GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Temmuz 2022 Pazar 08:15

Sendika şimdiden uyardı: Salgın eğitimi durdurmasın!

Korona vakalarında son haftalarda baş gösteren büyük artışa dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Yaz aylarında bu rakamlar ortaya çıktığına göre, sonbahar ve kış aylarında daha artacaktır. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları, önümüzdeki eğitim öğretim yılı başlamadan gerekli önlemleri almalı. Öncelikle sınıf mevcutlarını azaltılmalı, kalabalık okullarda ikili eğitime geçilmeli” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Covid 19 salgını nedeniyle okullar uzun süre kapalı kaldı, öğrencilere uzaktan eğitim verildi. Vaka sayıları makul seviyelere düşünce yüz yüze eğitime başlayan okullarda, yaklaşık 1,5 ay sonra 2022-23 eğitim öğretim yılına başlanacak.  Günde 1000’den düşük olan vaka sayılarının 30 binlere ulaştığı şu günlerde, okulları nasıl bir tehlikenin beklediğini, Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal’a sorduk.

Başkan Vardal, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, salgının yeniden artış eğiliminde olduğunu, bu hızla artma devam ederse eğitim öğretimin sekteye uğrayabileceğini, bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte bir çalışma yürüterek gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

BİLİM İNSANLARI DA ÖNLEMLERİN ARTIRILMASINDAN YANA
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, önceki haftaya göre günlük vaka sayılarının 40 kat arttığına dikkat çekildiğini hatırlatan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “Panik havası yok ama bundan sonra tedbirlere devam ederek covit ile birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini bliliyoruz. Nerede maske takılması gerektiğini, nerede kendimizi korumamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak. Aşımız var, ilacımız var, tedbirlere devam, ifadeleri kullanılmıştı. Bu uyarılar yerindedir ancak 1,5 ay sonra okulların açılacağını düşünerek, bu artışlarla risk altına giren okullarla ilgili de gerekli kararlar şimdiden alınmalıdır” dedi. Türk Tabipler Birliği ve bilim insanlarının da önlemlerin artırılmasından yana olduklarını ancak önlemlerin artması konusunda bir çalışma yapılmadığını öne süren Başkan Vardal, şu değerlendirmelerde bulundu:

ÖNCELİKLE SINIF MEVCUTLARI AZALTILMALI, İKİLİ EĞİTİME GEÇİLMELİ
“Okullar 1,5 ay sonra açılacak. Okullar açıldığında, bu vaka artışları devam ediyor olursa, büyük bir sıkıntıyla karşılaşırız. Eğitim, kapalı ortamlarda yapılacağı için, bu sıkıntı daha büyük olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte bir çalışma yürüterek, önümüzdeki eğitim öğretim yılında da covid 19 salgınının eğitimi tehdit edebileceğini göz önünde tutarak bir çalışma yapması gerekiyor.  Pandeminin ağır olduğu dönemlerdeki söylemlerimiz bugün için de geçerlidir. Sınıf mevcutlarının azaltılması, ikili eğitime geçilmesi, temizlik malzemeleri ve personel ihtiyaçlarının daha şimdiden temin edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Okulların her şartta açık tutulması gerekiyor. Okullar, pandemi de olsa en son kapatılacak kurumlardır.”

ÇAĞRILARIMIZA ARTIK KULAK VERİN
Günde ortalama 30 bin covid vakasının yaz aylarında yaşandığına vurgu yapan Başkan Vardal, sonbahar ve kış aylarında bu rakamın daha da artacağını öngörmenin hiç de zor olmadığını dile getirdi. Başkan Vardal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim Kurulu’nun, Türk Tabipler Birliği’nin ve bilim insanlarının açıklamalarını yakından izlemek ve onların söylemlerini dikkatli dinlemek gerekiyor. Şurada okulların açılmasına 1,5 gibi bir süre kaldı. Maske, hijyen ve sosyal mesafe gibi bireysel korunma yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Aşılama olayının artık tamamlanması, hatırlatma dozlarının yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde gördük ki, Milli Eğitim Bakanlığı, bizim yaptığımız çağrılara kulak vermedi. Öğretmen atamaları, temizlik malzemelerinin ve temizlik personelinin yeterli sayıda temini, kalabalık okulların ikili eğitime geçmesi, sınıfların seyreltilmesi gibi bir dizi çalışmanın yürütülmesi gerektiğini her fırsatta söylemiştik. Bu taleplerimiz, bugün de geçerlidir. Günde 30 bin vaka önümüzdeki süreçte stabil kalsa bile okullarda maske takmak zorundayız. Vakalar daha da artarsa, maske de yeterli olmayacaktır. İki yıllık pandemi sürecinin gösterdiği en temel şeylerden biri, okulların kapatılacak en son kurumlar olduğu gerçeğidir. Okullardaki eğitim öğretim sürecinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde sürmesi için koşulların sağlanması gerekiyor. Okulların kapanmasına yol açacak riskler daha şimdiden ortadan kaldırılmalıdır.”