GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2022 Cumartesi 11:36

Soyer'den iş dünyasına İktisat Kongresi mesajı: Amacımız umudu örgütlemek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Adana’da düzenlenen “24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi”ne özel konuşmacı olarak katıldı. Başkan Soyer, “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Doğru: Hayalimizdeki Türkiye” temasıyla düzenlenen zirvede, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 500 iş insanına Şubat 2023’te İzmir’de gerçekleşecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hakkında bilgi verdi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında “Yeni Dönem, Yeni Ufuklar” ana teması ve Hayalimizdeki Türkiye mottosu ile  Adana’da yapıldı. Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’nun (ÇUKUROVA SİFED) desteği, Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ADSİAD) ev sahipliğinde, Türkiye’nin her bölgesinden 500 iş insanını bir araya getiren zirvenin özel konuşmacısı ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu.  
TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın yanı sıra TÜRKONFED’in önceki dönem başkanları  Celal Beysel, Süleyman Onatça; TÜSİAD’ın önceki dönem başkanları Cansen Başaran-Symes  ve Erol Bilecik ile Sektörel Dernekler Federasyonu Onursal Başkanı Sefa Targıt gibi isimlerin bir araya geldiği zirvede konuşan Başkan Soyer, Şubat 2023’te İzmir’de gerçekleşecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Amacımız umudu örgütlemek
Bir asır önce İzmir İktisat Kongresi’nde henüz Cumhuriyet kurulmamışken, Lozan görüşmeleri sürmekteyken alınan kararların Türkiye’nin ekonomik açıdan yol haritasını belirlediğini dile getiren Başkan Tunç Soyer, “İzmir İktisat Kongresi, küllerinden yeniden doğan bir devletin geleceği nasıl gördüğünün tarifiyle sonuçlanan tarihi öneme haiz bir buluşmaydı” diye konuştu.
2007-2008 finansal krizinden bu yana çözülemeyen sorunların pandemiyle birlikte giderek daha da ağırlaştığına dikkat çeken Soyer,  şunları söyledi:
“Ülkemiz ne yazık ki bu sorunu çok daha derin bir şekilde yaşıyor. Hak ve özgürlüklerin temel güvencesi olan anayasal hukuk düzenini hiçe sayan otokratik eğilimlerin birçok ülkede güçlendiğini görüyoruz. Bu da Türkiye’de ve dünyada yaşadığımız demokrasi krizini doğuruyor.  Tüm bunlar özellikle genç kuşaklar üzerinde derin bir tahribat bırakıyor. Türkiye’nin gençleri umutsuz ve dahası hayalsiz. Hayallerini ve umudunu yitirmiş bireylerden oluşan bir toplumda hiçbir şeyi geliştiremeyiz. Ne siyaset, ne hukuk, ne bilim, ne de ekonomi.  İşte İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi toplumumuzun bu çok açık feryadına İzmir’den gelen sivil bir cevaptır. Bu buluşmayı yüz yıl sonra yeniden İzmir’de düzenlememizin tek bir amacı var: Umudu örgütlemek. Biz gençlerimizin yeniden hayal kurabildiği ve bu hayallere dört elle sarıldığı demokratik, barış ve güven dolu bir ortam yaratmak zorundayız.

Yüz yıl önce atalarımızın yaptığı gibi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kongreyi düzenleyerek iki amaca hizmet ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Birincisi, Cumhuriyetimizin yüz yıllık mirasına sahip çıkıyoruz. İkincisi, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek için sözü ele geçiriyoruz. Tıpkı yüz yıl önce atalarımızın yaptığı gibi. Sekiz aylık kongre sürecini sivil ve katılımcı bir ruhla ve tam bir şeffaflık içerisinde uyguluyoruz.
Sivil bir girişim olan kongremizin ana muhatabı ve dayanağı yüz yıl önce olduğu gibi yine ekonomimizin can damarı olan seçilmiş sektör temsilcileri. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, bir iktisadi buluşma olmanın çok ötesinde gücünü ortak akıldan ve ortak vicdanımızdan alan bir sivil hareket.”