GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Aralık 2022 Çarşamba 15:03

Son yılların en çarpıcı raporu: Yoksullaşan İzmir!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı anket çalışmalarına göre her 10 İzmirlinin 7’sinin borçluyken her 10 İzmirlinin 4’ü ise aynı gün gelirinin tamamını borçlara ödüyor. Anket çalışmasına göre her 5 İzmirliden 1’i kırmızı et almayı tamamen bıraktığını kaydederken 10 İzmirliden 8’i ise mutfak harcamalarını kısmış durumda. Gençlere dair dikkat çeken sonuçların yer aldığı ankette 4 gençten birinin dışarıda yemek yemekten ve sinemaya gitmekten vazgeçtiği, 5 gençten birinin ise dışarıda kahve içmeyi bıraktığı ortaya çıktı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın yaptırdığı ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi Tüketim Tercihleri ve Ekonomik Yapı Araştırma Raporu’nda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

28 Ekim 2022 ve 11 Kasım 2022 tarihleri arasında kentin 30 ilçesinde bin 67 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapora göre ankete katılan yüzde 73,2’si mevcut ekonomik durumunu düşündüğünde yaşamından memnun olmadığını ifade etti. Veriler kadınların yaşamlarından daha memnun olduğunu ortaya koyuyor. Ankete göre bu oran erkeklerde yüzde 66,5 iken kadınlarda yüzde 79,7…

- SOYER’DEN ‘İZMİR ANKETİ’ İÇİN YORUM VE ‘AÇLIK’ UYARISI: TÜYLERİ DİKEN DİKEN EDEN BİR TABLO VAR!

YÜZDE 66,9 GELECEKTEN UMUTSUZ
Yine rapora göre ankete katılan İzmirlilerin yüzde 66,9’u mevcut ekonomik durumu düşündüğünde geleceğinden umutsuz olduğunu dile getiriyor. Bu oran kadınlarda yüzde 72,6 olarak iken erkeklerde ise yüzde 61. Raporda mevcut ekonomik krizin sadece karamsarlığa neden olmadığını ayrıca umutsuzluğa da ittiği vurgulandı.

10 KİŞİDEN 4’ÜNÜN GELİRİNİN TAMAMI BORCA GİDİYOR
Rapordaki verilere göre ankete katılan 10 kişiden dördü aynı gün gelirinin tamamını borçlara ödediğini ifade ederken ankete katılanların yüzde 9,5’u sosyal yardım başvurusu yapmayı, yüzde 20,8’i ise borçlanmayı düşünüyor. Ankete katılan İzmirlilerin yüzde 42,3’ü çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamada çok zorlandığını dile getirirken yüzde 81’i geçen yıla göre mutfak harcamalarını da kıstığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 70’i de borçlu olduğunu belirtti. Kirada oturan 5 kişiden dördü ise kirasını ödemekte zorlandığını dile getirdi.

5 KİŞİNDEN 1’İ ET ALMAYI BIRAKTI
Ankette dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise ankete katılan her 5 kişiden birinin son bir yılda kırmızı et almayı tamamen bıraktığını belirtmesi. Yüzde 57,7’si ise kırmızı et almayı azalttığını söyledi. Sadece 14’ü geçen yılla aynı oranda et aldığını dile getirdi. İzmir’de her 10 kişiden neredeyse 7’si son bir yılda süt ve süt ürünleri tüketimini azalttığını ifade etti.

GENÇLİK RAPORU: SİNEMA, YEME-İÇMEYİ TAMAMEN BIRAKANLAR…
Raporda gençlere dair de veriler yer aldı. 18-24 yaş arasındaki ankete katılanların yüzde 26’sı dışarıda yemek yemeyi yüzde 25,4’ü sinemaya gitmeyi yüzde 22’si ise dışarıda alkolsüz bir şeyler içmeyi bıraktığını, yüzde 20,5’i kıyafet almayı bıraktığını ve yüzde 32,8’i sosyal ve kültürel harcamalar yapmayı tamamen bıraktığını belirtti.

SOSYAL YARDIMA BAŞVURMAYI DÜŞÜNENLER SAYISINDA PATLAMA
Sosyal yardım konusunun da sorulduğu ankette fiyat artışları böyle devam etmesi durumunda vatandaşların yüzde 9,5’nin sosyal yardım başvurusu yapmayı, yüzde 20,8’i ise borçlanmayı düşündüğü aktarıldı.

Rapordan dikkat çeken veriler ise şöyle:

- İzmir’in yüzde 73,2’si mevcut ekonomik durumunu düşündüğünde yaşamından memnun değildir. Bu oran erkeklerde yüzde 66,5 iken kadınlarda yüzde 79,7’dir. Yani İzmir’deki her 5 kadından dördü yaşamından memnun değildir.

- İzmir’in yüzde 66,9’u mevcut ekonomik durumunu düşündüğünde geleceğinden umutsuzdur. Bu oran  kadınlarda yüzde 72,6 olarak görünmektedir. Erkeklerde ise yüzde 61’dir. Yani mevcut ekonomik kriz sadece bugüne dair karamsarlık olarak kalmamış yarına dair umutsuzluğa dönüşmüştür.

