GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Mayıs 2024 Perşembe 14:08

Sendika 'gazetecileri mevsimlik işçi gibi görüyorlar' demişti: İGC'den yanıt geldi!

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), aldığı karar ile cemiyetin işrakileri arasında olan Dokuz Eylül Gazetesi’nde kıdemi 5 yılın üzerindeki çalışanları işten çıkarma kararı alması Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile cemiyeti karşı karşıya getirdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Gazeteciler Cemiyeti, kendi bünyesinde faaliyet gösteren 9 Eylül Gazetesi’nde 5 yılını dolduran personelin kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesi amacıyla işten çıkarma ve emekli gazeteciler için dönüşümlü olarak 10 aylık süreçler içinde istihdam yaratma kararı aldı. Alınan kararlar ise gazetenin ilan panosuna asıldı.

Yapılan duyuruda “İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak gelinen bu noktada 9 Eylül’ün medya grubunun bu kuruluş ilkeleri dikkate alınarak ve ekonomik olarak da geleceğini sıkıntıya sokan hususlar tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunların giderilmesi için hakkaniyet doğrultusunda ilkesel kararlar alınması zorunlu olmuştur. Bu ilkesel kararlar, kıdem tazminatları yükü eritilmelidir. 9 Eylül’de 12 yıllık yayın hayatı boyunca oluşan uzun çalışma sürelerinden dolayı ödenmesi ağır, yayın organının geleceğini tehlikeye atacak ölçekte kıdem tazminatı bedelleri oluşmuştur. Finans yükü arttırılmadan dönüşüm sağlanmalıdır. 5 yıl ve üzerinde 9 Eylül Medya Grubu’nda çalışmakta olan arkadaşlarımızla yine finansal koşullar gözetilerek ve üst düzey yetkililerin görüşleri doğrultusunda dönüşüm sağlanması önemlidir. Ayrıca sorumluluk alan üst yöneticiler hariç tutulmak üzere, emekli arkadaşlara da istihdam fırsatı yaratılması amacıyla 10 aylık süreçler dahilinde dönüşümlü olarak çalışma fırsatları sunulmalıdır. Üye giriş çıkış süreleri, yıllık ve idari izinler ve diğer gazete çalışmaları konusunda gazetenin üst yöneticileri yetkili olacaktır” ifadeleri yer aldı.

SENDİKADAN TEPKİ
Alınan karara TGS tepki gösterdi. Örgütlü oldukları gazetede sendikasızlaşmanın hedeflenildiğini açıklayan sendika, işten çıkarılması planlananlar arasında TGS İzmir Şube Sekreteri Özde Koca ile 3 çalışanın daha bulunduğunun altı çizildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

"9 Eylül Gazetesi’nde, kıdemli gazetecilerin işten çıkarılması gündemde. Kamuoyuna da yansıyan tartışmaların temeli, yaklaşık 15 gün önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda alınan bir karara dayanıyor. İGC yönetimi, 9 Eylül Gazetesi’nde çalışmaya devam eden ve işyerindeki kıdemi beş yıldan fazla olan dört Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesini hedef almaktadır. Üstelik bu dört üyeden biri, İzmir Şube Sekreterimiz Özde Koca’dır.

Birikmiş kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterilerek sendika üyelerimizin işten atılmakla tehdit edilmesi, hele ki bunun bir basın meslek örgütü tarafından yapılması asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazandığı bir haktır. Bulunduğu her ortamda gazetecilerin haklarını korumakla övünen, İzmir’de uzun yıllardan sonra sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamakla övünen İGC yönetimi, bina içerisine astığı yazılar ile tazminat hakkının gaspedileceğini, gazetecileri mevsimlik işçi gibi gördüğünü itiraf etmiştir.

İGC yönetimi geçen hafta İzmir Şube Başkanımız Nil Kahramanoğlu ile İşyeri Temsilcimiz Kazım Bozkurt’u görüşmeye çağırarak, kıdemli çalışanlarla yollarını ayıracakları ifade etmişlerdi. Şube Başkanımız, bu tavrın doğru olmayacağını, işten çıkarma dışında çözüm yollarının bulunabileceğini, üyelerimizin işten atılmasına seyirci kalmayacağımızı iletmişti. Ancak görüyoruz ki İGC yönetimi uyarılarımızı dikkate almayarak, bildiğini okumaya devam etmektedir. Dün işyeri duvarlarına asılan imzasız yazı ile üyelerimiz hedef alınmaktadır.

Yazıda kıdem yükünden bahsedenler, yeni işe alacakları emekli ve ihtiyacı olan gazetecileri 10’ar aylık sözleşmeler ile çalıştırmayı hedeflemektedir. Genç gazeteciler için okul olmakla övünen 9 Eylül, görünen o ki, bundan böyle mevsimlik gazetecilerin çalıştığı bir kuruma dönüşmek istemektedir. Öte yandan gelen tepkilerden sonra asılan karar metnini kaldırıp ‘revize’ etmek bu gerçeği değiştirmeyecek.

