GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Mayıs 2017 Salı 10:24

‘Şevketi bostan’ köyüne ÇED müjdesi: Valilikten o karara iptal!

İzmir’in ‘Sakin Şehir’ ünvanlı ilçesi Seferihisar’da bulunan ve şevketi bostanıyla tanınan Orhanlı Köyü’nde DSİ’nin yapmayı planladığı sulama barajı için 2011’de verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı İzmir Valiliği tarafından iptal edildi.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Sakin şehir unvanlı Seferihisar'ın 'şevketi bostan' festivali yapılan Orhanlı Mahallesi’nde Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yapmayı planladığı sulama barajı için, kırma, yıkama ve dinamitli patlatmanın olacağı taş ocağının açılmasına bölge halkından gelen tepkiler üzerine başlatılan süreçte yeni bir gelişme yaşandı.

İzmir Valiliği’nin 'ÇED gerekli değildir' kararı üzerine köylüler adına avukat Şehrazat Mercan, iptal istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvururken hakim, mahalle muhtarı ve yetkililerden oluşan heyet geçtiğimiz Aralık ayında dava konusu olan araziye giderek keşif yapmıştı.

Bölgedeki vatandaşların asıl itirazları yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğinde olacağı öğrenilen sulama barajından çok inşaat çalışmalarına olmuştu.

Avukat Mercan o dönemde, “Sınırlı bir şey için 2 kaya ocağı patlatıp, 2 geçirimsiz kil ocağı açmak istiyorlar.  Asfalt şantiyesi de kuracaklar. Buradan çıkarılacak malzeme başka yerlerde kullanılabilir. Zaten civarda taş ocakları var. Orada organik tarımla geçinen köyler var.  Yine gölet yapılsın ama bu kadar sınırlı bir inşaat için oradaki ocaklardan 74 gün malzeme aldıklarında halloluyor.  Yeni entegre tesis yapıyorlar. Projenin bu şekilde iptalini istedik” açıklamasını yapmıştı.

ORHANLI’YA MÜJDE: ÇED KARARI VALİLİK TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

Gelişmelerin ardından dilekçesine cevap geldiğini belirten Avukat Mercan, “Seferihisar Orhanlı Köyü'nde açılmak istenen taş (kalker) ocağı ve kırma eleme tesisinin, 2011 yılında verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının, ÇED Yönetmeliğine göre, süresi geçtiği halde faaliyete başlamamış olması nedeniyle iptal edilmesini talep etmiştim. Dilekçeme bugün cevap geldi. 2011’deki ÇED Gerekli Değildir Kararı, İzmir Valiliği tarafından iptal edilmiş. Ancak ‘yeni ÇED süreci devam ediyor’ denilmiş. Şimdi sıra bunu da iptal ettirmekte. Haydi Orhanlı, haydi Kuyucak, haydi Seferihisar, hatta İzmir” dedi.