GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Mayıs 2024 Perşembe 11:01

Şirketten hayalet toplantı… Karaburun’da Ali Cengiz oyunu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Lodos Elektrik’in Karaburun’daki rüzgar enerji santrali ile ilgili onay verirken proje tanıtım dosyasında protestodan dolayı gerçekleştirilemeyen halkın katılım toplantısının yapılmış gibi gösterilmesi dikkat çekti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe yeni projeler yolda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin rüzgar enerji santrali projesiyle ilgili yapmış olduğu kapasite artışı ile yapmış olduğu başvuruyu karara bağladı. Bakanlık ‘nihai karar’ verdiğini duyurdu. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek.

Firmanın kurula sunduğu ve bakanlığın yayımladığı ÇED raporunda, ‘haklın bilgilendirme toplantısının 17 Ocak 2023 tarihinde belirtilen yer ve saatte yapıldı’ ifadelerinin yer alması Karaburunluların tepkisini çekti.



Yayla Mahallesi’ndeki halkın katılımı toplantısı Karaburunluların protestosundan dolayı gerçekleştirilememiş, toplantıya hiçbir vatandaş katılmamıştı. Bu durum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü görevlileri tarafından da tutanak altına alınmıştı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan'ın imzasının da bulunduğu tutanakta vatandaşların projeyi istemediği bilgisi de yer almıştı.



KENT KONSEYİ'NDEN AÇIKLAMA
Yazılı açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadasında tarım ve hayvancılığın bitme durumuna geldiğini ifade ederek “Karaburun Yarımadasının doğası, florası, faunası zarar görmektedir. Yapılmak istenen kapasite artışı proje ile Karaburun Yarımadası’nda yaşayan canlıların Yaşam Alanları tamamen yok edilecektir. Karaburun Yarımadası yaşayanlarının projeye karşı olarak daha önce açmış olduğu Yurttaş Davaları Anayasa Mahkemesi’nde hala sürmektedir. Ayrıca Karaburun Yarımadası 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.  Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi, İzmir ili, Karaburun Yarım Adası, Ildır Körfezi  denizel alanı ve adaları kapsamaktadır. İşletme sahibi firmanın kapasite artışı talebinin reddedilmesini. Karaburun Yarımadası’nda daha fazla doğa ve canlının zarar görmesinin önüne geçilmesini Karaburun Yarımadasında yaşamın devam etmesi adına talep etmekteyiz.” denildi.



PROJE HAKKINDA
2013 yılında aldığı izinle İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için harekete geçmişti. Şirket, Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarılması için bakanlıktan izin istemişti.

4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme)  kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor. Şirket daha önce de iki kez kapasite artışına giderek türbin sayılarını arrtırmıştı.