GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Mart 2022 Cumartesi 13:37

Selvitopu’ndan ‘metro’ yorumu: Yine tam istediğimiz gibi değil!

Karabağlar-Gaziemir Hattı projesi için ihaleye çıkmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğimiz süreçte öneride bulunduklarını aktaran Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, projede ufak bir değişikliğe gidildiğini ancak yine de istedikleri gibi olmadığını belirtti. Hattın Eski İzmir’in içerisinden geçmesinin trafiği rahatlatacağını aktaran Selvitopu, “Güzergah biraz değişmiş. Eskisiyle biraz farklı şuan ama tam istediğimiz gibi değil. Bunu tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletiriz” dedi.

EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Selvitopu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Karabağlar Belediyesi’nin nüfusundan, İller Bankası konusuna; 2022 yılı içerisinde yapılması planlanan projelerden, hayatını kaybeden sokak hayvanlarının bertaraf edilmesi için alınması istenen krematoryumun (ölü yakma aleti) halkın hassasiyeti yüzünden iptalindeki tartışmalara kadar değerlendirmelerde bulundu. Karabağlar-Gaziemir Hattı metro projesi hakkında da yorum yapan Selvitopu, Güzergaha yay şekli verilerek metronun ilçenin içerisinden gitmesi gerektiğini belirterek bunu tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ileteceklerini söyledi.

NÜFUS ARTIŞI KENTİN GELİŞİMİNİ SAĞLAMAZ
Karabağlar Belediyesi’nin nüfusundan söz eden Selvitopu, nüfus artışının o ilçenin gelişmiş olmasıyla paralel olmadığını savunarak kıyı kesimindeki belediyelerin nüfus artışını istemesine şu açıklamaları getirdi:

“Karabağlar Belediyesi nüfusu 479 bin oldu. Biz yerimizde saydık. Pandeminin de yarattığı bazı sonuçlar var. İkametgahlarını sarfiyelere aldılar. Yeni yerleşim alanları yapılıyor, normalde artması lazım. Bu da biraz pandeminin etkisi diye düşünüyorum. İleri ki yıllarda nüfus artar bence ama iyi de bir şey değil... Bana göre doğru değil, nüfusun artışı yeni yükümlülük ve sorunları getirir. Gelişmeyle bağlantılı bir şeymiş gibi görülüyor. Kentleşmede ticari sosyal yaşamda refahta artış sağlamak gerekir, nüfusta değil... Sadece nüfus artışı kentin gelişmesine katkı sağlamaz. İller Bankası’ndan pay almayı düşünenler var. Nüfusa göre bir üst kategoriye geçtiğinizde norm kadroda artış oluyor. Ona dönük düşünenler de var. Bana göre sağlıklı bir durum değil... Çok hızlı nüfus artışı neyle izah edilebilir? Ne gelişti, ekonomik hayat mı gelişti? Ancak bunlar doğruysa normal karşılarım. Kıyı kesimindeki belediyelerin yazlık nüfusu çok artıyor ama normalde öyle değil, böyle olunca gelirleri de yazlık artışı karşılamıyor. Bu yüzden bunu savunuyorlar ve istiyorlar.”

EK BÜTÇE OLUŞTURACAĞIZ
İller Bankası’nın verdiği payda geçen yıla göre artışların olduğunu dile getiren Selvitopu, oran olarak bakıldığında hizmetlerin maliyetlerine yeterli gelmediğini aktardı. Bu nedenle ek bütçeye gidebileceklerini belirten Selvitopu şu ifadeleri kullandı:

“Belki biz de çoğu belediyeler gibi ek bütçe yapacağız... Mevcut durumumuzu gözden geçireceğiz. Örneğin bütçe artış oranlarımızı yüzde 10 ile 20 arasında gördük. Bu altüst oldu. İhtiyaç görünüyor. Sanırım önümüzdeki süreçte bir karar vereceğiz. Bizim de akaryakıt, elektrik giderlerimiz var. 460 milyon gelir bütçemiz var. 500 milyon da gider bütçemiz var. Tahmini bir bütçe tabii. Bu aylarda gerçek durum daha netleşir.

