GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
26 Eylül 2024 Perşembe 14:40

Soyer, Hıdırlık soruşturmasını değerlendirdi: Akçeli işlerle işim olmaz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, hakkında Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan ihale ilgili soruşturma açılması ile ilgili olarak "Bir kere kamu zararı, diyemiyorlar. Görevi kötüye kullanma, diyemiyor. Sadece görevi ihmal diyor. Görevi ihmal de yok, çünkü kooperatifler, Ticaret Kanunu’na tabii değildir. Çok şükür, akçeli, kamu zararına yol açacak hiç bir işim olmadı, yaptırımla, cezayla karşılaşmadım bugüne kadar" dedi. Soyer ayrıca mezbahanın 2028 yılında Seferihisar Belediyesi'ne verileceğini de belirtti.

Muhittin AKBEL  / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin mezbaha yapmak üzere kiraladığı yer konusunda İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılması konusunu Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Eşi Neptün Soyer’in başkanlığını yaptığı kooperatife ihaleyle kiralık verilmesiyle Bakan Ali Yerlikaya imzasıyla verilen soruşturma izninin, daha önceki süreçlerde de verildiğini belirten Soyer, “Ortada bir suç veya ihmal yok” dedi.

KOOPERATİF İLE ŞİRKETLER AYNI ZEMİNDE DEĞERLENDİRİLEMEZ
Ulamış mahallesinde kayıtlı tarla vasıflı taşınmazın 10 yıl süreyle 3 bin 150 lira bedelle kiraya verilmesiyle ilgili Bakanlık, Tunç Soyer’in görevi ihmal suçundan kovuşturulmasını istedi. 18 Ocak 2017’de yapılan ihaleyle ilgili görüşlerini aktaran Tunç Soyer, şunları söyledi:

“Bir kere kamu zararı, diyemiyorlar. Görevi kötüye kullanma, diyemiyor. Sadece görevi ihmal diyor. Görevi ihmal de yok, çünkü kooperatifler, Ticaret Kanunu’na tabii değildir. Yasa koyucu, kooperatiflerin ihalesiz bile hizmet yapabileceğini söylüyor. Şirketler için tabii ki ihale yapılır ama kooperatifler için ihale de yapmayabilirsin diyor. Bu konuya yasa koyucunun açısından bakarsak, eşim Neptün Soyer’in ortak olduğu kooperatifle bir iş yapmanın, ihale mevzuatına tabii olmaması lazım. Ama bir ticari bir şirket olsa anlarım, sonuçta bir kooperatif. Kooperatifin elde ettiği kazanç, yatırıma harcanır ya da ortaklara dağıtılır. Dolayısıyla bir şirketle aynı zeminde değerlendirilemez.”

ENCÜMEN KARARINDA BENİM İMZAM YOK
“İkincisi, encümen kararında benim imzam yok. Danıştay da hastalık veya geçerli bir gerekçesi de yok diyor. Hangi encümen kararına katılmadığım zaman rapor alıyorum veya izin alıyorum? Katılıp katılmamak tamamen başkanın iradesidir. Olmayan bir irade nedeniyle de bu soruşturmanın açılması çok saçma bir şeydir. Sonuçta ben imzalamamışım ihaleyi. Nereden bakarsanız bakın, bir suç oluşturacak veya görevde ihmal oluşturacak bir şey yok. Zaten Danıştay, kamuya zarar söz konusu değildir, diyor. Görevi kötüye kullanma da yok, bunu da belirtiyor. Soruşturma iznini görevi ihmalden veriyor ki, bunun yaptırımı, cezası diye bir şey de yok.”

BAKANLIK, O ZAMAN KOOPERATİFE İZİN VERDİ
“Evet; burası ihaleyle verilmişti ancak bakanlık şivesiyle (izniyle) yapıldı. Bakanlık, kooperatife şive verdi. 2028’de o mezbaha zaten belediyenin olacak. Aslında bu noktada belediyeye ödül verilmesi gerekir. Cebinden bir kuruş çıkmadan belediye mezbaha sahibi olacak, dört yıl sonra. İsimleri geçen arkadaşlar çok tedirgin oldular. Bu hikaye zor bir hikaye. Aynı konuda kaçıncı kez soruşturma izni veriliyor. Bu işin fıtratında var maalesef, yapacak bir şey yok. Savunmamızı vereceğiz, hakkımızı koruyacağız.”

Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Hakkımda yine bir soruşturma izni verildiğini öğrendim. Muhalefet Belediyesi olmak zordur bu memlekette…

Sayıştay, Mülkiye Müfettişleri, İçişleri Bakanlığı hep yakın takiptedir. Bunu bilmek aslında daha titiz olmanızı sağlar. Ancak üzerinden uzun yıllar geçse de aynı konularda tekrar tekrar soruşturulmak ve incir çekirdeğini doldurmayacak suçlamalara muhatap olmak da mümkündür. Çok şükür, akçeli, kamu zararına yol açacak hiç bir işim olmadı, yaptırımla, cezayla karşılaşmadım bugüne kadar. Daha gelecek ne varsa da verilemeyecek hesabım yoktur.

Bu memlekette adil bir düzen için yılmak yok, doğru bildiğimi söyleyip yapmaya devam edeceğim. Soruşturmadan korkup iş yapmayanlardan olmadım, olmayacağım… Bu memlekette en çok ihtiyacımız adalet, sizler de adelet için doğru bildiğinizi söylemeye, yapmaya devam edin.