GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
29 Eylül 2021 Çarşamba 10:19

Soyer 'bizi ezip geçemezler' demişti... Santrale yargı freni!

İzmir'in Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde bulunan Orhanlı Mahallesi'nde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'ÇED gerekli değildir' kararı vermiş ve köylüler ve çevreciler bu kararı mahkemeye taşımıştı. Dosyayı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi 'ÇED gerekli değildir' kararını bozarak, alınacak kararların ÇED yönetmeliği kapsamında alınması gerektiğine karar verdi.

EGEDESONSÖZ - Seferihisar'ın Orhanlı Mahalesi'nde   yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) için firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED başvurusunda bulunmuş ve 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti.

Köylüler ve çevreciler İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne 'ÇED gerekli değildir' kararına dava açarken mahkeme proje ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Mahkeme santralin ÇED Yçnetmeliği kapsamında yapılması gerektiği yönünde karar vererek bakanlığın kararını bozdu.

MAHKEME GEREKÇELERİ SIRALADI
Köylülerin açtığı dava sonucu, İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyetinin raporunda yer alan; projenin yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprağın kirletme riski olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zarar verebileceği gibi önemli tespitler ışığında verilen mahkeme kararına göre JES projesinin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılamayacağı belirtildi.

'BİZİ EZİP GEÇEMEZLER DEMİŞTİK'
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından alınan kararı kutlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "Bizi ezip geçemezler demiştik; ezemediler. Toprağımızı, suyumuzu korumak için birlikte yürüdüğümüz Orhanlı Köyü sakinleri jeotermal kaynak çalışmalarına karşı açtığı davayı kazandı" ifadelerin kullandı.