GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Kasım 2022 Perşembe 10:29

Sertel’den X-Ray önergesi: Yasaklı firma o ihaleye girdi mi?

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, havaalanlarında kullanılmak üzere alınacak X-Ray cihazlarıyla ilgili ihaleye üç kıtada yasaklı olan Nuctech firmasının katılıp katılmadığını sordu.

EGEDESONSÖZ – CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, X-Ray cihazlarının alım ihalesiyle ilgili soru önergesi verdi. Amerika, Asya ve Avrupa’da ihalelere katılması yasaklı olan Çinli firma Nuctech’in Türkiye’deki ihaleye katılıp katılmadığını soran Sertel, ayrıca, ihalenin neden üç kez iptal edildiğini de öğrenmek istediğini bildirdi.

Milletvekili Atila Sertel, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Türkiye’deki havalimanlarında Çin malı X-Ray cihazları kullanılmakta mıdır?

-Çin devlet firması olan Nuctech Firması, ürünlerinin Asya, Avrupa, Amerika  ülkelerinde yasaklı olmasına rağmen Türkiye’de ihalelere girmekte midir?

-Son olarak DHMİ tarafından Kayseri Havalimanı’na Patlayıcı Tespit Sistemi için açılan ihaleye Nuctech firması girmiş midir?

-Bahse konu ihalenin üç kez iptal edilmesinin sebebi nedir?

-İhale şartnamesinden TSA Sertifikası zorunluluğunun çıkarılmasının gerekçesi nedir?

-Bu ihaleyi Nuctech firması kazandığı takdirde bazı ülkelerin uçuş yasağı ile karşılaşmak gibi bir durum ortaya çıkacak mıdır? Böyle bir durumda ne yapılacaktır?