GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
13 Şubat 2024 Salı 10:54

Şengül Ailesi'nin projesinde bilirkişi keşfi!

AK Parti İzmir eski İl Başkanı ve 24’üncü Dönem Milletvekili Aydın Şengül’ün eşi Nur Şengül’ün yönetim kurulu başkanı olduğu Miray Madencilik Şirketi’nin jeotermal kaynak arama projesine karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.

AK Parti İzmir önceki dönem İl Başkanı ve 24. Dönem İzmir Milletvekili Aydın Şengül’ün eşi Nur Şengül’ün yönetim kurulu başkanı ve ortağı olduğu Miray Madencilik Mühendislik İnşaat Şirketi tarafından yapılması planlanan ‘Termal Turizm Amaçlı iki adet Jeotermal Kaynak Arama Sondaj’ projesinde, mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti keşif yaptı.

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla keşif yapılacak alanda toplanan vatandaşlar,  “ÇED Gerekli Değildir kararına” tepki gösterdiler. Platform adına açıklama yapan Platform Sözcüsü Ramis Sağlam, ÇED gerekli değildir kararı alındığı tarihte onaylı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Çayır-Mera” kullanımı ve “Asker Yasak Bölge” sınırları içinde yer alıyordu. Söz konusu projenin Foça'nın doğasını, tarım alanlarını, yer altı ve yer üstü sularını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

KİMYASAL KİRLİLİK OLUŞACAK
Jeotermal sondaj kuyu arama faaliyetinin tozumaya neden olacağını söyleyen Sağlam, “Proje toz, duman çıkaran ve çevreye kimyevi atık bırakacak. Sondaj arama kuyularının bulunduğu parseller çok yıllık zeytinliklerle, ormanlık alanın yakınında ve hemen kıyısından akan iki dereyle çevrilidir. Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkileneceği açıktır” dedi.

"KAMU YARARI YOK"
Bugün keşfi yapılan alanda kamu yararı olmadığını dile getiren Sağlam, “Foça gibi özel çevre koruma alanı olan bölgeye kazandıracağı hiçbir değer olmadığı açıktır. Kaybettireceği çok şey olduğu düşünüldüğünde bu proje için verilen çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı açıkça kamu yararı gözetilmeden alındığı anlaşılacaktır” dedi. 



“TARIM VE SULAMA ALANLARINI RİSK ALTINDA”
Sondaj kuyusu açılması planlanan noktalardan 1 numaralı lokasyonun kuzey ve batı yönünden yaklaşık 50 metre mesafede Karaiman Deresi ve yan kolu; 2 numaralı lokasyonun güneydoğu yönünde yaklaşık 60 metre mesafede Hacılar Deresi bulunduğunu söyleyen Sağlam, Proje dosyasında, alanın marjinal tarım arazisi niteliğinde olduğu belirtilirken, alanın birinci sınıf tarım ve sulama alanı içerisinde yer aldığını vurguladı.

Sondaj alanının zeytinlik arazilerin arasında olduğunu keşif yapan Heyetinde gördüğünü dile getiren Sağlam, “Bu alanın içerisinde projenin gerçekleştirilmesinin tarım ve sulama alanlarını risk ve tehlike altına sokacak. Proje etki alanı içinde Arpaçay Göleti ve Sulama Alanın yer aldığı açık olup, sulak alanların korunması hakkında kanuna açık aykırılık içeriyor. Alanda fazla sayıda fay zonu yer alması, jeotermal kuyuda meydana gelebilecek herhangi bir patlama meydana gelmesi halinde yer altı sularını zehirleyeceği tartışmasızdır” dedi. (Bülten)