GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Aralık 2021 Cuma 14:09

Soyer Girişimcilik Merkezi’nden seslendi: Rüzgar yenilikten yana esiyor!

İzmir’de geleceğe yatırım olan İzmir Girişimcilik Merkezi, ilk programı olan Tarımsal Girişimcilik Demo Day’ini gerçekleştirdi. Program kapsamında kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geleceğinin rüzgarının yenilikten ve girişimcilikten yana olduğunun bilincinde olduklarını söyleyerek buna göre yelkenlerini açtıklarını belirtti.

OZAN EKİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Girişimcilik Merkezi’nde ilk girişimcilik programı olan Tarımsal Girişimcilik Demo Day etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İrem Oral Kayacık konuşmacı olarak katıldı.

Kürsüye çıkan Başkan Soyer, bu girişimcilik yolculuğunun İzmir’de başladığı serüveni anlattı. Girişimcilik Merkezi’nin ilk tematik programının tarım olmasına değinen Başkan Soyer, “Başka Bir Tarım Mümkün diyerek çıktığımız bu yolculukta umarım başka bir Türkiye’yi de beraber kuracağız. Girişimcilik merkezimizin ilk tematik programında sizlerle olmaktan kıvanç duyuyorum. Büyükşehir Belediyesi ve TÜSİAD iş birliği ile kurulan Girişimcilik Merkezi şubat ayında hizmete girmişti. Çalışmalarımıza Yaşar ve İzmir Ekonomi Üniversitesi çok büyük destekler verdiler. Girişimcilik Merkezimizin bu yılki konusunu tarım olarak belirlemiştik. Başvurularımız Mart’tan Haziran’a kadar sürdü. Üç aşamalı değerlendirme süreci sonucunda 27 Ekim Tarımsal Girişimcilik programımıza katılmaya hak kazandı. Programımıza kabul edilen ekipler Yaşar Üniversitesi’nce hazırlanan temel girişimcilik eğitimlerini tamamladı. Eğitim sonucunda ikinci değerlendirme aşamasını tamamlayan 14 ekip de tarım ve gıda girişimciliği eğitimleri ile devam etme şansını buldu” diyerek bu süreci anlattı.

YENİ EKONOMİK İKLİMİN SONUCU: GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ
İzmir’i dünyayla birleştiren ve yerel potansiyeli açığa çıkaran bir ekonomi iklimi kurmak istediklerini belirten Başkan Soyer, bu iklimi kurmak için yapılan çalışmalardan bir sonucunun Girişimcilik Merkezi olduğunu söyledi. Bu ekonomi modelinin özellikle ekonomik krizlere karşı dirençli ve kenti sarsmayan bir model olması için çabaladıklarını belirten Başkan Soyer, geleceğinin rüzgarının yenilikten ve girişimcilikten yana olduğunun bilincinde olduklarını söyleyerek buna göre yelkenlerini açtıklarını belirtti. Başkan Soyer konuşmasının devamında şunları söyledi:

Bu süreçte tarım ve girişimcilik alanında uzman mentörlerimiz girişimci ekiplerimizi destekledi. Nihai olarak bugün 9 girişimci ekibimiz; jüri, yatırımcılar ve kamuoyuna sunma fırsatını gösterdiler. Girişimcilik Merkezi İzmir’deki çalışmalar şehrimizi dünyayla bütünleştiren, yerel potansiyeli doğru yöneten bir ekonomik iklim modeli kurma hedefimizin sonucu. İzmir’in ekonomik krizlere dirençli bir kent olması için kalkınma modelimizin merkezine yenilikçi düşünceyi koyduk. Geleceğin rüzgarının yenilikçi fikirlerden ve girişimcilikten yana estiğini biliyoruz. Dünyanın değişimine yön vermek için toplumun kılcallarındaki enerjiye ve her bir düşünceye çok ihtiyacımız var. Bu nedenle yelkenlerimizin içine yenilikçi fikirleri alacak şekilde açtık.

‘GİRİŞİMCİLİK MERKEZİMİZ FİKİRLERİ OLAN GENÇLERİMİZE AÇILMIŞ BİR MEYDAN’
Gençlerin düşünceleri dinamik, refleksleri sağlam ve zamanın ruhuna okuyan bir şehir olabilmek için elimizdeki en büyük kaynak. Girişimcilik merkezimiz ise kentimizi daha iyi bir yönde değiştirmek için fikirleri olan gençlerimize açılmış bir meydan. Tarımın ardında merkezimizin yeni temasının İzmir için belirlediğimiz stratejik öncelikler çerçevesinde Ocak 2022’de duyuracağız. İnanıyorum ki girişimcilerimizin bugün bizlere sunacağı iş fikirleri başka bir tarım mümkün vizyonuyla belirlediğimiz İzmir tarımına çok değerli katkılar verecek. İzmir’in tarım ekonomisini ve refahını büyütecek. 2022 Terra Madre Anadolu Fuarı ve Cittaslow Metropol çalışmalarımıza güç katacak. Tüm girişimcililerimize başarılar diliyorum.

