GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Şubat 2022 Cumartesi 15:47

Soyer'den ekonomi çıkışı: Devlet devletliğini yapacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, derinleşen bir ekonomik kriz olduğunun ve bundan da vatandaşın, belediyelerin payını aldığını ancak devlet tarafından koruma altına alınmadıklarının altını çizerek, "Devlet devletliğini yapacak ve yoksulluğa izin vermeyecek. Gençlerimiz geleceğini başka ülkede kurmak istiyor, gençler geleceğini bu ülkede görmüyorsa rakamları konuşmaya çok gerek yok. Her şeyin en somut göstergesi gençlerin yurt dışına gitme isteğidir" dedi ve "Biz şikayet mercii değil, hizmet merciiyiz bunlar yapılmasa da biz hizmet üretmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tele1 kanalında yayınlanan Ege Saati programına konuk olarak Eda Eren'in sorularını yanıtladı. Türkiye'nin gündeminde yer alan ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Başkan Soyer ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu katılımıyla, 14 Şubat Pazartesi günü Buca'da temeli atılacak olan Buca-Üçyol Metrosu'nun temel atma törenine tüm İzmirlileri davet etti.

760 milyon euroluk yatırım olan Buca Metrosu hakkında konuşan Başkan Soyer, "Bir buçuk yıla yakın süre sendikasyon kredisi için çalışıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne uluslararası güven var. 4 bankadan toplam 490 milyon euroluk finansman sağlandı. 4'üyle 4 yıl ödemesiz finansman sağlandı. Türkiye koşullarında en iyi yatırım. Bu kadar büyük bir yatırımda hiçbir şekilde ödeme zorluğu yaşanmadan bir kenarda tuttuğumuz bu parayı inşaata aktararak, süreci tarihinde bitireceğiz. Elektrik zamları, hayat pahalılığı, enflasyon... Tüm olumsuz koşullara rağmen bunu yapıyor olmak büyük gurur. Kimse enseyi karartmasın. İzmir'de yapılabilenler tüm Türkiye'de yapılabilir. Çok görkemli bir açılış yapmayı hedefliyoruz. Hava da inşallah güzel olsun... Genel Başkanımızın önderliğinde temel atacağız. Diliyorum tüm Türkiye'ye moral ve umut olur. İlk kez sahilden kente doğru metro hattı yapılmış olacak ve 400 bin yolcu taşınacak günlük. Bu 400 bin yolcuyu otobüsle taşıyoruz, sene de 48 milyon euroluk tasarruf sağlayacağız metro yapımıyla.

Otobüslü taşımada her bir yolcu için 9 liralık maliyetimiz var. Bunlardan tasarruf etmiş olacağız. İBB kamu olduğunu göstermiş olacak. Bunun senelik tasarrufu yılda bize 48 milyonluk. İşletme geliri ise yaklaşık 45 milyon euro olacak. Çok akıllı, çok uygun koşullarda yürüyen bir yatırım olacak. Buca İzmir'in en kalabalık, insanların çile çektiği ilçesi. Buraya bir yaşam konforu getirmiş olacak. Temiz bir ulaşım yolu ortaya çıkacak. Çok daha ekonomik olacak. Her bir istasyon sanat galerisi olacak. Sürücüsüz hizmet verecek. Hakikaten çok güzel olacak. Demir ağlarla İzmir'i örmüş olacağız. Narlıdere metrosuyla Üçyol'da birleşecek. Bu ağlarla İzmir'in her yerini ulaşabilir kılacağız. Heyecanımız boşuna değil. 13,5 kilometre olacak bu hat. Arada çok önemli istasyonlar var büyük bir ihtiyacı giderecek. Bu heyecanı herkesle paylaşmak istiyoruz, herkesi bekliyoruz" dedi.

Narlıdere metrosundaki son durumu değerlendiren Soyer, "Tünelleri bitirdik, ray döşemede yüzde 50'yi aştık. 4 istasyonun kabası bitti. 2 istasyonda başladı. Hepsini 2023'ün ilk çeyreğine yetiştireceğiz" diye ekledi.

