yöntemiyle Geri Kazanımı (95 ton/gün kapasiteli)” projesinin ÇED Süreci İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilmiş olan kurum görüşü doğrultusunda ÇED Yönetmeliği’nin 5. Maddesi 2 (a) bendi uyarınca sonlandırılmıştır.



PROJE HAKKINDA
Tesiste, arıtma çamurunun solar kurutma yöntemiyle geri kazanımı ve bitki dokusu atıkları, ormancılık atıkları, tüketime ve işlemeye uygun olmayan atıklar, yıkama - temizleme - ayırma atıkları, ağaç kabuğu atıkları, biyolojik olarak bozunabilir atıklar ve pazar atıklarının kompost yöntemiyle geri kazanımı yapılması planlanıyordu. Tesisin çamur kurutma ünitesinin günlük 16 ton kapasite ve kompost ünitesinin ise günde 95 ton kapasite ile çalışılması hedeflenmişti. Toplamda 17 bin 520 ton kapasiteli tesis için Büyükşehir 97 milyon 545 bin lira bütçe ayırmıştı.

Ulucak İstiklal Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve İZSU’nun mevcut Ulucak Arıtma Tesisi’nin hemen yanında yer alan 11 bin  13 metrekarelik taşınmaz üzerine yapılması planlanan alan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Tarım Alanı” sınırları içerisinde yer alıyor.