GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Kasım 2023 Perşembe 14:57

Soyer'e destek seli... Belediye önü eylem alanı!

İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e CHP tarafından destek eylemi düzenlendi. Eyleme katılan İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, “Burada asıl uğraşılan şey cumhuriyettir, biz buna pabuç bırakmayız” dedi. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise, “Tunç Soyer boğazınıza oturur, o kadar kolay lokma değil” diyerek tepki gösterdi. Desteklere dair teşekkür eden Başkan Soyer ise, “Cumhuriyet bu devrimi saltanata karşı yaptı. 100 sene önce o defter kapandı. Saltanat bitti, cumhuriyet başladı” ifadelerini kullandı.

Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ- Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı Vahdeddin’e hakaret ettiği ve Seferihisar Belediye Başkanı iken ilçede bulunan Tarihi Rum Kilisesi’ne ait çanın makamlara bildirilmeden Yunan Konsolosluğu’na verildiği iddiaları üzerinden hakkında soruşturma açıldığını duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için CHP destek eylemi düzenledi.

Belediye başkan makamının bulunduğu Egemenlik Evi önünde toplanan CHP İzmir İl Yönetimi, CHP Milletvekilleri, CHP İlçe Başkanları ve yönetimleri, Gençlik ve Kadın Kolları üyeleri İçişleri Bakanlığı’na tepki gösterdi. Eyleme milletvekilleri Yüksel Taşkın ve Mahir Polat da katıldı.

‘ASIL UĞRAŞILAN CUMHURİYETTİR, BUNA PABUÇ BIRAKMAYIZ’
İlk olarak konuşma yapan İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, yaptığı açıklamada “Benim İçişleri Bakanı’na bir mesajım var. Her gün bir çeteye operasyon yapıyorsunuz. Çok güzel, bu buzdağının görünen kısmıyla uğraşmak çok iyi. Bu çetelerin orada var olmasını sağlayan şahıslarla, devlette yer alan bakanlık yapan şahıslarla niye ilgilenmiyorsunuz? Tunç Soyer’e soruşturma izni vereceğinize sizden önceki bakan beyle ilgili bir tasarrufunuz olacak mı? Bir başkanın Osmanlı’ya dair eleştirileri vardır, Atatürk de neden cumhuriyet ile devam etmemiz gerektiğini çok iyi anlatmıştır. Tunç Bey de buraya referans vermiştir. Övünmemiz gereken bir noktada tam tersi bir rövanşizm denemesi yapılıyor. Burada asıl uğraşılan şey cumhuriyettir, biz buna pabuç bırakmayız” dedi.

‘TUNÇ SOYER BOĞAZINIZA OTURUR, KOLAY LOKMA DEĞİLDİR’
İzmir Milletvekili Mahir Polat ise yaptığı destek konuşmasında Sayıştay’dan sebep bulunamadığı için Nutuk’tan alıntı yapan Soyer’e bu şekilde soruşturma yapıldığını belirterek, “Hepinizin gördüğü üzere burada Kuvayi Milliyecilerin torunları var. Burada memleketi terk edip parsel parsel bırakanların torunları yok. İnadına Atatürk, inadına cumhuriyet değerleri, inadına CHP diyeceğiz. Bütün il örgütümüz, ilçe örgütümüzle, işçilerimizle Tunç Soyer’e sahip çıkmaya geldik. Başkanımız bir Sayıştay denetlemesi geçirdi, zerre kadar bir sorun bulamadılar. Bula bula Nutuk’tan alıntıladığı sözden bir sonuç çıkarmaya çalışıyorlar. Yemezler! O kadar kolay değil, Tunç Soyer boğazınıza oturur, o kadar kolay lokma değil. Arkasında Mustafa Kemal’in askerleri var!” ifadelerini kullandı.

‘100 SENE ÖNCE O DEFTER KAPANDI’
Son olarak destek açıklamaları karşısında teşekkürlerini ileten Başkan Soyer, saltanatın 100 sene önce bittiğini ve o tartışmaların defterinin kapandığını belirterek şunları söyledi:

Cumhuriyet insanlık tarihinin en büyük evrimlerinden biri. Cumhuriyet bu devrimi saltanata karşı yaptı. 100 sene önce o defter kapandı. Saltanat bitti, cumhuriyet başladı. 100 senedir bu topraklarda onun erdemleriyle, onun değerleriyle vefa ve barış içinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Bu cumhuriyet devriminin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk asla ve asla 100 sene önceki hesaplaşmayı bugüne taşımak isteyenlerin mezesi olamaz. Biz Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. 100 sene önce kapanan bir defteri yeniden açmak istiyorlar. Öyle yağma yok! Biz cumhuriyetin ve Atatürk’ün bekçisi olmaya devam edeceğiz ve gelecek kuşaklara Atatürk’ü taşımaya devam edeceğiz ve İzmir bunun öncüsü olmaya devam edecek.