İzmirlinin en çok şikayet ettiği konulardan biri haline gelen trafik yoğunluğu hakkında değerlendirmelerde bulunan Soyer, "Buradaki temel hedefimiz raylı ulaşım. Hem çok daha düşük maliyet, hem daha konforlu. Odağımız bu. Çok daha uzun vadede sonuç alınıyor ama bunu İzmir için yapmak zorundayız. Alt geçit, yaya geçidi gibi çalışmalarımız var. Buca Tüneliyle ilgili yapacağımız çalışmayla Manisa'ya gidilmesini 40 dakikadan 10 dakikaya düşüreceğiz. Viyadüklerin çok büyük bir bölümü tamamlandı. İzmir kent içindeki ulaşım ağını rahatlatacağız, keyifle yolculuk yapılacak. Raylı sistemler devreye girdikçe muazzam bir rahatlama olacak ve çok daha rahat bir yaşam sürülecek İzmir'de" diye konuştu.

YATINIZ VARSA KDV'DEN MUAFSINIZ!
Son dönemde yapılan zamlar doğrultusunda İzmir'de yaşananlar hakkında konuşan Soyer, ekonomik krizin etkileri doğrultusunda "Bizi çok olumsuz etkiliyor. Su en temel ihtiyaç ama üretirken elektrik tüketiyoruz. Ciddi bir tüketim var. Hiçbir zam gelmese 800 milyon lira üzerinde bir ödeme yapacağız 2022'de. Bizim ESHOT, İZSU nedeniyle toplam gider 2021'de 500 milyondu, 2022'de 1 milyar 50 milyonu aşacak bir zam daha gelmezse... Biz elektrik dağıtım şirketi kurduk. Bununla da ayda 30 milyona yakın tasarruf gerçekleştiriyoruz. Buna rağmen 500'den, 1 milyar 50 milyona çıkacak. Bu çok ciddi bir sıkıntı yaratıyor. 11 büyükşehir başkanıyla bir talepte bulunduk; su konusundaki elektrik tarifelerini düşürün ki çok da pahalı olmadan satma imkanı bulalım vatandaşa dedik. Toplu taşımada hala mazota KDV ve ÖTV ödüyoruz. Yatınız varsa muafsınız, niçin biz kamu hizmetinde muaf olmuyoruz? Bu muafiyeti verirseniz biz de vatandaşımıza yansıtırız" ifadelerini kullandı.

BİZ VARIZ NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ekmek üretiminde de çok ciddi bir maliyet artışı olduğunun altını çizen Soyer, "Hükümetten talebimiz; TMO'dan alınan unda indirim... Biz de kamuyuz, devletiz. Devlet vatandaşını korumak için varsa, bu yükümlülük en çok belediyelerin sırtında, bize destek olmak zorunda. Biz şikayet için söylemiyoruz. Biz şikayet mercii değil, hizmet merciiyiz bunlar yapılmasa da biz hizmet üretmeye devam edeceğiz, yeni yöntemler geliştirerek yapmak zorundayız. Bizim varlık sebebimiz vatandaşımızı korumak. Asli görevimimiz; en az hasarla kurtarmaya çalışmak. Buca'daki yaşam merkezimizde 2022 yılında 600 küsür bin lira elektrik ödemesi yapacağız. Burada en doğal hakkımız; tarifede indirim istemek. Biz yerel yönetimler olarak en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Bütün bu zor koşullar altında 765 milyon euroluk bir yatırım temeli atıyoruz. Biz varız, ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi.

