GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Eylül 2023 Salı 14:35

Şirket kaçmak zorunda kaldı… İzmir’in o köyünde isyan koptu!

İzmir’in akciğerleri konumundaki Spil Dağı’ndaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağının ÇED toplantısı, Kemalpaşa köylülerinin tepkilerinden dolayı yapılamadı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  OkkaGrup bünyesinde yer alan Güven Madencilik Şirketi’nin sahibi Ceyhun Okkaoğlu, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde kalker ocağı açmak istediği kalker ocağı halkın kantarına çıkamadı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve şirket tarafından Damlacık Mahallesi gerçekleştirilmek istenen ‘halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı’ halkın protestolarından kaynaklı yapılamadı.

Muhtarın çağrısıyla mahalle meydanında bir araya gelen Damlacıklılar yaşam alanlarında taş ocaklarına karşı olduklarını belirterek maden şirketine de ‘yol yakınken vazgeç’ çağrısı yaptılar.

Toplantıya vatandaşlardan kimse katılmamasına rağmen sürdürülmek istenmesine köylüler tepki gösterdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve şirket yetkilileri tepkiler eşliğinde köyü terk etti. Kısa bir sürelik gerginlik yaşandı.

‘HALKI KİMSE TUTAMAZ’
Köy muhtarı Mehmet Küntür “Doğanın alacağı zararın yanı sıra ocağın etrafında kiraz ağaçlarımız ve bu bölgelerde yetiştirdiğimiz keçilerimiz var. Bunlar bizim en önemli gelir kaynaklarımız.  Bunların zarar görmesi durumunda zorluk yaşarız. Yol yakınken vazgeçsinler. Köyümüzün etrafında taş ocağı istemiyoruz. Ocak hem köyün hem de milli parkın yok oluşu demek. Halka rağmen Bakanlık ÇED izni verirse bu halkı kimse tutamaz. Köylüler toplantıya katılmadı. Kendi aralarında toplantıyı yapmak istediler ama köylüler tepki gösterince gerçekleştiremediler.” dedi.

CHP, MHP ve İYİ Parti Kemalpaşa yöneticileri de Damlacık köylülerine destek verdi.

PROJE HAKKINDA
ÇED süreci başlatılan taş ocağı kapsamında, Damlacık Mahallesi’ndeki kalan 87,81 hektarlık alanda şirket yılda 6 milyon ton kalker çıkarılması planlanırken ayrıca 2 milyon 400 bin ton kapasiteli 2 adet kırma eleme tesisi kurulması hedefleniyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda kalırken en yakın konut ise 875 metre uzaklıkta kalacak.

Yaklaşık 47 milyon TL bütçe ayrılacak kalker ocağının ömrünün ise 14 yıl olması planlanıyor. Hammaddenin ise patlatma yöntemiyle çıkarılması planlanıyor. Proje alanı ayrıca Spil Dağı Tabi Parkı’nın da yakınlarında yer alıyor.

TORBALI’DA VETO YEMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, OkkaGrup’un Metropolis Antik Kenti’ne iki kilometre ötede açmak istediği taş ocağı ve kırma eleme tesisi projesini veto etmişti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, proje için olumsuz görüş bildirmişti.