FAYDASINI GÖREMİYORUZ
Bizim belediye olarak sadece vergi borcu dışında başka bir yere borcumuz yok. 9 milyon lira kesildi ocak ayında İller Bankası payından... Devlet kurumlarının yaptığı yardımlar var. Ben 7 yıldır başkanlık yapıyorum... Bir tek Kibar Pazar Yeri’nde illerden kredi kullanabildik. Başka kullanamadık. E bir yerlere veriyorlar demek ki... Zaten kredi bu, bedava da değil. Bizler bunun faydasını göremiyoruz. Yıl sonuna kadar bekleniyor. Yıl sonunda da 'yenileyin talebinizi' diyorlar. Hep böyle yeniliyoruz ama sonuç yok. Siz devletseniz biz de devlet kurumuyuz... Başvurduğumuzda kriterlerimizi değerlendirip karar vermek zorundasınız. Bu hep eleştirilen bir şey. Ülkemizde bu ortadan kaldırılırsa zaten birçok sorun da ortadan kalkmış olacak. Ben kaç defa aradım. İller Bankası’ndan görüşme talep ettim ama geri dönüş almadım. Bu nedenle arayış içine giriyoruz. Kimi araya soksam da yapsam diye... Zaman zaman bu konularla ilgili görüşmelerimiz oldu ama bu doğru değil. Türkiye’de devletle işiniz varsa illa biri araya girecek de öyle mi olacak?”

YENİ PROJE YİNE TAM İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL
Yapılması planlanan Karabağlar Metrosu’nun güzergahı için belediye olarak değişiklik yapılması talebi üzerine tekrar konuşan Selvitopu, yeni projede güzergahın biraz daha değişikliğe uğradığını ancak istedikleri gibi olmadığını belirterek “Güzergah biraz değişmiş. Eski İzmir tarafına hafif bir yay var ama biraz daha içerilere gitmesi daha iyi olur. Bunu tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletiriz. Eskisiyle biraz farklı şuan ama tam istediğimiz gibi değil. Bence bu projeyi hazırlayanlar bunu ön gördülerse bir sebepleri de vardır. Bizim isteğimiz teknik olarak olur mu olmaz mı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

TARIM BAKANLIĞI’NA BAĞLI KURUMLARDA DA VAR
Geçtiğimiz haftalarda Karabağlar Belediyesi belirli nedenlerle hayatını kaybetmiş sokak hayvanlarını yeterli mezar alanı olmadığı için krematoryum aletiyle bertaraf etmek için almayı planladığını duyurması sonrası vatandaşlardan aldığı tepkiyle bu kararından vazgeçti. Bu konu üzerine detaylı açıklamalar getiren Selvitopu, bu aleti kullanmanın yanlış olmadığını söyleyerek “Bu konu çoğu belediyelerde bir sorun. Tüm belediyelerde bu sorun var. Hıfzıssıhha ve hayvan hakları kanunu ve yönetmeliklerinde bu hususlar var. Ancak kamuoyunun hassasiyeti var. Yakma eylemi olduğu için yanlış anlaşıldı. Bilimsel temele dayanmayan bir tartışma oldu. Bunu çok farklı boyutlara ve siyasete çekmek isteyenler var. Bir belediye kafasından şunu alacağım diyemez. Kanun, yönetmelik var. Ölü hayvanların yakılarak ve gömülerek bertarafı var, bu yasada bulunan bir şey... Burada tamamen iyi niyet var. Art niyet yok. Odun ateşi ve alevli bir alet değil bu. Belli bir tekniği olan bir alet. Siyasi ve inanç boyutlarına çekenler oldu. Biz de şuan da vazgeçtik ama bu yasalarımızda var. Seyyarı da, sabit olanı da var. Tarım Bakanlığı’na bağlı kurumlarda var diye biliyorum. Birisi seyyar ve biri de sabit diye biliyorum. Salgın hastalıklar nedeniyle bertarafı sağlamak zorunda onun için kullanıyor. Bu zaten olması gereken şeyler. Kuş gribi oldu mesela o zamanda bertaraf edildi. Bakışımızda bu çerçevede oldu” şeklinde konuştu.