TÜSİAD’DAN YEREL YÖNETİMLERE GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ
Demo Day’da konuşma yapan diğer bir isim İş İnsanı Oral Kayacık, yerel projelere değer verdiklerini ve bu kapsamda bu projenin bir ilk olduğunu söyledi. Girişimciliğin belediye işbirlikleri ile yerelde desteklenmesi gerektiğini belirten Oral Kayacık “Girişimcilik Merkezi İzmir TUSİAD’ın Türkiye’nin girişimcilik dönüşümü projesi kapsamında yerel ortaklarla, yönetimlerle gerçekleştirdiği bir ilktir. Bu bakımdan öncü ve çok değerli bir proje. Girişimcilik ekosisteminin belediye ile desteklenmesi girişimciliğin yerelde genişlemesi ve yerelden güçlü iş fikirlerinin çıkması ve yeşermesi için çok önem veriyoruz. Zira yerel yönetimlerin sahip olduğu ve kaynaklar doğru kullanıldığında girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinde muazzam bir etkiye sahip olabileceğine inancımız tam. Bu bağlamda şehrin ekosistem paydaşlarının tüm süreçte aktif katılımına ve yönlendirmesine çok önem verdik. Projemizi Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile beraber destekleriyle yürüttük ve nihayetinde çok paydaşlı bir işbirliğini hayata geçirdik. TÜSİAD olarak girişimcilik merkezi İzmir’in bir örnek teşkil etmesini hedefledik ve bu örneği diğer bir çok ilimize de en kısa zamanda 2022 yılı itibariyle hayata geçirmek en önemli hedeflerimizden” dedi.

‘İZMİR’İN YENİLİKÇİ POTANSİYELİNİN FARKINDAYIZ’
İzmir’i seçmelerinde özel bir nedenleri olduğunu söyleyen Oral Kayacık, İzmir’in yenilikçi potansiyelinin farkında olduklarını belirterek, “Bu yolculuğa İzmir ile niye çıktık? Çünkü biz şehrimizi girişimciliğe sunabilen fırsatlarını gördük. Yenilikçi potansiyelinin farkındayız. Tam da bu doğrultuda şehrimizde 2021 yılında çok somut gelişmeler oldu. İzmir Türkiye’nin en gelişmiş 3’üncü ekosistemine sahip. Buna ek olarak start-up link raporunun sonuçlarını incelediğimizde bu sene 2021 yılında tam 61 sıra yükseldik. Bu bağlamda global listede 384’üncü Doğu Avrupa’da ise 34’üncü olarak ön plana çıktık. Eminim ki bu çalışmalarla yükselmemiz devam edecektir. Burada özellikle hangi konulara odaklandık dersek; enerji, çevre, yazılım, veri, donanım, internet alanlarında faaliyet gösteren start-up’ların girişimlerin ciddi anlamda ön plana çıktığını gözlemledik. Böyle giderse bu sıralarda daha da yükseleceğiz” ifadelerini kullandı.

‘ODAKLANMAMIZ GEREKEN KONU KATMA DEĞER YARATMAKTIR’
Yeni yıla ekonomik zorluklar içinde girildiğini belirten Oral Kayacık, insana olan yatırımın artması gerektiğini ve bu sayede katma değer yaratan girişimlerle ekonominin canlanacağını söyledi. Oral Kayacık ayrıca bu tarz çalışmaları önemsediklerini belirterek, “Değerli konuklar, 2022 hepimizin her gün yaşadığı gibi hem küresel ekonomide, hem de ülke ekonomimizde oldukça zorlu dalgalı koşullarda girmekteyiz. Temelde odaklanmamız gereken konu katma değer yaratmaktır, verimliliktir, insan kaynağına olan yatırımdır. Katma değer yaratan girişimlerin ve girişimcilerin desteklenmesi ekonomimizi canlandıracak ve yeni istihdam alanları yaratacaktır. Kurum içi girişimcilik çalışma grubumuz ve girişimcilik ekosistemi çalışma grubumuz hem kamu alanında hem de özel sektörde yarattığı işbirliklerde gerekli geliştirme, mentorluk, network, altyapı ve en nihayetinde finansal destekleri kapsayan çalışmalarla bu konulara önem vermektedir. Ayrıca işim gücüm geleceğim programımız ve dönüşümü başlat programlarımız ile gençlere dijital dönüşümde altyapı sağlamak projelerimiz arasındadır. Ayrıca İzmir özelinde TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var’ın Ege modülünde de tüm Türkiye arasında önem verdiğimiz ayrıcalıklı bir bölgedir” dedi.

REFAHIN BELİRLEYİCİSİ: İNSAN, BİLİM, KURUM
TUSİAD’ın Ekim ayında yayınladığı geleceğe yönelik programı hakkında konuşan Oral Kayacık, raporda insan, bilim ve kurumların refahın belirleyici olduğunun altını çizdi. Ancak bu üç kaynağa yatırım yaparak ekonomide ve toplum düzeyinde refahın sağlanacağını belirten Oral Kayacık sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜSİAD yönetim kurulu olarak Ekim ayında kamuoyunda bir raporumuzu paylaştık, yeni bir anlayışla geleceği inşa projesi. Bu rapor oldukça kapsamlı bir rapor. Bu raporda özetle şunu ifade etmek isterim: Bugün refahın üç tane belirleyicisi var. Bunlar maddi varlıklar değil. İnsan, bilim ve kurumlar. Ancak bu maddi olmayan kaynaklara bugün yatırım yaparsak bugün hem ekonomide yaşadığımız hem de toplumun birçok kademesinde yaşadığımız konuları geliştirme fırsatımız olur. Gençlerin beceri ve yetkinliklerine yatırım yapan, yenilikçi ve yaratıcı düşünceyi destekleyen bu ortam için de raporumuz kapsamında teknoloji önem taşımaktadır. Girişimcilik ve gençlik yuvarlak masası olarak Türkiye’nin dünyanın sayılı girişimcilik merkezi olmasına yola çıktığımız İzmir ve diğer şehirlerle bu ekosistemin kuvvetlenmesi için elimizden geleni yapacağız.