GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Mart 2022 Salı 12:48

Soyer 'İzmir 40 verip 1 alıyor' demişti… Kaya'dan iddialara rakamlarla yanıt!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'İzmir 40 verip 1 alıyor' sözlerine tepki gösteren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına alınan gelir oranında İzmir ikinci sırada. Bin 250 TL alıyoruz kişi başı devletten İzmir'de. Bursa'da 665 TL. Manisa, İzmir'in altında. Konya 753 TL yani İzmir'in yarısı kadar yardım alıyor. Merkezi hükümetten İzmir'e kişi başı bin 250 TL geliyor" dedi

EGEDESONSÖZ - İzmir'de Cumhuriyet Halk Partili yerel yönetimler ile AK Parti'yi sık sık karşı karşıya getiren 'yatırım' tartışmaları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Buca Metrosu temel atma töreninde kullandığı ifadeler ile yeniden alevlenmişti.

Kentte son gelen su ve elektrik zamları sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in hükümeti hedef göstermesinin ardından tartışmalar yeni bir boyuta taşınmıştı.

SONSÖZ TV'ye konuk olan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 'İzmir verdiğini alamıyor' ve 'belediyelere yakıtta KDV'yi sıfırlayın' çağrılarına yanıt verdi.

DİĞER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERi DE BU KDV FİYATLARINDAN ALIYOR
İzmir'de son zamanda toplu taşımaya gelen yüksek zamlar ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sert sözlerle yüklenen Kaya, "Bu safsata, hileli akıl yürütme yöntemi. Soyer'in yaptığı bu... Safsatalar ile kamuoyunu yanlış yönlendirmeler... Konya ve Bursa Büyükşehir Belediyesi de bu KDV fiyatlardan alıyor. Ancak Konya'da 2 lira 60 kuruş. Buradaki neden; yanlış borçlanma ve planlama strateji... Bunu İzmirlilerin sırtına yükleyerek çıkma çabası. Burada artışın yanında TEFE-TÜFE'yi koyuyor birde... Savaş sonrası aşağıya inecektir bu fiyatlar ancak İzmir'de aşağıya inmeyi bırakın bir de TEFE-TÜFE'yi koyuyor.  'Akaryakıt arttı, bende borç çok zam yapmam lazım, Türk parasına güvenmedim dolar üzerinde borçlandım, hemen toplu taşımaya yükleyeyim, İzmirlilerin sırtından belki çıkartabilirim' diye bu zammı yapmış oldu.  Elektrik, doğalgaz yüksek ama büyük bir kısmın devlet sübvanse ediyor. Seninde Konya Büyükşehir Belediyesi gibi güçlü bütçen olsa sende sübvanse edebilirdin. Şu da biz KDV indirdik. İzmir İstanbul Büyükşehir Belediyesini bırakın indirim yapmayı bir daha zam yaptılar. Buradaki yaklaşık bütçeyi 3 yıl içinde batırmış olmaları ve yanlış borçlanma stratejisi" dedi.

İZMİR KİŞİ BAŞINA ALDIĞI PARADA 2'NCİ SIRADA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP'li isimlerin son dönemlerde sıkça dile getirdiği 'İzmir'e üvey evlat gibi davranılıyor' eleştirilerine de rakamlar üzerinden yanıt veren Kaya, "İzmir'e biz pozitif ayrımcılık yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına alınan gelir oranında İzmir ikinci sırada. Bin 250 TL alıyoruz kişi başı devletten İzmir'de... Bursa'da 665 TL. Manisa, İzmir'in altında. Konya 753 TL yani İzmir'in yarısı kadar yardım alıyor. Merkezi hükümetten İzmir'e kişi başı bin 250 TL geliyor. Bunlar devletin rakamları. 2021 yılında daha fazla arttı. Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri bundan isyan ediyor. İzmir, Kocaeli gibi iller bizden daha fazla gelir alıyor' diyor. Tunç Soyer ve CHP'li siyasetçileri Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri yalanlıyor. Biz AK Parti olarak İzmir'e pozitif ayrımcılık yaptık. Bu söylenenler şehir efsanesidir. Beceriksizliklerini nasıl örtecekler? İzmir'i 25 yıldır yönetiyorlar ancak altyapı yok, bir çalışma yok. Nasıl bunu örtecekler? Sayın Kocaoğlu tutturmuştu, şimdi aynı türkü devam ediyor. Gerçekler burada. Bu rakamların altında kalırlar. Bugün Ankara'nın nüfusu bizden yarım kat fazla. Merkezi hükümetten İzmir'e gelen para aynı ancak... AK Partili belediye varken de böyleydi. Bu kaynakları çarçur etme konusunda çok mahirler.  Bu da ayrı bir ders konusu" ifadelerini kullandı.