UZMANLARIN KONUŞMASI LAZIM
Konunun siyasete ve ahlaki değerlere çekilmesi yerine uzmanlar tarafından tartışılıp da gündeme getirilmesi gerektiğini ekleyen Selvitopu, “İstatistiksel bilgiler var. Sonuçta Karabağlar’da trafik kazası doğal ölüm nedenli ölümlerlerde her ay değişiyor. Belli bir sayıya ulaşıyor. Şunu da öngördük bir kaza oluyor mesela sonra ne oluyor? Bir poşete koyuluyor ya da çöp kutularına atılıyor... Buna bir sistem getirilmeli... Karabağlar’da açık alanlarımız var ama Balçova Koruma Havzası var. Buralarda bunu yapma şansımız yok. O yüzden veteriner işlerimiz alan bulmakta zorluk çekiyor. Konunun uzmanlarından bir görüş çıkmadı. Tartışan insanlar konunu uzmanları değil. Sizin konuşmanız, düşüncelerini ortaya koymanız gerekir bu çok önemli. Bunun gündemde konuşulması gerekiyor. Çünkü ihtiyaçtan doğan şeyler. Herhangi bir sıkıntı yaratmıyorsa uygulanabilir ve ülkemizde de var. Sonuç olarak şuan böyle bir alımı doğru bulmadık. Kamuoyunda biraz daha tartışılmasının doğru olduğunu düşündük” dedi.

SOSYAL YARDIMLARIMIZ HIZLA DEVAM EDECEK
Karabağlar Belediyesi olarak bu yıl içerisinde yapılması gereken projeler hakkında konuşan Selvitopu, tarımdan sosyal faaliyetlere kadar gerekli desteği vatandaşlara vereceklerini aktararak şu açıklamayı yaptı:

“Bu dönem sosyal yardımlarımız hızla devam edecek. Özellikle gıda yardımı Ramazan ayında yoğunlaşacak. Ayrıca bu yıl Karabağlar’da çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerimize yardımlarımız olacak. Gübre yardımlarını yaptık. Yaklaşık 30 tonluk Kavacık Tırazlı ve Uzundere’ye gübre dağıtımımız oldu. Karabağlar’ın Kavacık üzümü var gübre desteğini buraya daha çok verdik.

ZEYTİN FİDANI DESTEĞİ
Son zamanlarda gündem de olan konu da zeytinlik alanlarının madene açılması... Bizim belediye olarak da bu konuda çalışmalarımız olacak. Gübre dağıtımları esnasında zeytin fidanları talepleri var. Çiftçilerin alım güçleri zayıf olduğu için destek istediler. Bu zeytin fidanları çalışmamız zeytin yasasına protesto değil,talebe karşılık bir yardım... Karabağlar’da çok büyük zeytin alanları yok ama yine de destek bekleyenlere vermeliyiz. Yem konusu da var. Hepsini birden karşılama durumumuz yok ama yapmaya çalışacağız. Köylerde bunları yaparken kent içinde de yardımlara devam edeceğiz. Yunus Emre Pazaryeri’nin altına Kızılay’la beraber giysi marketi açacağız. Meydan çalışmamız başlayacak, sokak sağlıklaştırmaları var...

EKONOMİK AÇIDAN TEMKİNLİYİZ
Onun dışında Gençlik Merkezi Projesi üzerine yoğunlaşacağız. Bu ekonomik sorunlardan dolayı maliyet artacak ama bütçemizi biraz daha buna yönlendireceğiz. Bahar, Çalıkuşu Mahallemizde Semt Merkezi ihalemiz olacak. Ekonomik nedenler yüzünden ilk ihalede katılımda sıkıntı vardı. Belediyelerde para var ama kişilerde fiyat değişimlerinden endişe ediyorlar. Bundan dolayı da teklif vermiyorlar. Benzer işlerimiz olacak. Yeşilyurt, Üçyol Pazaryeri, Belediye Hizmet Kompleksi gibi ve belli yerlerde sosyal tesis çalışmalarımız olacak. Ama bizde bunları yaparken temkinliyiz. Ekonomik yapı böyle devam ederse ihaleler bizler için riskli olacak. Fiyat farkı kararnamesi yayınlandı belki bir kısmı karşılanacak ama ne kadar çözüm olacak bilmiyoruz.”