GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2023 Pazar 11:01

Soyer’den hükümete ‘26 milyar’ tepkisi: Yatırım yapacak yer mi yoktu?

Yerel Yönetimler Çalıştay’ında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi hükümete İzmir’e ayrılan paylar üzerinden yüklenirken, “İzmir'den devletimiz 890 milyar TL vergi toplamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu verginin yüzde 6'sını almış. Bu yetersiz bir rakam. Bu da 44,7 milyar TL ediyor. 890 milyarın sadece 26 milyarını devletimiz altyapı olarak İzmir'e harcamış. Hangi keyfiyet ile sadece 26 milyarı İzmir'e harcıyorsunuz? Yatırım yapacak yer olmadığı için mi?” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrasi Derneği Yerel Yönetimler Çalıştay İzmir programında bir araya geldi. 

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Küçük Salon’da gerçekleştirilen programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra STK temsilcileri ve çok sayıda ilçe belediye başkanı katıldı.

SOYER: DEMOKRASİ 5 YILDA BİR SANDIĞA GİTMEK DEĞİLDİR
Sözlerine sosyal demokrasiyi konuşmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sosyal demokrasiyi konuşmak insanın içine su serpiyor. Nasıl bir kent sorusuna cevap aranacak bugün. Ondan önce belki nasıl bir iklimde yaşıyoruz irdelemekte fayda var. Demokrasinin krizi diye bir şey söz konusu değil. Demokrasi uyarlamasında uygulanmasında kriz yaşıyor olabilir. Demokrasinin erdemleri değerlerinin hiçbirinde kriz yok. Demokrasi 5 yılda bir sandığa gitmek değil. Demokrasi şeffaflık, katılımcılık, temel hak ve hürriyetler... Bunların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Demokrasinin teknoloji ile ilişkisinde, hayata uyarlamasında zafiyetler olabilir. Onları gidermek yerel yönetimlerin borcudur. Nasıl bir kent sorusu en öncelikli sorularından biri sosyal demokrasinin uygulandığı bir kent olmak. Tek başına sosyal demokrasi yetmiyor. İki sosyal demokrasiden daha bahsediliyor. Biri 'Ekonomik demokrasi'... Diğeri de ‘Ekolojik demokrasi’... Doğanın da masada olduğunun kabul edildiği bir demokrasi. Biz kainatın 1,5 derece ısınması ile birlikte hasta bir gezegende yaşamaya başladık. Bu hasta gezegen iyileşmeden bizim sağlıklı bir hayat yaşamamız mümkün değil. Doğa ile uyumlu tarım, ekonomik, turizm politikaları gibi konularla olacak. Hayatın her alanında doğa ile uyumu sorguladığımız bir süreç içinde olmak zorundayız. Sosyal demokrasi, ekonomik demokrasi, ekolojik demokrasi tümü bütün bir demokrasi anlayışından bahsediyoruz. Nasıl bir kent sorusunun temel cevabı bu soruların arasında saklı. Geleceğin dünyası kentlerin dünyasında saklı” diye konuştu.

SADECE YÜZDE 6’SINI GERİ ALABİLDİK
Merkezi hükümetin İzmir’e yatırımlarını hatırlatan Soyer, “İzmir'den devletimiz 890 milyar TL vergi toplamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu verginin yüzde 6'sını almış. Bu yetersiz bir rakam. Bu da 44,7 milyar TL ediyor. 890 milyarın sadece 26 milyarını devletimiz altyapı olarak İzmir'e harcamış. Hangi keyfiyet ile sadece 26 milyarı İzmir'e harcıyorsunuz? Yatırım yapacak yer olmadığı için mi? Sosyal demokrasinin hayata geçmesi için dayanışmaya ihtiyaç var.  Asla kaybetmememiz gereken güler yüzlü siyaset. Tüm bunları insanların yüzünü güldürmek için konuşuyoruz. Biliyorum ki, diliyorum ki sosyal demokrasi eninde sonunda kazanacak” dedi.

ONUR: AYDINLIK KARANLIĞI MUTLAKA YENECEK
SDD İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, “Cumhuriyetin ilanı ile Mustafa Kemal Atatürk ile özdeşleşen İzmir, özgürlüğün, çağdaşlığın simgesidir. Ülkemizin pek çok adresinden gelenleri kaynaştırılmış, farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Baskı ve dayatmaya hep karşı durmuş, aynı zamanda barış ve hoşgörünün kentidir İzmir. Yerel yönetimler kentlerde yaşayan insanlara kirli değil temiz havayı solutmak görevi vardır. Yerel demokrasi manifestosunu yazabilmek için Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yerel yönetim ilkelerini sosyal demokratik bir şekilde yazılması gerekir. Kent manifestomuzu hazırlamak için yan yana durmalı ve birbirimize destek vermeliyiz. Partiler artık iktidara sadece halkla gelmiyorlar. Birilerinin arkasında ulusal ve uluslararası sermayeler ve cemaatler varsa, sosyal demokrat belediyeler arkasında ise sendikalar  ve vatandaşlar vardır.  2018'de adam kazandı demişlerdi. 31 Mart 2019'da adam kazamdı. 31 Mart 2019bize umudu örgütlemeyi öğretmişti. Adam b kez de kazanamayacak. Seçimler bu kez bize umudu iktidar yapmayı öğretecek. Hiç karamsar değiliz. 31 Martta güneş doğacak ve aydınlık karanlığı mutlaka yenecek” diye konuştu.

DOĞAN : GENEL İKTİDARI KAZANMAK ÇOK DAHA KOLAY
SDD Genel Başkanı Sami Doğan ise, "Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde ülkemiz yeni bir sınav verecek. Bu seçimde Cumhuriyetin temel değerlerinin yükseltildiği, taşıyıcı kolonlarının güçlendirildiği bir sürece dönüştürebiliriz. Bizler bugünden başlayarak yerel yönetim ilkelerimizi netleştirmek, topluma mesajlarımızı daha net verebilmek adına bu çalıştayı düzenledik. Temel hareket noktamız nasıl bir kent istediğimizdir.  Sosyal demokrasinin iktidara gelmesinde yerel yönetimlerin önemi büyük. Yerel yönetimlerde başarılı olunursa genel iktidarı kazanmak çok daha kolay" ifadelerini kullandı.