TÜM TALEPLERİNİ BEKLİYORUZ
CHP'li isimlerin 'Bekleyen projelerimize onay verilmiyor' eleştirilerine de son dönemlerin en popüler tartışmalarından biri olan 'mezarlık' sorunu ile ilgili konuşarak böyle bir başvurunun dahi olmadığını belirten Kaya,  "İzmir'de hangi partiden olursa olsun, başta CHP'li belediye başkanları olmak üzere ne konunuz varsa getirin. Daha geçen Selçuk Belediye Başkanı ile birlikte Ankara'daydık. Aradı sayın başkan, konuyu anlattı vatandaşa da sorduk ve bütün bir Selçuk birleşmiş bizde birlikte gittik ve gerekeni yaptık. Bunu daha önce Çiğli'de de yaptık. Ancak CHP'li Büyükşehir'in hiçbir şeyi yok. Geçen Ankara'ya gitti ancak sadece Menderes'teki çöp konusu vardı. Geçen mezarlıklar ile ilgili bir çıkış yapmış. Sarnıç'ta gezerken  mezarlıklar ile ilgili talep oldu, muhtarla birlikte Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı'nı aradık 'Yazışma numaralarını verin hemen ilgilenelim' diye. Sonra numara falan gelmedi. Çünkü böyle bir yazışma yok bu ortaya çıktı. İBB'ye de sesleniyoruz. Varsa böyle bir talep gönderin bize talep numaranızı hemen ilgilenelim. Tüm taleplerini bekliyoruz. İzmir'de 30 ilçe belediyesi ne varsa…" diye konuştu.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile aralarında geçenleri hatırlatarak Selvitopu'nun bakanlık ile görüşmesini örnek gösteren Kaya, "Karabağlar Belediye Başkanı ile aramızda olanı biliyorsunuz, ne konumuz varsa dava açıyor ancak kendisinin kentsel dönüşüm ile ilgili talebi vardı gitti ve halletti geçti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile en çok görüşen kurum Karabağlar Belediyesi'dir. Bunlar iş kesmeye çalışıyor… Benimle uğraştığı kadar İBB'ye söyleseydi de metro eski İzmir'e gitseydi. Belediye başkanı olarak benimle, üniversite ile uğraşacağına İBB'ye talep etseydin de hizmet gelseydi. Üniversite konusunda 500 metre yolu yapmadı.  'Beni aşar Büyükşehir yapsın' diyor. Sen hani üniversiteye hazırlıklıydın? Daha 500 metre yol seni aşıyor. Hizmet falan bir alakası yok. Karabağlar'a çok üzülüyorum. Bilsinler ki biz Eski İzmir'e de metro yapacağız. AK Parti döneminde bunlar yapılacak. CHP ve Tunç Soyer yaptığı hiçbir işi bitirememişlerdir, biz AK Parti olarak Buca Metrosu'nu da yapacağız. Metro temel atma töreninde harcadıkları para ile 500 metre yolu da yaparlardı" dedi.

METRO HATTINI YAPMAMIZ İÇİN OTOGARIN YAPILMASI LAZIM
İktidara yöneltilen Otogar Metrosu eleştiri için ise Otogar'ı işaret eden Kaya, "Ben Sayın Bakan'ı hukukçuluğuna güvenirim ancak sözleşmeyi bir daha okusun. İhale de yazıyor istediğine verebilir diye. Onlarda 529 milyon fazla teklif verene verdi ihaleyi... Halkapınar Metrosu yatırım planında duruyor. Otogar yapıldı mı? O yapılmadı ki daha. Otogar yok ortada. Bizim yatırım planına koyduğumuz raylı sistemde birinci önceliğimiz Bergama. Sonra Ankara-İzmir YHT… Otogarı da İBB kaç yıldır yapacağı konuşuluyor ancak çalışma yok. Biz bu çalışmanın tamamlanmasını bekliyoruz ancak sanırım farklı yollar deneyeceğiz artık. Metro hattını yapmamız için Otogarın yapılması lazım" ifadelerini kullandı.