Bugünden söylemekte fayda gördüğümüz bir diğer konu da İGC yönetiminin 9 Eylül’ü sendikasızlaştırmayı amaçlıyor olmasıdır. Son bir yılda ayrılan veya işten atılan üyelerimizin yerine alınan gazetecilerin sendikaya üye olması engellenmiş, toplam 25 çalışanın bulunduğu kurumda sendikamızın üye sayısı 13’e inmiştir. 

İşyerinde sürekli tekrarlanan “Sendika ne işinize yarıyor, ne yapıyorsak biz yapıyoruz” söylemleri ile çalışanların üyelikleri engellenmiştir. Şimdi de işten atılması planlanan dört üyemiz ile sendika yetkisiz hale getirilmek istenmektedir.

Şu bilinmelidir ki, Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, basın meslek örgütü maskesi altında yapılan sendika düşmanlığına sessiz kalmayacağız. İGC Başkanı ve yönetimini bu yanlış karardan vazgeçmeye, çalışma hakkına ve sendikal haklara saygı göstermeye çağırıyoruz"

CEMİYET'TEN AÇIKLAMA: SENDİKA KARŞITI OLARAK NİTELENDİRİLMEK HAKSIZLIK
TGS'nin açıklamasının ardından İGC Yönetimi süreçle ilgili detaylı bir açıklama yaptı.

Sendika karşıtı olarak nitelendirilmelerini haksızlık olarak değerlendiren İGC yönetimi şu açıklamayı yaptı:

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bünyesinde yayın faaliyetlerini sürdüren 9 Eylül Gazetemiz, bugün 25 meslektaşımızın kadrolu olduğu bir medya grubuna dönüşmüştür. Gazetemizin dijitalleşme süreci, çalışanlarımızın ve yönetimimizin üstün gayretleri ile aşılmıştır. Türkiye’deki yerel gazeteler içinde toplu iş sözleşmesi imzalayan ve sektörümüze öncülük yapan ilk medya kuruluşu olarak, sendika ile 4’üncü TİS imzalanmıştır.

Tüm zorlu koşullara rağmen gazetemizin varlığını daha da güçlendirmesi için canla başla uğraştığımızı özellikle bilmenizi isteriz.

Ayrıca İGC olarak, Türkiye’de hızla eritilmeye, sayıları azaltılmaya çalışılan yerel basınımız adına da çok yönlü mücadeleyi sürdürmekteyiz.

Ancak tüm yerel basın kuruluşlarının olduğu gibi Cemiyetimize, sizlere, yani hepimize ait 9 Eylül Gazetemiz için de koşullar gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Takdir edersiniz ki, 9 Eylül Gazetesi’nin, Cemiyetimizin imtiyaz sahipliğinde kurulmuş olması nedeniyle diğer medya kuruluşlarına göre bazı farkları ve sorumlulukları vardır. 

Gazetemizin özünde şu iki önemli kuruluş amacının olduğu da unutulmamalıdır: 
1- İşsiz kalmış veya zor durumda olan meslektaşlarımıza el uzatabilmek, belli sürelerde nefes olmak,
2- Gençlerin tecrübe edinmesini sağlayarak sektör için yetişmiş eleman yaratabilmek.  
Yukarıda bahsettiğimiz gazetemizin kuruluş amacı çerçevesinde aldığımız bir ilke kararını, yanlış anlamalar ve polemiklere izin vermemek adına sizlerle paylaşmayı görev biliyoruz:

•    5 yıl ve üzerinde çalışmakta olan arkadaşlarımızla, gazetemizin finansal koşulları gerektirdiği takdirde, çalışanların tüm yasal hakları gözetilerek, üst düzey yetkililerin görüşleri doğrultusunda dönüşüm sağlanması önemlidir.
•    Ayrıca sorumluluk alan üst yöneticiler hariç tutulmak üzere, ihtiyaç sahibi emekli üyelerimize de istihdam fırsatı yaratılması amacıyla 1 yıl süreyle dönüşümlü çalışma fırsatları sunulmalıdır.

Bu ilkesel kararlar alınamazsa, kısa bir süre sonra kapılarımız başka hiçbir meslektaşımıza açılamayacak hale gelecektir. Olağan Genel Kurul toplantımızda ana felsefesini aktardığımız bu ilke kararı, kişilerden bağımsızdır ve sadece gazetemizin misyonunu sürdürmeye yöneliktir. Meselemiz asla çalışanlarımız değildir ve gazetemizi sendikasızlaştırma gibi bir hedefimiz yoktur. Sendika karşıtı olarak nitelendirilmemiz haksızlıktır.
Tüm amacımız örgütlülüğünü devam ettirebilecek, sürekliliği olan bir kurumun hayatiyetini sağlamaktır.

Sizlerin anlayışı, katkısı hepimizin gözbebeği olan gazetemiz ve internet sitemiz için en büyük güçtür.  Saygılarımızla.