GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Ocak 2023 Cuma 14:36

SonSöz TV’de ‘yeni il başkanı’ analizi: Ticari yapı, siyasi yapının önüne geçti!

İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, CHP’nin il başkanlığı görevine Şenol Aslanoğlu’nu ataması konusunu masaya yatırdı. Yapılan değerlendirmede son 10-15 yıllık evrede ticaret dünyasından gelen isimlerin il başkanlığı görevine geldiği konusunun altı çizildi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, milletvekili aday adayı kararı almasının ardından görevinden istifa eden Deniz Yücel’in yerine göreve gelen Şenol Aslanoğlu’nun atanması sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MUTLULUK HORMONU EN ÇOK YÜKSELEN KİŞİ HEVAL SAVAŞ KAYA’DIR
CHP İzmir İl Başkanlığı görevine Şenol Aslanoğlu’nun atanması konusunun parti içindeki etkilerini yorumlayan Gazeteci Fatih Yapar, “Verdiği ilk mesajlar birlik, beraberliğin önemi üzerine… Yönetimde revizyon durumu vardı. Tüzük gereği parti içi ya da dışında atama yapılıyor ve atama yapıldı. Atama ile gelen il başkanlarının daha önce neler yaşadığını gördük. Ancak atama yapıldı ve revizyon bekleniyor. CHP İzmir’de seçim sürecine bu şekilde giriyor. Milletvekillerinden en mutlu olan Milletvekili Mahir Polat’tır. Sürecin içinde yer aldı onu biliyorum. Ekipsel değerlendirme açısından Milletvekili Murat Bakan da bunlardan birisi. Mutluluk hormonu en çok yükselen İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’dır” dedi.

Yaldız ise Kaya’nın sevinmesinin yanından bir yanıyla üzülmüş olabileceğini de altını çizerek “Bence bir taraftan üzülmüştür. Çünkü kentsel dönüşüm ve büyükşehirin yeni hamlesi olan kooperatifleşme konusunda önemli bir aktördü Aslanoğlu” ifadelerini kullandı.

Aslanoğlu’nun iş dünyasında gelen biri isim olduğunun altını çizen Fatih Yapar, “İzmir Ticaret Odası’nda da aktif görevde olduğundan iş dünyası da kendisini yakından tanıyor. Meslekive ekonomi birikimi var. Geçmiş dönemde Aziz Kocaoğlu, Alaatin Yüksel, iş dünyası ile ilişkileri var. İş dünyasından gelen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile çıkan sarılma fotoğrafı var" şeklinde konuştu.

YÜCEL HARİÇ İSİMLER İŞ DÜNYASINDAN…
Yaldız ise "İş yapısı siyasi yapıdan daha önde artık. Dikkat edilirse Deniz Yücel hariç önceki il başkanları Ticaret Odası yani iş insanları üzerinden geliyor. Sayın Bayır her ne kadar 30 yıldır parti içinde çapa yapıyorum dese de Bayır’ın seçilmesindeki en önemli durumun iş dünyasından gelmiş olmasıydı. İş dünyasından birisi ile partiyi buluşturmak istedi Kılıçdaroğlu. Bedri Serter’in de durumu benzer. Alaattin Yüksel iş dünyasından olduğu için il başkanı olarak yazdı Bedri Serter’i... Aslanoğlu’nun Ticaret Odası, İZSİAD ve kooperatifteki pratikleri, iş dünyasındaki durumu politikadan daha ön durumda. Çoğu gazeteci tanımıyordur. Deniz Yücel il başkanı olduğunda da pek tanımıyorduk. Google’da aradım hatta kimdir diye” ifadelerini kullandı.

ASLANOĞLU İŞ İNSANI OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLMİŞTİR
İş dünyasının kentin kılcal damarları olduğunu söyleyen Yaldız, “İzmir’deki son yerel seçimdeki profillerin hangi duygularla adaya dönüştüğünü biliyoruz. İnce meselesi, imza ve kurultay konusundaki konumlanma yeni bir kaygı oluşturdu. CHP’lilerin parti içi iktidar motivasyonu genel iktidar motivasyonundan daha yüksektir. Şenol Aslanoğlu konusuna dönersek kendisi iş adamı olduğundan tercih edilmiştir. Daha önce atananları da bununla birlikte söylüyorum. Yücel atanmadı seçildi, ikincisinde atandı. İş dünyası kentin kılcallarıdır. Ben şahsen tanımayabilirim ama iş dünyasında tanınıyordur” ifadelerini kullandı.

CHP’DE KİM GENEL BAŞKAN OLACAK TARTIŞMASI VAR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı ve 6’lı Masa konusuna odaklandığı ve atama konularını Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’ya bıraktığı konusuna katılmadığını belirten Yaldız, “Erdoğan, 2014’te cumhurbaşkanı adayı olmaya karar verdiğinde partiyi değiştirdi. 45 ili değiştirdi. 45’in 35’i Karadenizliydi. Parti içinde kazan kaynamasın, muhalefet baş göstermesin, olursa da dindirebilelim durumu vardı. Yani Kılıçdaroğlu’ndan habersiz bir iş yapılmamıştır. Şimdi ise partide Kılıçdaroğlu giderse kim başkan olacak tartışması var. Seçimi kazanırsa yada kaybederse kim başkan olacak konusu var. Ve CHP içinde bu konunun çok fazla konuşulduğunu da düşünüyorum” dedi.

ASLANOĞLU’NUN SEÇİLMESİ SOYER’İ RAHATLATTI
Milletvekili adayları ile belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde Aslanoğlu’nun olacağının altını çizen Fatih Yapar ise geçmişte il başkanlığı yapan Ali Engin’den örnek vererek “İl başkanlığı için bu süreç bir test mekanizması. Yerel ve genel seçim geliyor. Bu konuda en büyük deneyimlerden birini yaşayan Ali Engin’dir. Hem yerel hem genel seçim süreci yaşadı. Vekillerin ve başkan adaylarının belirlenmesinde doğrudan etkisi vardı. Ve bunun da yarattığı sonuçlar vardı. Aslanoğlu da bu durumun yarattığı sonuçlara kendisi katlanacaktır. Soyer ile uyumlu olması konusu çok önemli… Gidenden daha uyumlu olacağı, arkasından operasyon çekmek için uğraşan bir il başkanı olamayacaktır. Rahatlayan isimler listesine Soyer de yazılabilir. Yapılan açıklamalar, verilen fotoğraflar oldukça kapsayıcı… CHP önümüzdeki seçimi yönetecek aktörü bulmuş durumda” şeklinde konuştu.