RAKAMLARI KONUŞMAYA GEREK YOK...
Hükümetin bu yaşanılanları görüp göremediğinin sorulması üzerine konuşan Soyer, "Dünyanın her yerinde enerji fiyatlarında artış var, enflasyonda yükselme var; doğru. Enflasyon birçok ülkede yüzde 5 ile 8 arasında. Almanya'da yükselmişti 4,8'e düştü. Biz de yıllık ortalama yüzde 48. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Her yerde bir artış var ama çözüm üretiyorlar. Biz devletten bunu hayat pahalılığını yansıtmamasını bekliyoruz. Biz bunun için çırpınıyoruz. 2 binin üzerinde vatandaşımıza hamam hizmeti vermişiz bu insanların yıkanacak yeri olmadığını gösteriyor. Bin 200 küsür vatandaşımızı sokaktan almışız. Senede 20 bin civarında erzak talebi olmuş bize geçmiş yıllarda, 500 bine çıktı. 2-2 buçuk ay içinde 125 bin gıda paketi dağıtmışız. 70 milyonun üzerinde nakit destek yapmışız. Başvuru çok daha fazla bu bizim karşılayabildiğimiz kısmı. Derinleşen bir yoksulluk... Devlet devletliğini yapacak ve yoksulluğa izin vermeyecek. Gençlerimiz geleceğini başka ülkede kurmak istiyor, gençler geleceğini bu ülkede görmüyorsa rakamları konuşmaya çok gerek yok. Her şeyin en somut göstergesi gençlerin yurt dışına gitme isteğidir. Gelinen koşullarda inanılmaz hayat pahalılığı var ve bu hayatları çok zorlaştırıyor. Buna seyirci kalmayacağız. Kurumsal kapasitemiz bunlarla mücadele etmeye yeter. Önceliğimiz vatandaşlarımızın mutfağında çıkan yangını söndürmek olacak" diye konuştu. 

İYİ Kİ İZMİR!
"Sakin sulardan iyi kaptan çıkmaz derler" diyen Soyer, "Bu koşullar bizi olgunlaştırıyor. En önemli avantajımız İzmirliler el ele vermeyi biliyorlar. Çok güzel kampanyalar yaptık; depremde, selde... Dayanışmamız hala devam ediyor. İnsanların destek olmak istediğini görüyor ve iyi ki İzmir'deyiz diyoruz. En büyük güç kaynağımız İzmirliler" dedi.

BU KOŞULLAR BİR KADER DEĞİL!
Erken seçim tartışmalarına yönelik konuşan Soyer, "Bu koşullar bir kader, tesadüf değil. yıllardır devam eden politikaların sonucu. Tesadüfen gelmedi ama bu bir kader değil, daha iyisi mümkün. Sonsuza kadar gidecek değil. Bu değişecek. Ne zaman olacağıyla ilgilenmiyoruz. Biz daha iyisi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu bir kader değil, çaresi var. Her sektörde var. Başka bir tarım, sanayi, ulaşım mümkün. Buca metrosu neden bu güne kaldı. Halkapınar-Otogar Metro projesi 7 yıldır izbedelle geçiliyor. Maalesef adım atılmıyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Biz devletten büyük değiliz. İzmir buna layık değil, daha fazlasına layık. İzmir 40 verirken 1 alıyor. Bu neden böyle? Yıllardır böyle. Devletin toplam gelirinin 95 milyarı İzmir'den toplanan vergiler. Yatırım olarak 2-2 buçuk alıyor. 40 veriyor 1 alıyor. Bu kadar vahim bir tablo 81 ilde yok. Öyle iller var ki 1 vermiş 3 almış. İzmir 40 verip 1 alıyorsa normal değil" diye konuştu.

Sözlerine hiçbir gencin umutsuzluğa kapılmaması yönünde mesaj vererek sonlandıran Soyer, "Hiçbir genç umutsuzluğa kapılmasın, biz yanlarındayız. Olmaya devam edeceğiz. Akşam yemeği servisi yapıyoruz, 3 Kasım'dan bu yana 1 milyon sıcak yemek servisi yapmışız. Kadim toprakların kadim kültürü gençelerimizi yalnız bırakmayacak. Bu bereketli topraklar hepimizi refah içinde yaşatacak güne sahip. Biz onu adil dağıtmak için her şeyi yapacağız" dedi.