- İzmir’in yüzde 69,6’sı kendisini düşük gelirli ve orta düşük gelirli olarak görmektedir.

- İzmirli yoksulların yanına yoksullaşan orta gelirli İzmirliler eklenmiştir.

- İzmirlilerin yüzde 40’ının bireysel geliri aynı gün bitmektedir. İzmir’de yaşayan her 10 kişiden dördü aynı gün gelirinin tamamını borçlara ödemektedir.

- İzmirli vatandaşlarımızın yüzde 84,1’inin alışveriş davranışları geçen yıla göre azalmıştır. Kadınlarda bu oran yüzde 87,1’e kadar yükselmiştir. Yani İzmirli her 10 kadından 9’u geçen yıla göre alışverişi azaltmıştır..

- İzmirli vatandaşlarımızın yüzde 42,3’ü çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamada çok zorlandığını söylemektedir. Bu soruya çok zorlanıyorum ve zorlanıyorum yanıtlarını verenlerin toplamı yüzde 84’ü bulmaktadır. İzmirlilerin yüzde 82’si ise geçen yıla oranla çocuğunun eğitim harcamalarında zorlandığını ifade etmektedir.

- İzmirli vatandaşlarımızın yüzde 82,7’si geçen yıla göre mutfak harcamalarında zorlanmaktadır. Bu oran içerisinde yüzde 40’ı çok zorlandığını belirtmiştir.

- İzmir’in yüzde 64,4’ü geçen yıla göre giyim harcamalarında zorlandığını söylemekle beraber yüzde 23,1’i geçen yıl da giyim harcaması yapamadığını ifade etmektedir.

- İzmir’in sadece yüzde 6,6’sı sosyal ve kültürel harcamalarda “zorlanmıyorum” şeklinde yanıt vermiştir. Geri kalan nüfusun tamamı zorlandığını ya da zaten bu harcamaları hiç yapamadığını belirtmiştir.

- İzmir’in yüzde 76,3’ü geçen yıla göre temizlik ve hijyen malzemeleri harcamalarında zorlanmaktadır.

- İzmirliler her geçen gün daha da ağır bir ekonomik gerçekle yüz yüze kalmaktadır. İzmirli vatandaşlarımız harcamalarını sürekli kısmaktadır. En çok giyim, sosyal ve kültürel harcamalar ile kozmetik harcamalarından kısmaya gidilmektedir. Buna rağmen İzmir’in yüzde 81’i geçen yıla göre mutfak harcamalarını da kıstığını söylemiştir. Geçen yıl evlerin mutfağına giren ürünlerle bu yıl mutfağa girenler artık aynı değildir ya da aynı oranda değildir.

- Gençler kendilerine kıyafet alamamaktadır. 18-24 yaş arası gençlerin 20,5’i kıyafet almayı bıraktığını ifade etmektedir. Yüzde 22,3’ü çok azalttığını, yüzde 36,1’i azalttığını söylemektedir.

- İzmirli gençlerin yüzde 32,8’i sosyal ve kültürel harcamalar yapmayı tamamen bıraktığını belirtmiştir. Yüzde 18,9’u çok azalttığını, yüzde 31,1’i ise azalttığını ifade etmiştir.

- İzmirlilerin evlerine artık kırmızı et girmemektedir. İzmirlilerin yüzde 21,5’i son bir yılda kırmızı et almayı tamamen bıraktığını, yüzde 57,7’si ise azalttığını ve çok azalttığını söylemektedir. Yani “ben rahat rahat geçen yıl ne kadar kırmızı et alıyorsam bu yıl da aynı eti alıyorum” diyenlerin oranı sadece yüzde 14,2’dir.

- İzmir’de her 10 kişiden neredeyse 7’si son bir yılda süt ve süt ürünlerini tüketimini azalttığını söylemektedir.

- Evlere meyve girmemektedir. İzmir’in yüzde 66,9’u son bir yılda meyve alımını azalttığını ifade etmiştir.

- İnsanlarımız artık dışarıda yemek yemekte zorlanmaktadır. İzmir’in yüzde 35’i son bir yılda dışarıda yemek yemeyi bıraktıklarını ifade etmiştir. Yüzde 26’sı ise azalttığını söylemektedir.

- İzmirli 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 26’sı dışarıda yemek yemeyi bırakmış durumdadır. Yüzde 25,4’ü sinemaya gitmeyi, yüzde 22’si dışarıda alkolsüz bir şeyler içmeyi bile bıraktığını söylemektedir. Yani her 10 gencin 2’si dışarıda bir fincan kahve içememektedir.

- İzmir’in yüzde 70’i borçludur. Bu borçlu vatandaşlarımızın yüzde 86,4’ü borcunun ödemekte zorlanmaktadır. İzmir’in yüzde 50’si ise artık düzenli olarak borçlandığını, ekonomilerini borçla döndürdüğünü ifade etmektedir.

- İzmir’de kirada oturan her 5 vatandaşımızdan 4’ü kirasını ödemekte zorlanmaktadır.