GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Temmuz 2021 Pazartesi 12:25

Son yasaklı!

İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran genelgesinde açılacak yerler arasında olmayan nargile salonlarının ne zaman hizmet vermeye başlayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. İşletmeciler, "Bizim suçumuz ne? Bir açıklama bekliyoruz" diyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Covid 19 salgını nedeniyle uzun süre kapalı kalan kahvehane, lokanta, kafe, birahane, düğün salonu gibi işletmeler, İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran genelgesiyle yeniden faaliyetlerine başladı. Ancak nargile salonları, son yasaklı olarak hala kapalı. Nargile işletmecileri, "Kahvehaneler açıldı, okey, pişti oynanıyor. Lokantalar açıldı, aynı masada dört kişi yemek yiyor. Kafelerde sınırlama kaldırıldı. Peki biz nargile işletmelerinin suçu ne? Neden kapalıyız, bilmek istiyoruz. Süreci yönetenlerden bu konuda bir açıklama bekliyoruz" diyerek isyan etti.

KIRDI: CUMHURBAŞKANIMIZDAN NARGİLE MÜJDESİ BEKLİYORUZ
İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, nargile salonlarının önümüzdeki haftalarda açılacağını ümit ettiğini söyledi.  Nargile salonlarının kiralarının çok yüksek olduğunu, buralarda hatırı sayılır sayısa insanların istihdam edildiğini belirten Başkan Kırdı, "Nargile işletmecileri, çok büyük bir mağduriyet yaşadılar. Cumhurbaşkanımız, bir süre daha nargile salonlarının açılmayacağını bildirdi ancak gönlümüzden geçen, salonlarımızın bir an önce açılması yönünde. Nargileyle bulaş olmaz. Çünkü tek kullanımlık marpuçlar verildi. Yetkililer, bunu görmeli ve doğru değerlendirme yapmalı. Cumhurbaşkanımızın, yakın bir zamanda nargile salonlarının açılmasına izin vereceğini umuyorum" diye konuştu.

ERDAL: İŞLETMECİSİ, KÖZCÜSÜ, SARICISI UMUTLA BEKLİYOR
Yalı İşadamları ve İşletmecileri Derneği Rıfat Erdal, Güzelyalı'daki yedi nargile salonu işletmesinden üçünün kapandığını, üçünün kafe hizmetlerine geçtiğini, birinin de büyük bir özveriyle ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Nargile işletmecilerinin, kafe hizmeti verdikleri halde ciro kayıplarının yüzde 70 olduğuna vurgu yapan Başkan Erdal, "Nargile salonu işletmecisi, közcüsünü, sarıcısını, ha bugün açılırız, ya yarın açılırız umuduyla bünyesinde istihdam etmeyi sürdürdü. Bu işler ustalık isteyen işler. Geçen yıl, TAPDK ruhsatı aldıkları halde, bugüne kadar nargile satışı yapamadılar. Bir TAPDK ruhsatı 6 bin lira. İşin acı tarafı, nargile salonlarının neden açılmadığını bilmiyoruz. Bu konuda yetkililerden açıklama bekliyoruz" dedi.

KİŞİYE ÖZEL MARPUÇ KULLANALIM DEDİK, İZİN VERMEDİLER
Sigaranın, paketin üzerine "Sigara sağlığa zararlıdır" yazısı yazılarak satıldığını hatırlatan Yalı İşadamları ve İşletmecileri  Derneği Rıfat Erdal, "Nargile, sağlığa zararlı mı? Zararlı. O halde sigarada olduğu gibi bir de aynı yöntemle satış yapalım" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nargilede sipsi dediğimiz bir aparat var. Sipsi değişiyor ama marpuş değişmediği için hastalığın bulaşabileceği öngörüsüyle böyle bir karar almış olabilirler. Biz de dedik ki, kişiye özel marpuşlar verelim, bir kullanımlık. Aynı marpuçu ikinci bir şahıs kullanmasın. Buna da izin vermediler. Nargile salonları neden kapatıldı, bilmek istiyoruz."

DUMLU: ALMANYA'DA, UKRAYNA'DA, İNGİLTERE'DE NARGİLE YASAĞI YOK
Nargile salonu işletmecisi Okan Dumlu ise şirket olmaları sebebiyle devletten tek kuruş yardım almadıklarını, kredi çekerek yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti. 40 şubesi olan bir firma olduklarının altını çizen Dumlu, "Tüm birikimlerimiz gitti, üstüne üstlük borçlandık. 15 ay boyunca hep cepten yedik. Almanya'da, İngiltere'de, Ukrayna'da nargile salonları kapalı değil. Hijyene büyük önem veriyorlar. Aynı sistemi burada bizler de uygulayalım, dedik, dinleyen olmadı. Sesimizi duyuramadık" dedi. Dumlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Lokantalar, kafeler, kahvehaneler, birahaneler açıldı, sadece biz kapalıyız. Açılmayı umut ediyoruz, mecburuz. Önümüzdeki ay ruhsat yenilememiz lazım. Geçen yıl ruhsatı yeniledik, tek nargile satışı yapamadık. Nargile, binlerce insanın ekmek kapısı. Bizim eskiden 20 personelimiz vardı, 6'ya düşürdük. Kahvehanelerin oyunlara açıldığı bir süreçte, tek kullanımlık marpuç kullanacağımızı taahhüt etmemize rağmen hala kapalı olmak, yüreğimizi acıtıyor."

ALPBOĞA: NARGİLE ÜZERİNDEN EKMEK YİYEN ÇOK İNSANIMIZ VAR
Kordon'da nargile kafe işleten Metin Alpboğa da nargile salonlarının en kısa zamanda açılacağını, nargile satışlarının başlayacağını ümit ediyor. Nargile salonlarının açılmasına neden izin verilmediği konusunda açıklama beklediklerini belirten Alpboğa, "Nargile bir kültürdür. Bu kültürü yok etmeyin. Nargile üzerinden ekmek yiyen çok sayıda insan var. Nargile sektörü, büyük bir sektör. 1.5 senedir nargile satışı yapamıyoruz. Oysa nargile, bizim en büyük gelir kaynağımız. Çoğu nargile salonu işletmesi battı. Bazı arkadaşlar, nargile satışından umudunu kesince, alkol ruhsatı alarak alkol satmaya yöneldi. Bizden uymamızı istedikleri hangi kural varsa, uymaya hazırız. Yeter ki birisi çıksın, neden kapalı olduğumuzu açıklasın. Bu soruna çözüm bulmak zorundayız" ifadesini kullandı.